04 december 2014

Mer bränsle på elden

Just som det börjar lugna ner sig i Ferguson Missouri, efter att juryn beslutat att inte åtala polismannen Darren Wilson, nås vi av ett annat beslut från New York, där en svart man arresterades, vilket ledde till ett våldsamt handgemäng mellan honom och polisen.Den arresterade mannen, Eric Garner dog och en medicinsk undersökning fastställde att bidragande faktorer var akut och kronisk astma, fetma, och en hjärt-kärlsjukdom (enligt CNN). Hans död orsakade omfattande  protester mot polisen och Al Sharpton kräver en federal utredning.  Det är ganska troligt att juryns beslut att frikänna polisen även i detta fall, kommer att ge anledning till våld och rasmotsättningar.

Garner hade en omfattande kriminell bakgrund, inklusive mer än 30 gripanden, och hade tidigare gripits för att sälja obeskattade cigaretter, enligt polisen. När han stoppades i juli av Pantaleo och flera andra officerare, var han misstänkt för att sälja smugglade cigaretter och han motsatte sig arrestering.

Cigaretter i New York kostar skjortan. Det är populärt att belägga tobaksprodukter med hög skatt, det straffar ju bara “syndarna”, eller hur?
Om en limpa cigaretter kostar $ 160 i New York, och $ 35 i North Carolina, vad tror ni kommer  kommer att hända? Svaret är att massor av cigaretter kommer att transporteras på  I-95 från North Carolina till New York.
Cigarettskatten i staden NY är den högsta i landet -  $ 5,85 per paket. Smugglare köper cigaretter i andra stater med lägre skatt,  såsom närliggande Pennsylvania, där skatten bara är $ 1,60 per förpackning. Om smugglare är villiga att resa ännu längre kan de köpa cigaretter i stater som Virginia där skatten är $ 0.30 per paket.


De som smugglar är alltifrån pensionärer till internationella terrorister.  Ägare av kvartersbutiker kör över statsgränser för att fylla privatbilen, medan asiatiska och ryska gangsters smugglar i lastbilar.
Smuggling av cigaretter är olagligt så det troliga är att de som engagerar sig i cigarettsmuggling är sådana som mestadels inte bryr sig om lagar.

The Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives (ATF) har funnit att organiserade ryska, armeniska, ukrainska, kinesiska, taiwanesiska, pakistanska, libanesiska och syriska kriminella grupper är starkt involverade i olaglig smuggling av cigaretter. ATF fann att vissa av dessa grupper använder pengarna för att ge ekonomiskt stöd till terroristgrupper som Hizbollah och Hamas.
Handeln med tobak är så lönsam att det är världens mest smugglade lagliga njutningsmedel.

Ju mer staten, eller regeringen för den delen, försöker förhindra handel med lagliga eller olagliga varor - ju högre priset är, och därmed vinstmarginalen - desto villigare är olagliga marknadsförare att möta efterfrågan.

Viljan att begå andra brott - även våldsamma - ökar naturligtvis i takt med att vinsten ökar.

2 Kommentarer:

Anonym sa...

Allt hade kunnat unvikas om han bara hade följt polisen order. Han kunde ju klaga och åtala polisen efteråt om kände sig illa behandlad.
//Arne

Berit sa...

Helt rätt Arne. Vi ska också veta att göra motstånd mot polis är olagligt

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.