25 oktober 2014

Lärdomar från resan


Hemma igen efter 10726.28 kilometer på vägen - fram och tillbaka mellan Atlanta och Oregons kust.

Jag har förmodligen bilat över den amerikanska kontinenten minst 30 gånger,  men om du inte har all tid i världen men ändå vill se delar av USA, rekommenderar jag att du flyger till en stat eller ett område som är intressant, hyr en bil och ser dig omkring lokalt.
Kalifornien är i mitt tycke den vackraste staten, men Colorado kommer på andra plats. Utah är inte så illa heller, speciellt om man tycker att underliga klippor är fascinerande. För skidåkare är Colorado och Utah en dröm.

När länder och platser konkurrerar om att de vill ha Olympiska spel, tenderar de att framhålla att det är ekonomiskt fördelaktigt. Händelsen presenteras som en välsignelse för företag och för staden som helhet - en tvåveckors explosion av turism och värdefull TV-tid - samt en sporre för välbehövliga investeringar i infrastruktur. Men är det sant? Få länder och platser har vunnit på att organisera de olympiska spelen.

I stället kan man se den destruktiva inverkan det haft på åtminstone sju städer, Seoul, Barcelona, Atlanta, Sydney, Aten, Peking och London.

Det lilla Heber City i Utah, som nådde sin berömmelse under Vinterolympiaden 2002, verkar vara ett undantag. Där har man utnyttjat berömmelsen och det finns hur många möjligheter som helst till rekreation.  Just nu arbetar man på att sammanbinda liftsystemen och backarna i Salt Lake med Heber.
Robert Redford har sitt konferenshotell och rekreationspark, kallad Sundance, alldeles utanför staden.

Utah är väldigt strikt när det gäller försäljning av alkoholhaltiga drycker. Man har lättat lite på lagen och säljer lättöl i livsmedelsbutikerna nu, men liksom i Sverige har man enbart statliga "systembolag” för vin och sprit.
De flesta livsmedelsbutiker i resten av landet säljer vin och öl i mataffären, men destillerade drycker enbart i privatägda specialbutiker.

Ju längre österut vi kom, desto billigare var bränslet. Här i atlantaområdet kostar bensinen nu ca 5.50 sv.kr per liter -  diesel något mer. Vi kör en Mercedes E 320 CDI .

På tal om pengar. Det är lätt att få övernattning på ett medelklassmotell, rent, välorganiserat med pool, gym, wi-fi och med riklig frukost inkluderad,  för 60 till 90 dollar per natt för två personer.
 Best Western, La Quinta, Quality Inn, Econo Lodge…

Se upp för djur på vägen i Colorado. Med en hårsmån missade vi 4 hjortar, 2 rådjur och en coyote.
Kör inte heller bil över The Rockies och Monarch Pass när det börjar snöa - det var ren och skär skräck. 


3 Kommentarer:

Anonym sa...

"Kör inte heller bil över The Rockies och Monarch Pass när det börjar snöa - det var ren och skär skräck. "

Kan det bero på sommardäck?
Rune

Berit sa...

I tusentals kvadratmil öster och väster om the Rockies är det sommar.

Anonym sa...

Råkade halka in på Denver från weedmap :D , men fann (on topic) att staden är den enda som sagt nej till OS efter att ha blivit utvald till det. Utvald 1970 till olympiaden '76, röstade invånarna ned finansieringen, och nov-72 blev det officiellt nej. Detta har säkert inte hjälpt vid senare ansökningar. Så det blev Innsbruck istället. Där som bekant då drottning i vardande Silvia hjälpte till med organisationen.

Hälsningar från Schweiz, där jag i bergen är skräckslagen i Miata, men inte Subaru. Dock kan det ändå vara ansträngande med allt rattande inklusive övriga reglage.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.