08 september 2014

Lika inför lagen?

Rent teoretiskt borde det vara så men….

Exon Mobil har gått med på att betala $600,000 för 85 fåglar som dött under fem år.

Oljebolaget erkände sig skyldig till att ha dödat sjöfåglar, hökar, ugglor och andra skyddade arter, som omkommit vid borrning för naturgas och i vattendammar i Wyoming, Kansas, Oklahoma, Colorado och Texas under de senaste fem åren ….Det är runt 7,000 dollar per fågel.

 “Vi är alla ansvariga för att skydda våra vilda djur, även de största företagen är det” sade David M. Gaouette, United States advokat i Colorado

Men…det blir inga böter för solkraftverk som kan döda upp till 28.000 fåglar per år. Det enda man överväger är att kanske inte tillåta lika stora anläggningar i framtiden.

Det är vanligt att man ser en liten rökpuff ovanför världens största solvärmeanläggning, BrightSource Energy, och det utan förvarning.   Vid närmare granskning upptäcker man att källan till röken är en fågel som oavsiktligt har förirrat sig in i den glödheta värmen över anläggningens många reflekterande speglar. Insekter dras till speglarna och det i sin tur lockar fåglar.

28,000 skulle bli över en miljon i böter om man följer samma regler som för oljebolaget.

BrightSource Energy anser att det antalet är överdrivet och att det inte rör sig om mer än 1,000 fåglar men det är ändå 60 gånger fler än vad Exxon straffades för och som ägde rum på flera platser i fem stater, jämfört med en solvärmeanläggning.

Vindkraftverk är också ansvariga för att stora mängder fåglar dödas. Det man framför allt oroar sig för är de stora örnarna, USAs nationalfågel, men där har Obama-administrationen gått in och gett specialtillstånd för vindkraftverken så de kan döda Bald Eagels under 30 år. 

American Bird Conservancy har stämt Obama-administrationen över denna nya federala regel som gruppen säger kan allvarligt minska antalet örnar som i många stater är utrotningshotade.
En färsk studie från federala och statliga forskare har funnit att amerikanska vindkraftverk skulle kunna döda upp till 1,4 miljoner fåglar av alla arter fram till år 2030 om vindkraftsindustrin fortsätter att expandera.

Den utmärkta bloggen Narrskeppet har funnit ett effektivt sätt att utvinna energi från de ineffektiva vindkraftverken – man maler ned propellerbladen och eldar kalkugnar med dem! Om denna landvinning läste Skeppsgossen i Global Cement Magazine

Egentligen är detta en nyhet från 2009 då det tyska företaget Zajons Zerkleinerungs GmbH (vilket underbart företagsnamn!) och schweiziska jättekoncernen Holcim’s Geocycle tog fram en speciell typ av kvarn (Cross-Flow Shredder) för att pulverisera glasfiberarmerade turbinblad. Idag är tekniken helt utvecklad och man kan ta tillvara allt material i propellerbladen som till största delen består av kompositplast.

Läs hela artikeln här. (Tack Skeppsgossen)

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.