05 augusti 2014

Är det föråldrat att tänka numera ?

Thomas Sowell i översättning

Vissa har sagt att vi lever i en postindustriell era, medan andra säger att vi lever i en post-ras-era. Men allt tyder på att vi lever i en tidsålder där vi slutat tänka.
Många människor i Europa och västra halvklotet har iscensatt arga protester mot Israels militära aktioner i Gaza. Ett av argumenten mot Israel är att långt fler civila palestinier har dödats av israeliska militära attacker än antalet israeliska civila som dödades av Hamas raketattacker mot Israel, som startade den senaste militära konflikten.

Är dessa demonstranter medvetna om att långt fler tyska civila dödades av amerikanska bombplan som anföll Nazityskland under andra världskriget, än antalet amerikanska civila som dödades i USA av Hitlers styrkor?

Pratshow-värden Geraldo Rivera säger att det finns ingen möjlighet för Israel att vinna kampen om världsopinionens godkännande. Men Israel försöker vinna kampen om överlevnad, medan de är omgivna av fiender. Är inte det viktigare?
Har något annat land, i alla andra krig, haft förväntningen på sig att hålla fiendens civila offer lägre än sina egna civila offer? Tanken att Israel bör göra detta har inte sitt ursprung bland massorna, utan bland de utbildade intelligenta.

I en tid när forskare skapar artificiell intelligens, verkar alltför  många av våra skolor skapa artificiell dumhet.

Det är ungefär samma sak vad gäller våra inhemska kontroverser. Vi har blivit så skrämda av politisk korrekthet att våra stora nyhetsförmedlare inte vågar kalla människor som kommer till landet olagligt för “illegala invandrare."

Geraldo Rivera har fördömt Drudgerapporten för att den förmedlar nyheter som visar en del av de negativa konsekvenser och faror som kan uppstå om ett stort antal ungdomar kommer  in i landet illegalt och placeras ut över hela landet av Obamas administration.

Man vet att en del av dessa ungdomar har löss och lider av sjukdomar. Eftersom det inte förekommit någon grundlig läkarundersökningar av de flesta av dem, har vi ingen möjlighet att veta om, eller hur många, som bär på dödliga sjukdomar som sprids till amerikanska barn,  när dessa icke-undersökta unga invandrare placeras i skolor överallt.

Attacken mot Matt Drudge är helt i stil med den klassiska traditionen bland demagoger. Den vänder sakfrågor till frågor om motiv. Geraldo anklagar Drudge för att försöka starta ett "inbördeskrig."

Längre tillbaka när massor av invandrare från Europa kom till detta land med farliga sjukdomar fick de vända tillbaka från Ellis Island. Ingen ansåg att de hade en juridisk eller moralisk "rätt" att vara i Amerika eller att det var ondskefullt eller rasistiskt att inte vilja att våra egna barn smittades.

Även vad gäller den mindre omtvistade frågan om minimilön, möter man samma tanklösa reaktioner.

Trots att liberaler brukar var överförtjusta när det gäller att höja minimilönen,var det en sympatisk förstasideshistoria i  San Francisco Chronicle ( juli 29) om den svåra situationen för en lokal ideell organisation, som inte kommer att kunna hjälpa så många låginkomsttagare bland minoritets-ungdomar om de måste betala en högre minimilön. De ansöker om något slags undantag.

Förstår inte dessa människor att precis samma sak händer när man kräver höjning av minimilönen för resultatbaserade privatföretag?  Även de har en tendens att anställa färre oerfarna ungdomar när det finns en minimilön-lag.

Detta är inte överraskande nyheter. Det är vad som har hänt under generationer i USA och i andra länder runt om i världen.

Ett av de få länder som inte har en minimilön-lag är Schweiz, där arbetslösheten genomgående har varit mindre än 4 procent i åratal.  År 2003, rapporterade The Economist att " arbetslösheten i Schweiz närmade sig den högsta på fem år -  3,9 procent i februari." Den senaste undersökningen visar att den schweiziska arbetslösheten är tillbaka till  mer normala 3,2 procent.

Finns det någon som tycker att det är bättre att ha minimilön-lagar och hög ungdomsarbetslöshet?
 Är det någon som över huvud taget tänker alls i dessa dagar?


2 Kommentarer:

Anonym sa...

När vi läser Thomas Sowell's utmärkta artikel återfår vi hoppet och önskan att homo sapiens kan besinna sig. Tragiskt när svenska PK media säljer människor till djävulen.

Conlon sa...

Thomas Sowell är en synnerligen intelligent och intressant tänkare. Kan bara skriva under på hans påpekanden...

http://polytempik.blogspot.se/

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.