26 december 2014

Underskatta inte Ryssen

Dr Paul Craig Roberts varnar för att Putin kan släppa lös vad man kallar  “the ultimate black swan" för att krossa Västvärldens ekonomi.
Det finns olika möjligheter att göra det.


Anta att den ryska regeringen säger, "Eftersom attacken mot rubeln är politisk och ni attackerar rubeln och orsakar oss så mycket problem, kommer vi inte att göra nästa avbetalning på vår skuld, när den förfaller i början av 2015."

Det europeiska banksystemet kommer då att kollapsa, eftersom deras banker är fruktansvärt underkapitaliserade. Några av dem har lån till Ryssland som absorberar nästan hela kapitalbasen.
 Så ryssarna behöver inte bryta kontrakten fullständigt. Det räcker med att de säger, "Vi kommer inte att betala i år. Vi kommer att göra det senare. Vi ska göra det när rubeln stabiliseras."

Om de europeiska bankerna går under, vem vet vad effekterna på högen av derivatavtal kommer att bli? Men hela banksystemet i Väst är ett korthus.  Det är inte baserat på något annat än otillbörlig marknadspåverkan. Så det behövs inte mycket för att knuffa omkull det.

Men den största svarta svanen av alla, om ryssarna blir riktigt arga,  är att de ringer upp de europeiska regeringarna och säger: "Vi säljer inte längre naturgas eller någon annan form av energi till medlemmar i Nato." 

Konsekvens skulle vara fullkomlig och total kollaps av Nato. Inte ens en marionettstat som Tyskland kommer att låta folket frysa ihjäl, låta fabrikerna stänga och låta arbetslösheten bli 40 procent. Det kommer bara inte att hända - utan det skulle vara slutet för Nato.

Det skulle släppa loss många svarta svanar. Alla banksystem skulle förmodligen kollapsa eftersom de tyska bankerna skulle ställas inför nedläggning av den tyska industrin  och vad kommer då att hända med bankerna? Putin sitter med all trumf på hand. Washington har ingen.  Putin kommer att omorientera Ryssland mot öst. Vi kommer att se hur Ryssland, Indien och Kina, tar  över ledarskapet i världen. Det kommer att starta under år 2015.

* Dr. Paul Craig Roberts var Assistant Secretary of the Treasury for Economic Policy, biträdande editor av The Wall Street Journal. Han skriver för  Business Week, Scripps Howard News Service, och Creators Syndicate.

4 Kommentarer:

Knute sa...

Kommer Ryssland att förbjuda islam?

Ryssland tar en hård linje mot sharia och islamiska texter eftersom landet har förstått kopplingen mellan klassisk islam och terrorism. Borde vi följa efter?

http://www.thecommentator.com/article/5370/is_russia_banning_islam

Anonym sa...

Självklart så har man i Ryssland inga som helst problem att se vad wahabitisk islamism leder till. Terrordåd som det i Beslan och det Wahabitledda kriget i Tjetjenien som bekostades av Saudiarabien och andra radikala islamistländer. Man skickade även dit tusentals jihadkrigare men ryssarna visade vad som händer om man försöker exportera sin extremism till Ryssland. Skam att säga så fick dessa islamister både passivt och politiskt stöd från EU och USA. Att i geopolitiska syften manipulera med den alltmer sammanflätade globala ekonomin är som att leka med elden. Men politiker lär sig aldrig och Obama är väl av den värsta sorten när det gäller sådant.

Benny

Anonym sa...

Berit !
Jag tror att denna analys är felaktig. Den är riktig såtillvida som att ryssarna kan skära av energiförsörjningen av gas till Tyskland och andra länder och då orsaka ett enormt kaos i industrin (men får då inte heller tillbaka någon västvaluta för sin gas). Däremot tror jag att den är felaktig när det gäller banksystemet. Det europeiska banksystemet ”kollapsar” inte med utebliven inbetalning av skuld för att deras banker är så ”underkapitaliserade”. Så var det förr, då det rörde sig om pengar i metallform - innan papperspengar och elektroniska pengar. Och Rysslands lån har inte ”absorberat hela kapitalbasen”. Hela banksystemet idag bygger på att de är underkapitaliserade, dvs. pengar (= papperspengar och elektroniska pengar) skapas av skulder. När skulderna försvinner, så försvinner också dessa pengar. Detta är kontra-intuitivt och svårt att föreställa sig - men så är det idag. I de fall ränteinbetalningen uteblir för lånet så utnyttjar bankerna den statliga garantin så att skattebetalarna går in och betalar räntan och håller bankägarna skadelösa. Man kan fråga sig varför Dr. Paul Craig Roberts för fram dessa åsikter. Han måste rimligtvis känna till hur det fungerar i praktiken.
/SB

Anonym sa...

Jag tror istället att någonting annat ligger bakom rubel-krisen. De som strävar efter ”Den Nya Världsordningen” strävar efter att få kontroll över alla världens centralbanker. Det ingår också i deras strävan att lägga beslag på allt guld och silver för egen del för att istället ge ut papperspengar, som trycks upp från tunn luft utan någon annan ansträngning från bankägarna än en knapptryckning. De har redan kontroll över hela västvärldens centralbanker och genom detta också hela banksystemet.
I västvärlden har de dessutom lyckats tillskansa sig guldreserverna genom lurendrejeri. Tyskland har t.ex. placerat hela sin guldreserv i Federal Reserve. Fed är en privat bankkartell på 4-5 av de största bankerna i USA, som stjäl produkten av den amerikanska befolkningens slit och släp. Det är som att placera sin guldreserv hos ”Björnligan” (i Kalle Anka) och tro att de ”ser efter” guldet.
När Tyskland för något år sedan ville ha tillbaka sitt guld så uppgav Federal Reserve att detta var mycket besvärligt och skulle ta upp till 7 månader. Nonsens ! När Tyskland sedan bad att få inspektera det så gick inte detta för sig av säkerhetsskäl (???). Nu har Holland bett att få tillbaka sin guldreserv av tjuvligan i Federal Reserve. Skall bli intressant att se hur det går. Sverige har sin guldreserv (= 10.000 guldtackor värda 37 miljarder kronor), utplacerad på 5 centralbanker: New York, London, Canada, Schweiz och Sverige.
Bankeliten har inte ännu kontroll över det ryska eller kinesiska bankväsendet och inte heller dess guld och silver. Jag tror att dessa valutamanipulationer med den ryska rubeln är ett försök att lura till sig det ryska guldet och senare ta över deras guldreserv. Så gjorde George Soros med den svenska guldreserven i början på 1990-talet. Han är igång fortfarande och föreslås t.o.m. bli chef för Ukrainas centralbank där bara för några veckor sedan 90% av guldreserven försvunnit på ett mystiskt sätt.
När den finansiella eliten, har allt guld i sin hand, och har hand om alla sedelpressar, kontrollerar de hela världen. Då bestämmer de ”vem som kan köpa och vem som kan sälja” som det står i Johannes Uppenbarelse. Så länge man har guld och silverpengar i sin hand och kan försvara det med vapen i hand kan man köpa och sälja. Men när detta tas ifrån en och ägodelarna bara blir till papperslappar eller en digital siffra hos banken kan de förklaras ogiltiga eller suddas ut hur lätt som helst. Tänk på det nu när alla mynt och t.o.m papperspengar försvinner.
/SB

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.