30 december 2014

Vem är klok nog?


Under året som kommer kan vi förvänta oss ytterligare konflikter i de länder som gränsar till Ryssland.  Tyskland och andra länder kommer att ställas inför att välja sida och det är inte bara  Ungern,  vars ledare redan säger: “Jag tittar inte åt Väst, de är redan bankrutt. Jag ser till Öst för framtiden för mitt land när det gäller handel och finans. Vi väljer att gå med ryssarna hellre än emot dem.”

Väst representeras nu av Grekland, Italien, Frankrike och Spanien vars ekonomier är under isen.
Tyskland säger inte rent ut ännu att de tänker lämna NATO men det är troligt att de välkomnar Öst mer och mer.
Alltsedan det kalla kriget officiellt förklarades avslutat, har USAs mål varit att försvaga all finansiell konkurrens och även militär, genom att tvinga världen att handla med petrodollar och därmed ge dollarn status som världens reservvaluta.
Jag sätter inte mycken tilltro till någonting som kommer från politiker eller media men det verkar troligt att USA, i nära samarbete med sin bundsförvant Saudiarabien, har sett till att sänka oljepriset för att försvaga ekonomin i både Iran och Ryssland -  de två viktigaste nationerna som motsätter sig  USA: s hegemoni, utrikespolitik och petrodollar-politik. Detta kommer naturligtvis att slå tillbaka på  USAs egen skifferoljeindustri och förevändningar att utöka sol och vindkraft, men oljevinster är baggisar i jämförelse med vikten av att upprätthålla Västvärldens makt över Ryssland och Kina.

De nuvarande handels-och-ekonomiska sanktionerna mot Ryssland och Iran följer det gamla vanliga mönstret som aldrig har lyckats på egen hand.
Men denna strategi kan leda till att drabbade nationer slår tillbaka med militära medel, (ofta deras enda alternativ att avsluta blockader) vilket ger USA och andra demokratier en ursäkt att skramla med vapnen och visa sin överlägsna militärmakt.
USAs strategi är att lamslå Kinas två allierade, Iran och Ryssland och använda skattebetalarnas pengar för att köpa tid för Wall Street och Washington, medan Kina väntar i kulisserna.

Ingen nation kommer att vinna ett traditionellt vapenkrig mellan USA, Storbritannien och EU kontra Ryssland och Kina. Konsekvenserna är för hemska att ens tänka på, men om Ryssland är smart kan de vinna det finansiella och ekonomiska krig som pågår idag.
Washington har genom åren förstört allt som gjorde Amerika till drömlandet. Personlig frihet, initiativ, fri marknad och skatteparadiset  har utplånats och övergått i socialism och förstörts av Statens desperata behov av intäkter. T.o.m. Schweiz vek undan eftersom de inte kan överleva utan US, UK, EU.

Ryssland skulle kunna blomstra genom att erbjuda “ett nytt Amerika”; en hemvist och medborgarskap till produktiva och framgångsrika arbetare, entreprenörsföretag och egenföretagare,  med rätt till rimliga ekonomiska villkor, minsta möjliga statlig inblandning och låga skatter.

Konkurrens, fria marknader, minimal reglering och låga skatter är det nya årets lösning för att möta militär aggression, enorma skulder och resurs-hungriga imperier.

4 Kommentarer:

Anonym sa...

Tack Berit för många intressanta inlägg under året. Jag tror också att Ryssland har enorma möjligheter i framtiden. Dock är ju Putin socialist så det ser inte allt för ljus ut.
Så länge det finn liv finns det hopp.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Ludwig_Erhard

Gott Nytt År önskar Anders W.

Berit sa...

Tack Detsamma Anders! Det gläder mig att du gillar vår blogg.

Det verkar, tycker jag , som det är Putin som är kämpen för demokrati och USAs regering representerar det överskuggande, onda imperiet.

Redan 2009 sade Putin i sitt tal vid World Economic Forum i Davos följande:

"In the 20th century, the Soviet Union made the state’s role absolute. In the long run, this made the Soviet economy totally uncompetitive. This lesson cost us dearly. I am sure nobody wants to see it repeated.”

Argus sa...

Fler jämförelser mellan supermaktsledarna: http://www.tomatobubble.com/putin_obama.html :-)

Anonym sa...

"Putin socialist"? Googla "Putin wiki" och läs svenska texten: "Under Putins administration växte Rysslands ekonomi i genomsnitt med 7% per år" (till 2007). BNP ökade med 6 punkter och klättrade från den 22:a till den 10:e största i världen. "År 2001 införde Putin som har förespråkat liberal ekonomisk politik en fast skattesats på 13%; företagarnas skattesatser minskade också från 35 procent till 24 procent". "Totalt är skattetrycket lägre i Ryssland än i de flesta europeiska länder."
"Putin deltar regelbundet på de viktigaste gudstjänsterna i den ryska ortodoxa kyrkan på de viktigaste ortodoxa kristna helgdagarna." "Precis före ett officiellt besök till Israel ska hans mamma gett honom hans dopkors och bad honom att få det välsignat: 'Jag gjorde som hon sa och satte sedan korset runt min hals. Jag har aldrig tagit bort det sedan.' har Putin själv sagt."
Se också på bilderna – Putin vs Obama, jan 2014 – från Powerline Blog (lånade från ThePeoplesCube.com):
http://www.powerlineblog.com/archives/2014/01/putin-vs-obama.php
/ Steve

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.