28 december 2014

Nyheter ni kanske missat


Under julen tillbringar de flesta människor sin tid med familjen och de som tog sig en titt på nyheterna hade nog bara tid med rubrikerna, varav de flesta beskrev våld mot polis och cyberhot mot Sony. Nu när julen är över kommer här en sammanfattning av vad ni kanske missat.

Medan New York förberedde sig för att begrava poliserna Liu och Ramo, sköts en ung svart man i Berkley, Missouri, bara två miles från Ferguson. Trots att mannen, Antonio Martin riktade en pistol mot polisen bröt det omedelbart ut våldsamma protester i staden.  En liknande incident inträffade i Texas City, TX där en man, som just hade avfyrat en pistol i en folkmassa på en nattklubb, vände vapnet mot en polis som svarade genom att skjuta och döda mannen.  Folkmassan började kasta flaskor mot polisen. Ett vittne, en vän till den avlidne rapporteras ha sagt, "Det är precis som Ferguson”. 
 Jag antar att det är sant; en ung svart man försökte döda en polis och dog i processen. Uppenbarligen är rationellt tänkande fortfarande en bristvara.

På det politiska hemmaplanet använde sig Obama-administrationen av helgens distraktion genom att offentliggöra  mer än 1200 nya statliga regleringar, inklusive 139 miljö- och energibestämmelser.
 Den mest omstridda av dessa är ”coal ash rule” som innebär ytterligare en årlig kostnad för  kolindustrin med  $ 735.000.000. Fler nya regler väntas vid årets början.   Inga nya förordningar har genomförts som förväntas lindra arbetslösheten och fattigdomen i områden som drabbats hårdast av Obamas energipolitik.

Florida fd. guvernör Jeb Bush beslutade att bryta banden med flera företag i ett försök att bana väg till White House.  Ett av företagen är Tenet Health Corp., ett företag som främjar och drar nytta av Obamacare. Bush har suttit i deras styrelse sedan 2007. Avhoppningen nu förväntas göra det lättare för Bush att hävda att han verkligen varit emot Obamacare hela tiden.

Ett jordansk stridsflygplan störtade i Syrien och piloten tillfångatogs av ISIS styrkor i regionen. USA har ifrågasatt påståendet att terroristorganisationen sköt ner planet och säger att det helt enkelt bara kraschade.  Amerikanska tjänstemän vill inte spekulera i hur stora framsteg USA har gjort när det gäller att hantera problemet  ISIS.

Vid USAs södra gräns hävdade en mexikansk drogkartell att de kidnappat en amerikansk gränsvakt i Rio Grande Valley sektorn, men Gränspolisen har inte kunnat bekräfta kartellens påståenden.
Inget sägs heller om huruvida den påstådda kidnappningen genomfördes med vapen som levererats till drogkartellen via Obamas administration.

I en intervju nyligen sade president Obama att rasrelationer i USA har förbättrats sedan han tillträdde, trots en färsk  Bloomberg-undersökning som visar att mer än hälften av amerikanerna är av annan uppfattning. Obamas chefs-politiska rådgivare Jonathan Gruber sa till Obama att han skulle säga det.  White House-anställda har inte sagt när de planerar att låta presidenten titta på nyheterna igen, vilket gör att en del spekulerar att det kan ta månader innan presidenten får kännedom om någonting.

Och slutligen, National Security Agency rapporterade på julafton att kränkningar av privatlivet har inträffat till följd av myndighetens inhemska övervakningsprogram under mer än ett decennium. Rapporterna kommer som ett resultat av en FOIA begäran från ACLU, och indikerar att NSA har förmågan att spionera på och spåra varenda människa i landet som inte är en illegal invandrare.


0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.