22 juli 2014

På resa i Sverige


Jag reser omkring och visar mitt fädernesland för två amerikanska barnbarn som förundras.
Landet visar upp sin allra bästa, vackraste sida, solen skiner, vi badar i sjöar och älvar och få länder i världen är så rena och prydliga som Sverige. Vi badar tom. vid Norrmälarstrand, vilket var otänkbart när jag var liten.

Barnen noterar stora skillnader mellan Sverige och sitt eget hemland och en är avsaknad av service i livsmedelsbutiker.
I USA får vi plastkassar när vi handlar- hur många som helst - redan inkluderade i priset på de varor vi köper - det  finns alltid personer som paketerar det vi handlar och också hjälper oss ut till bilen om vi vill.
 Plastkassarna som vi “får”, använder vi som soppåsar eller för att ta rätt på efter vår hund i parken. Ett litet tips till de “allemansrätts-utnyttjare” som kunde ha använt sina plastkassar för bajs-blöjorna som de lämnade på stranden i går.
Nytt för barnbarnen är också att man som kund själv scannar det man köper i affären, vilket ytterligare försämrar servicen och alldeles säkert bidrar till den kostsamma 25-procentiga ungdomsarbetslösheten i landet.

  Om vi öppnar dörren för någon i Atlanta får vi ett leende och ett tack tillbaka, men i Sverige är det ingen som bryr sig …ingen tackar, ingen ler och ingen säger, “Ursäkta mig” när de tränger sig fram.

Att åka buss i Stockholm var ett äventyr. Stackars de utlänningar som inte kan språket och som tror att de på “normalt” gammaldags vis kan köpa biljett på bussen.

Amerikaner över lag är fortfarande fetare än svenskar men skillnaden blir mindre märkbar för var gång jag reser till Sverige och det beror inte på att amerikanen blir smalare.

Idén att placera blomlådor på gatan skulle aldrig fungera i USA. Där anser man att barn ska hålla sig hemma på gården.

Andrahandsprylar har blivit en stor sak. Loppis verkar vara en epidemi över hela landet och ett enkelt sätt att göra sig av med sitt skräp och tjäna en hacka. Jag kan skönja den svenska hysterin att “återanvända” allt som tänkas kan för att “rädda världen”,  som en del av offer-ritualerna i den Gröna Religionen.
I svenska hem diskar, staplar, snubblar man över, slösar med tid och utrymme, vatten och bensin för att få några kronor för sina ohygieniska gamla förpackningar.
Obligatoriska sorteringsprogram är inte till nytta för eftervärlden. De erbjuder kortsiktiga fördelar för vissa grupper såsom politiker, pressfolk, miljöorganisationer, sophanteringsfirmor,  men de avleder pengar från verkliga miljöproblem.  Det åtgår mycket, mycket mer energi för sopsortering och återanvändning, än vad man får tillbaka i besparingar. Det är enbart återanvändning av aluminiumburkar som kan ursäktas, men människor känner sig så duktiga när de sorterar sopor.

 Något som jag inte blir klok på är att svenskar älskar solen och värmen och alla verkar njuta denna ovanligt varma sommar. Vintertid reser man till länder just för att de är varmare än Sverige, men samtidigt debatterar man ivrigt “klimatuppvärmningen” och säger sig vara rädd för att det ska bli lite varmare. Det är ingen logik i det.
 Den globala temperaturen har inte stigit  sedan slutet av 1990-talet och detta stöds ovedersägligt av alla temperaturdata som finns.

Gefle Dagblad har en utmärkt artikel som borde läsas av alla!

10 Kommentarer:

HazeP sa...

När en god vän steg på bussen för ett tag sedan bestod passagerarna nästan uteslutande av unga tjejer, som dessutom mycket strategiskt hade placerat sig själva längst ut på sätena medan de var fullt upptagna med att pilla på sina smartphones och allt vad det nu heter

Strax efter att min vän lyckats hitta en plats stiger en gammal dam på bussen. Ja, damen använde till och med kryckor. Ingen av de unga tjejerna erbjöd den gamla damen en plats, utan till sist fick min femtioårige, vite gubbslemsvän rycka ut och hjälpa henne. Han berättade någon vecka efteråt att han fortfarande kunde känna hennes hand om sin handled och hennes oerhörda tacksamhet.

Kanske är detta ett resultat av den nya (radikal)feministvågen, där narcissismen breder ut sig ...

Anna sa...

De styrande vet att sopsortering inte är till nån miljönytta, men den är en del i folkuppfostran - politikernas viktigaste projekt.

Anonym sa...

Det var ett evigt hackande på Sverige och framhållande av USA. Eftersom jag bott i båda länderna tycker jag nog att kritiken av Sverige är barnslig.

Speciellt detta med plastpåsar - tycker det är bra att vi får betala för dessa eftersom de ställer till mycket elände på många vis:

http://www.expressen.se/nyheter/eu-vill-forbjuda-vanliga-plastkassar/
Heima

Berit sa...

Heima, det vore intressant om du kunde specificera, och komma med argument och exempel

Anonym sa...

Svaren finns ju i länken till Expressen;

http://www.expressen.se/nyheter/eu-vill-forbjuda-vanliga-plastkassar/

Heima


Berit sa...


Det visar sig att återanvända kassar för med sig bakterier och annat otrevligt till de nyinköpta varorna. Vem kunde ha förutsett det???
Och det omfattar speciellt tygkassar, om de inte tvättas och disinfekteras mellan varje användning. Enligt en studie vid Loma Linda universitetet är det bara 3% som gör det. Samma studie fann bakterier i 99% av alla återanvända plastkassar och 8% var E.coli-bakterier.

Tygkassarna som affärerna säljer håller inte för särskilt många tvättar. Beräkningar av de ekologiska effekterna av tillverkning och distribution av dessa tygväskor visar att netto-miljöpåverkan kräver att man använder dem några hundra gånger för att de ska vara bättre än att bara använda engångsplastkassar.
Men vem bryr sig, bara det känns bra.

Anonym sa...

Eftersom allt vi köper numera är väl paketerat när vi handlar kan man mycket väl använda tygkassar utom förstås för frukt - men frukt sköljer man ju noggrant innan man förbrukar dem.

Jag ömmar mer för den skada plastkassarna åsamkar djur på land och fiskarna i vattnet.
Heima

Berit sa...

Det låter kanske vettigt att använda tygpåsar som stormarknader säljer till oss. Men sanningen är att det är en myt att plastkassar skulle vara ett allvarligt miljöhot. Studier har genomgående visat sig vara nonsens och bygger på en missuppfattning och saknar bevis.

Den enda allvarliga argument mot plastpåsar är att de är så fula. Påståendet att de orsaka betydligt mer problem än vanligt skräp och att det tar 1000 år att bryta ner dem, upprepas till leda.
Av allt skräp som går till fyllmassor ( USA) kommer 20 % från hushåll och av detta är 0.03 % plastkassar.
En omfattande vetenskaplig studie genomfördes 2008 av David Laist (US Marine Mammal kommissionen) . Där framgår att plastpåsar inte är boven när djur trasslar in sig. De största bovarna är fiskeredskap, rep, linor. De flesta däggdjur är för stora för att fastna i en plastpåse.

robban sa...

plasten i en plastpåse bryts ner på en pisskvart i solen :) men visst miljötomtarna kan ju drälla runt i sina barnarbetessydda tygpåsar från indien och förvara sina ruttna ekologiska grönsaker i och tro att de räddar världen.

Anonym sa...


Jag borde vara död idag eftersom jag de senaste 10 åren använt tygpåsar när jag handlar.
Främst av snålhet eftersom jag måste betala för plastpåsar.
Heima


Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.