10 september 2014

Sverige har valt sig bort från Norden - Från det nordiska samarbetet!

               

Det nordiska samarbetet bygger bland annat på en gemenskap om språk, kultur och värden. Nordiska Rådet har inte särskilt mycket makt, men är ändå en symbol för att de nordiska länderna har en mångårig gemenskap.

Sverige har redan det största antalet muslimska invandrare. Många av dessa är dåligt integrerade och särskilt Sydsverige är drabbat av mycket stora sociala problem, som då och då blossar upp. I Sverige är det välkänt att medierna präglas av självcensur. Berlingske Tidende kunde i söndags  upplysa om ett begrepp jag inte kände till, nämligen filtrering.

Det betyder att man inte kan nämna en kriminell persons etnicitet, eftersom det kan tolkas som rasism. I Danmark används filtrering efter tidningens information i «Politiken" och "Information», men i Sverige används det i alla tidningar. Censur är o-nordisk. Så här är Sverige alltså redan långt borta från en traditionell nordisk uppfattning (förståelse) av yttrandefriheten.

340.000 muslimer är lika mycket som hela Århus. Det är riktigt många. Också så många, att det på sikt kommer att ändra svensk kultur. Sverige rör sig alltså mot en helt annan plats än resten av Norden och därmed bort ifrån den nordiska gemenskapen. Jag säger inte att ett Sverige, som liknar Beirut eller Cairo är dåligt, det är bara annorlunda och på inget vis nordiskt.

Som dansk har jag inte gemensam värdegrund med en syrisk kvinna i niqab, som är muslim och talar mycket dålig svenska. Hon har växt upp med helt andra värderingar än jag och känner inte till H.C.Andersen, Strindberg, Nobel eller Edward Munck. Hon känner inte till principen för den skandinaviska välfärdsmodellen och vill som så många invandrare bara ha våra pengar och inte vårt kulturarv.

Det är snart val i Sverige, och alla politiska partier bortsett ifrån det ytterliggående Sverigedemokraterna, stödjer att Sverige skall ta emot 340.000 flyktingar. Om detta beslutet står fast är Danmark tvungen att överväga, om vi kan fortsätta att ge särskilda privilegier till svenska medborgare. För med ett svensk pass kan man ju leva på samma sätt i Danmark som i Sverige.
Sverige har själv önskat utträde ur det nordiska samarbetet. Jag beklagar det för jag tycker om svenskar, Stockholm och Abba. Strindberg kan jag fortfarande se på Den kungliga Teatern.

Gud vet om de egentligen själv är klara över vad de har på gång på andra sidan sundet?

AF HENRIK DAY POULSEN  8. SEPTEMBER 2014 i Berlingske
i översättning från danska.


4 Kommentarer:

Anonym sa...

Svensken i gemen tycker fortfarande att det är OK att alla andra betalar skatter till detta utopiska äventyr. Tycker han inte det är han rasist, det är fortfarande skattesystemet som är orsaken!
Vi har haft förmånen att lyssna på Mikael Jalving, "Danmarks Röst" i sommar, mycket, mycket lärorikt!

Anonym sa...

"Sverige har själv önskat utträde ur det nordiska samarbetet"

Har du en källa?

Berit sa...

Klicka på den röda raden längst ner så kommer du till orginalet

AF HENRIK DAY POULSEN 8. SEPTEMBER 2014 i Berlingske

Berit sa...

När Poulsen skriver att Sverige "valt sig bort från Norden" tror jag inte att han syftar på en folkomröstning i frågan, utan snarare att Sverige genom sina val av partier och politiker genom åren, alltmer främjat sig från det man menar med Nordens samhörighet och kultur

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.