02 oktober 2014

Neger är en ras. Hur kan det vara fult?


Jag har läst lite om Pippi Långstrump-censuren som åter är på tapeten i Sverige med anledning av den nya versionen av filmerna.
Ordet som används i barnböcker och som oftast väcker kritik och ibland tas bort är begreppet "neger" för personer med mörk hud. Termen härstammar från latinets "niger" och lever vidare i de franska och spanska termerna “nègre "och negro”. Ursprungligen  betydde det helt enkelt “svart", men under de senaste åren har detta ord kommit att uppfattas som politiskt inkorrekt.

Vi har sett det här i USA  också vad gäller “Onkel Toms Stuga” och The Adventures av Huckleberry Finn", ofta kallad "The Great American Novel".  De har tagits bort från skolbibliotek och listan för rekommenderad läsning för mellan-och-högstadieelever.

Huckleberry Finn är berättelsen om en pojke som vägrar att acceptera samhällets värden och hjälper en slav att fly till friheten i Illinois. Boken, skriven av Mark Twain, publicerades 1885.

Tyvärr har de flesta barn i dag aldrig läst Huckleberry Finn, eftersom många anser att den är "skräp"
För hundra år sedan censurerades Huckleberry Finn för att den utmanade slaveri och segregation. Men i dag har kontroversen reducerats till ett enda ord; den slav som Huckleberry Finn var vän med och som han hjälpte kallas "nigger Jim. "

Man glömmer att det var så många vita talade om svarta vid den tidpunkt. Twain höll upp en spegel för artonhundratals-samhället och man gillade det inte. Man bortser fullständigt ifrån att Huck motsatte sig alla institutioner som främjar slaveri, inklusive kyrkan, men dagens lärare är alltför rädda för att ta upp boken till diskussion.

Under 1940-talet och under några följande decennierna var “neger" ett etablerat och accepterat ord i Skandinavien utan någon särskild rasistisk implikation. Under 80-talet och 90-talet började användningen av ordet debatteras och det undviks nu av människor som vill vara säkra på att de inte förolämpar människor med mörkbrun hy, som om det skulle vara något skamligt att ha mörkare skinn.
Mängder av svenskar jag känner lägger ner mycket pengar varje år på att resa till soliga länder för att komma hem med en solbränna att visa upp.

På den tiden jag bodde i Karlstad fanns det ett kvarter i stan som hette “Negern” men det namnet har ändrats.

Folk som vill vara politiskt korrekta använder African-American, men där jag bor, (en förstad till Atlanta) där befolkningen till 60% skulle kunna placeras i den kategorin, används det sällan av vanligt folk.
(det försvenskade afro-amerikan låter i mina öron som en ful frisyr!)

Mina svarta vänner och bekanta refererar till sig själva, som “Blacks” men när man börjar förbjuda ord skapas ett totalitärt samhälle. Snart är väl ordet "svart" också rasistiskt. Det spanska ordet negro betyder ju svart.

5 Kommentarer:

Errbe sa...

Som du så riktigit anmärker var ordet "neger" helt utan någon negativ värdering. Det var helt enkelt en korrekt benämning av mörkhyade afrikaner, till skillnad från de nordafrikanska afrikanerna.

Jag förstår inte varför vi svenskar skall låta utlänningar bestämma vad svenska ord betyder. Kommer de hit, får de väl lära sig språket, kan man tycka.

Ann-Marie sa...

Det är Orwells 1984 över det hela hur man än vrider och vänder på det.

Anonym sa...

Hur kan det vara fult att vara kung bland negrer. I Sverige är det ju fint att vara kung för ett svenskt folk!

Anonym sa...

Kan också noteras att Näringsdepartementet i Stockholm ligger i kvarteret Blåmannen. Blåman är ett ålderdomligt ord för neger.

Hur länge gatskylten med kvartersnamnet får vara kvar är högst osäkert. Om Sanningsministeriet får kännedom om saken lär den definitivt betraktas som grav värdegrundsavvikelse och då omedelbart avlägsnas.

Erik P

Anonym sa...

Apropå Orwells "1984".
"He who controls the past controls the future. He who controls the present controls the past."
http://blogg.svt.se/barnkanalen/2011/03/barnkanalens-chef-safa-safiyari/
Segrarna skriver historien.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.