22 oktober 2014

På hemväg


Oregon, norra Kalifornien, Nevada, Utah, Colorado hittills...


I Kalifornien är torkan värre än vad den var när jag senast var där för ett halvår sedan. 
I Sacramento-San Joaquin dalarna ligger stora odlingsområden i träda pga. torka och bevattningsrestriktioner.
Sacramento-dalens vattenresurser har genom en mängd av kanaler bevattnat hela dalen för att sedan rinna söderut förbi huvudstaden till deltat vid San Francisco och Stilla havet. Sedan slutet av 1800-talet, har odlare i hela Sacramento-området säkrat en mängd olika vattenrättigheter och investerat betydande offentligt och privat kapital, så att vattenförsörjningen kan fördelas eller lagras, för att möta olika behov i norra Kalifornien.

Området producerar de flesta frukter och grönsaker för hela nationen. Men pga. torka och politiska intressen, som gjort odlingsförhållandena omöjliga,  håller området på att förändras till en öken. Politiska intressen anser att behoven för en liten fisk i deltat är viktigare än försörjningen för människor.
Vattenbristen beror på två saker.  Kalifornien har inte byggt en enda stor reservoar, sedan de byggde Melones Dam för mer än 30 år sedan. Sedan dess har nästan 20 miljoner fler människor flyttat dit, men man antas  vara befriad från att skapa några fler  "onaturliga" Sierra sjöar och kanaler för att lagra värdefullt vatten under Kaliforniens sällsynta våta och snöfyllda år.

San Francisco området har nästan inget grundvatten för att täcka sitt eget behov, så miljöaktivisterna förlitar sig på vattentransport från den avlägsen Hetch Hetchy-reservoaren som ska leverera vatten till nästan tre miljoner användare i Bay Area för deras dagliga duschar (?) och bevattning av gräsmattor.

Ännu “lustigare” är att de inte ser ironin i att de anser sig ha rätt att avleda vatten till fisk från en reservoar som andra människor byggt och som de våldsamt protesterade emot när den byggdes.
Tänk logiskt: “Man ska inte bygga en onaturlig reservoar för bevattning av livsmedel,  men om man ändå bygger  den trots mina protester, har jag rätt att bestämma att floderna är fyllda med vatten året runt för mina små fiskar.  Jag bryr mig inte om att innan de konstgjorda reservoarerna byggdes, hade floderna ibland den dåliga smaken att helt naturligt torka ut och döda min fisk."

 En lastbilschaufför som kör frukt och grönsaker berättade att många avokado-odlare har kapat ner halva antalet  träd och hoppas att vattenproblemet är löst om 4-5 år, när nya skott vuxit upp ur stubbarna. Just nu transporterar han citroner men många lastbilsägare är utan jobb.
Kalifornien är den stat som tappat flest jobb senaste månaden.  En minskning med 9.800 jobb.Den verkliga arbetslösheten (U-6 omfattar arbetslösa, undersysselsatta och de som vill jobba men avskräcks från att söka ) är 16,7%.
Ändå… när jag ser mig omkring… alla som jobbar på grönsaksfarmer och fruktodlingar,  i snabbmat-serveringarna, som städare på motellen eller klipper gräsmattor …alla former av lågavlönade jobb innehas av Hispanics.  De flesta förmodligen illegala, men det är tydligt att så länge amerikaner inte behöver smutsa ner fingrarna ellr kröka ryggen, lönar det sig  bättre att vara arbetslös och släppa in papperslösa, än att ta lågavlönade jobb.

3 Kommentarer:

Anonym sa...

Berit, en utmärkt redogörelse från Kalifornien. Vi svenskar har väldigt svårt att förstå innebörden av den form för vandalism som EPA genomför i "dalen" med lagen i ryggen. Den är fullt jämförbar med vad "nykolonisatörerna" presterar i Malmös Rosengård, Göteborgs Bergsjön och Stockholms Tensta. Det så är fullständigt ofattbart att man kan göra en öken av ca 280.000 hektar helt avsiktligt. Om det hade varit det vi kallar för marginaljordar med tvivelaktig bonitet (odlingsbarhet) hade folk kanske haft förståelse för ingreppet men "dalen" med meterdjupa matjordslager och bästa tänkbara klimat så är det ren vandalism. När vi dessutom vet att större delen av det vatten som lagras för att utjämna årstiderna släpps ut i Stilla Oceanen enbart för att tillfredsställa en handfull vettvillingar förlorar nog säkert många tron på mänskligt omdömme. Hur många generationer av entrepenörer har lagt ner sin energi och skaparkraft för att hjälpa till med försörjningen av befolkningen och hur lång tid kommer det att ta innan produktionen kan återställas, ett mandel träd behöver fem till åtta år på sig för att producera något av värde. Tack för redogörelsen även om den beskriver destruktion, tragedi och elände för det är vad det handlar om.
SU

Berit sa...

Nästan 102 miljoner amerikaner i arbetsför ålder är utan jobb

http://rt.com/usa/156800-americans-economy-unemployed-work/

Anonym sa...

http://www.geoengineeringwatch.org/engineered-drought-catastrophe-target-california/

xmaverickx

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.