25 september 2014

ISIS och USA

Washington hoppas kunna använda kriget mot Isis som en ursäkt för att engagera sig i kriget mot Syrien, vilket är mer invecklat än någonsin. USA: s beslut att beväpna "moderata" syriska oppositionsgrupper är ett bevis på detta.


Det är vitt skilda åsikter här i USA om hur  terrorister och Isis ska hanteras.

 Lt. Col. Ralph Peters får representera neocons när han säger att USA måste bita i det sura äpplet och “göra det som är rätt" i kampen mot terroristgruppen Islamic State (ISIS),
Anfallen i måndags kväll var avsedda att begränsa antalet döda terrorister. Men det var inte allvarliga angrepp.
Det är inte rätt sätt att hantera terrorister som halshugger amerikaner. "

Attacken ledd av US. träffade byggnader i Syrien, där ISIS har sina kommando-och-ledningscentraler. Pentagon sade att det inte riktades mot människor, utan kommunikationssystem.

Peters påpekar att ISIS inte har något luftvärnssystem och i stället för att anfalla på natten skulle man ha väntat till mitt på dagen när byggnaderna var fyllda med ISIS ledare och personal.
Peters sade också att vi måste sluta oroa så mycket över civila offer.

"Krig är fult, grymt och stökigt och ibland drabbar det civila offer - särskilt när fienden använder människor som sköldar. Om vi ska gå efter ISIS, måste vi bita ihop och göra det som är rätt. Gå in med trupper och döda alla terrorister vi hittar, tills det inte finns någon kvar eller de ger upp och inser att det de håller på med inte lönar sig."

 Den andra sida ser det ungefär så här:

USA gjorde saker och ting värre i Mellanöstern när de beslutade att gå i krig mot Irak 2003, vi ser det speciellt nu med framväxten av den islamiska staten (ISIS)
De erfarenheter amerikaner gjorde i Irak borde ha lärt oss att dessa insatser endast förvärrade en redan svår situation och gjorde det möjligt för radikala grupper och politiskt missnöjda att explodera i ännu mera våld.  Om USA: s krig mot Irak och Afghanistan misslyckades så kapitalt vad gäller att uppnå långsiktiga politiska mål -  trots de miljarder dollar som spenderades och de tusentals liv som gick förlorade -  är  Obamas chanser att lyckas nästan noll.

Om vi vill stoppa radikala terrorister från att härja i Syrien och Irak, varför inte säga till våra  allierade saudiaraber att stoppa finansiering och utbildning av dem? Eller se till att den amerikanska regeringen stoppar upprustning och utbildning av olika rebellgrupper i Syrien och avslutar sitt 24 års USA-krig mot Irak.

Det finns 200 miljoner människor i länder som gränsar till där ISIS för närvarande är verksamma. Det är dessa länder som står inför hotet vad gäller ISIS aktivitet och expansion. Låt dem slåss sina egna krig, i stället för att kräva att  den amerikanska militären blir en legoarmé för de rika Gulfstaterna. Kom ihåg att terroristerna  kommer hit därför att vi är där,  så låt oss inte stanna där längre.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.