17 december 2014

Chanukah

Den 16 till 24 december markerar årets firande av Chanukah och man kan bara hoppas att det kommer att avnjutas utan att bli en ursäkt för att attackera judar runt om i världen. Chanukah har sitt ursprung i att man firar en gammal militär seger över en grekisk förtryckare, Antiokus IV och återinvigningen av templet.

Man kallar det också  Festival of Lights, och menoran med sina nio ljus är den allmänt kända symbolen för denna högtid; åtta för var och en av dagarna och ett för att tända de andra.

Chanukah/Hanukkah är en relativt obetydlig judisk helgdag jämfört med  Rosh Hashanah, Yom Kippur och Passover. Eftersom den infaller nära jul, har många amerikanska judar införlivat den högtiden i sin fest och jag skulle tro att de flesta judar  utbyter presenter den 25 december.

Av de uppskattningsvis 14 miljoner judarna i hela världen bor cirka 5,5 miljoner i Amerika. Ungefär  6,2 miljoner bor i Israel,  2 miljoner i Europa och ca 100.000 i Afrika.

Fjorton miljoner judar kan låta mycket, men de representerar cirka 0,2% av världens befolkning.  Man skulle kunna placera dem alla i Texas utan att det skulle märkas.

I Mellanöstern fördrivs kristna och judar från sina hem där många familjer hade bott i århundraden. I Syrien och Irak halshuggs och korsfästs kristna och judar för sin tro.
På vissa platser verkar det som judar behöva beväpna sig för att fira Chanukah. Dessa dagar har det blivit livsfarligt att be i en synagoga, vare sig det är i Jerusalem eller Brooklyn.

Men de som hatar judar verkar inte behöva en ursäkt för att attackera dem. I november dödade palestinska angripare fem israeler, varav fyra var rabbiner, i en synagoga i  Jerusalem.  Den 8 december skrek en galning  "Jag vill döda judarna" och knivhögg en israelisk student i Chabad-Lubavitch synagogan i Brooklyn. Studenten överlevde attacken och polisen dödade angriparen.

Över hela världen kommer tyvärr religiöst hat och andra former av trångsynthet som aldrig tidigare att styra vissa människors handlande både under denna Chanukah och Jul.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.