14 november 2014

Rätt att neka service ?
En muslimsk kvinna, Raghdaa Ali försökte få ett kontant lån från Advance Amerika i Inkster, Michigan, men nekades eftersom hon vägrade att ta av sig den traditionella huvudduken som hon hade på sig.
Advance America, som är en privat låneinstitution, kräver att alla de gör affärer med av säkerhetsskäl tar av sig mössor, solglasögon och andra attiraljer som försvårar identifikation.
De har en skylt på dörren om detta.

Ali, med hjälp av Council on American-Islamic Relations och American-Arab Anti Discrimination Committee,
anmäler nu företaget för religiös diskriminering.
Den muslimska kvinnan baserar sin argumentation på det faktum att hon inte är tvungen att ta av sig sin religiösa huvudbonad för att få tillstånd för körkort och ID och bör därför inte vara skyldig att göra det i ett privatägt företag.
(Olika U.S. States följer olika regler för detta.)

Företaget  försvarar sin regel:

 För våra kunder och medarbetares säkerhet, kräver Advance America ett tillfälligt borttagande av huvor, hattar, solglasögon och andra huvudbonader.  Säkerhet och trygghet för våra kunder och medarbetare är våra grundläggande ansvarsområden och vår policy säkerställer att de som kommer in i vår lokaler är lätta att identifiera. Företaget respekterar alla religiösa övertygelser och betjänar alla kunder med värdighet och respekt. Medan Advance America förstår den oro som käranden presenterar beklagar vi att hon kan ha misstolkat syftet med vår politik, och vi avser att kraftfullt försvara det legitima säkerhets-syftet med vår praktik i domstol.
---------------
Alla andra amerikaner är skyldiga att ta av sig huvor, hattar, och även föra långt hår bakom axlarna för ett statligt ID-foto, för att få en tydligt identifierbar bild.

Alis jämförelse med en statlig institution är inte giltig.  Självständigt ägda företag ska kunna hävda den klädkod de tycker är viktigt, eftersom de äger verksamheten och har anslagit egen tid och pengar för skapa den.
På samma sätt kan kunder också välja vem de vill göra affär med - det är en frihet som ges till företagare och kunder i detta land.  Ingen kräver att en halal slaktare ska sälja bacon och icke-muslimska amerikaner skriker inte diskriminering av den anledningen.

Vad tycker ni?

4 Kommentarer:

Biskop Kyrillos sa...

Självklar, var och är det rätt, att företaget som beviljar lån skall åtlydas efter sin information. Fatts bara annat.

robban sa...

tja hon får ju inte ens enligt islam låna kulor mot ränta så vad hon ens gjorde där i första hand förutom att spela ett DO-offer är ju en gåta.

Anonym sa...

Det där med att bli kränkt. Fungerar nog inte i USA.
//Arne

Ann-Marie sa...

Arne, det går alldeles utmärkt att bli kränkt i USA också! Kanske inte riktigt i samma utrsträckning som i Sverige, men det händer. Och det är naturligtvis alltid samma grupp som tjasfar om sina huvudbonader. En enkel biljett ut ur landet till valfritt MENA-land ......

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.