27 november 2014

Happy Thanksgiving Historien om Thanksgiving.

"I november 1620, anlände Mayflower till New England med totalt 102 passagerare, inklusive fyrtio pilgrimer som leddes av William Bradford. Under resan hade Bradford gjort ett avtal som skulle etablerade rättvisa och lika lagar för alla medlemmar i den nya gemenskapen. Han tog sina idéer från Bibeln. De såg de forntida israeliterna som sitt föredöme och de tvivlade aldrig på att deras experiment inte skulle fungera. När pilgrimerna landsteg , fann de, enligt Bradfords dagbok, en kall, karg och ödslig vildmark. Inga vänner hälsade dem välkomna, det fanns inga hus att skydda dem och under den första vintern dog hälften av pilgrimerna, inklusive Bradfords egen hustru, av svält , sjukdom och kyla.
När våren äntligen kom, lärde indianerna dem hur man planterar majs, fiskar torsk och flår bäver. Livet blev bättre för pilgrimerna, men de var ännu inte framgångsrika!"

Här slutar oftast berättelsen.

Vad man utelämnar är att Pilgrimernas kontrakt med handelsmän och sponsorer i London krävde att allt de producerade skulle gå till en gemensam pott där varje varje medlem hade rätt till en andel och utifrån denna pott skulle man också betala London.
All den mark de röjde och husen de byggt tillhörde också samhället. De var kollektivister!

Bradford, som hade blivit den nya guvernören i kolonin, insåg snabbt att denna form av kollektivism var lika kostsam och destruktiv för pilgrimerna som den första stränga vintern, som hade tagit så många liv.

Långt innan Karl Marx ens var född, hade pilgrimerna upptäckt och experimenterat med vad som bara kan beskrivas som socialism. Och vad hände? Det fungerade inte!Vad Bradford och hans samfund fann var att de mest kreativa och flitiga människorna inte hade initiativ att arbeta mer och hårdare än någon annan, om de inte kunde utnyttja sina krafter till egen vinning. Resten av världen har experimenterat med socialism i över hundra år och försökt förädla och uppfinna den på nytt men pilgrimerna bestämde sig tidigt för att skrota systemet.

Bradford skrev:
"I den här gruppen konstaterades att denna ordning skapade mycken förvirring och missnöje och förhalade många arbetstillfällen, som skulle ha varit till deras fördel och komfort. Unga män som var mest lämpade för arbetskraft och tjänster knotade över att de skulle tillbringa sin tid och kraft att arbeta för andra mäns fruar och barn utan någon kompensation ... det var orättvist".

Pilgrimerna insåg att man inte kan förvänta sig att människor gör sitt bästa utan incitament.

Så vad gjorde Bradford och hans grupp?
De släppte lös de kapitalistiska fria marknadskrafterna om privat ägande. Varje familj tilldelades sin egen mark och fick marknadsföra sina egna grödor och produkter. Och resultatet var succé.
De hade mer mat än de kunde äta. Vinsten gjorde att de kunde betala av skulden till London och de satte upp handelsstationer med indianerna. Samhället i Plymouth attraherade fler européer och var starten för vad man kallar "Great Puritan Migration".

Och Pilgrimerna tackade Gud för sin lycka.

11 Kommentarer:

Maverick sa...

Ni vet väl att Karl Marx var en sionistisk jude, som skapade kommunismen för att förstöra Ryssland, och den ryska- ortodoxa (KRISTNA) kyrkan.
Samma sionister (kommunister) som har skapat och styr staten Israel.
Och denna stat som nu suger ut USA (de amerikanska skattebetalarna), och påtvingar alla andra länder multikultur, och massinvandring, för att söndra och härska.
"Once we squeeze all we can out of the United States it can dry up and blow away." Benjamin "Bibi" Netanyahu

Berit sa...

Maverick, vad har du rökt i dag?

Anonym sa...

"tvivlade aldrig på att deras experiment inte skulle fungera"
Dubbelnegation dvs de trodde att det inte skulle fungera

aos

Maverick sa...

Menar du allvar med den frågan Berit!?

Berit sa...

Du har allt om bakfoten Maverick, så mitt inlägg var bara på skoj eftersom jag tog för givet att du bara driver med mig och att du egentligen vet bättre. Men det kanske du inte gör???
Karl Marx var inte det minsta intresserad av Ryssland, han riktade sitt intresse mot civiliserade västländer.

Berit sa...

Lägger inte ut fler kommentarer från dig Maverick. Ditt judehat har jag inte tid med.

Berit sa...

till Anonym om “Dubbelnegation “

Tack för ditt påpekande men jag måste säga att jag ser det som petimetrande på hög akademisk nivå att kalla det för dubbel negation. De är vanligt språkbruk som faller inom normalt skrivsätt.
Att "aldrig tvivla på" är tekniskt sett rätt liktydigt med att "alltid vara  övertygad om" och jag ser inte att det är fel att skriva det ena eller det andra.

Anonym sa...

OK om vi istället säger att de "var övertygade om att deras experiment inte skulle fungera"
Blir det bättre ?
Du missar poängen
Syftet med texten var väl beskriva att de trodde på sitt experiment från början eller ?
Jag tackar för omdömet hög akademisk nivå men det rör det sig absolut inte om

aos

Berit sa...

Glad att du ändå förstår syftet med texten.

Måste påpeka att jag saknar ordet "att" , mellan orden "väl" och "beskriva", i din text.

"Syftet med texten var väl beskriva att de trodde på sitt experiment från början eller?"

Anonym sa...

Kul att du hittade en liten miss så du kunde höja diskussionen till en ännu högre akademisk petimeternivå ;-)
Du skulle även kunna klaga på avsaknad av punkter komman mm
Grejen är att jag tycker mig alltför ofta se märkliga språkfel på mina favoritsiter
tex "dem" när det inte passar våldtäckt mm märkliga stavningar är mer regel än undantag
Det ger ett dåligt intryck och ett tillfälle att håna oss som lågutbildade hjon
Om man som dig inte vill ta till sig tips utan tar fram sabeln så tappar man kanske vissa anhängare
För min del så är Petterssons blogg nr1 EKP är oftast nr 2 jag hoppar in på sen kommer resten
Men det går att ändra
Lycka till

aos

Berit sa...

Oj aos, jag tog det hela med en klackspark. Du skulle bara se när jag verkligen tar fram sabeln. Tyckte de var lustigt att du “kastar sten i glashus” .
Jag har inte bott i Sverige under de senaste 30 åren och talar inte språket särskilt ofta men jag har ändå för mig att riktig grammatik är : “Om man som du inte vill ta till sig tips “ och inte som du skriver : “Om man som dig inte vill ta till sig tips …
Trots ditt grammatikfel känner jag mig inte “hånad som ett lågutbildat hjon” och jag är glad att du gillar vår blog och hoppas att du fortsätter att läs den.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.