07 januari 2015

Det gör ont när bubblor brista

Här är S&P-bubblan nu jämfört med de senaste två bubblorna.


Den kommer att spricka. Det går bara inte att blåsa upp den för evigt. När och hur den spricker återstår att se, men det är lika säkert som att säga att förr eller senare kommer solen att gå ner.
Men det är ganska fantastiskt hur vi människor kan glömma eller ignorera något som vi vet kommer att hända. Solen kommer att gå ner.  Penningbubblan  kommer att brista, och den här gången kommer det att bli värre än vad vi tidigare har sett. 


2 Kommentarer:

Anonym sa...

Berit,
efter vad jag förstår så går det till så här när man producerar dessa bubblor - som sedan spricker. Grupper av människor människor med enormt mycket pengar bestämmer sig för att de skall ha ännu mera pengar. De satsar en stor kapitalinsats på en viss typ av aktier eller ett visst företag. Insatsen är så stor att den genast får genomslag i aktiekursen som stiger ganska rejält. Denna stegring av aktiekursen uppfattas av andra enskilda sparare som bestämmer sig för att satsa på samma framgångsrika aktie eller fond. Det blir efterhand många som hoppar på detta tåg varefter aktien eller fonden stiger under en viss tidsperiod. Det behöver inte betyda att företaget, aktien eller fonden har en solid grund utan utgöres av spekulation. Vid en viss tidpunkt, då kursen rasat i höjden bestämmer sig så de förstnämnda rika kapitalägarna för att "ta ut vinsten" och säljer hela sitt aktieinnehav. Detta får sådana dramatiska effekter på kursen att denna rasar varvid det blir paniksäljningar eftersom många köpt på lånade pengar. När kursen nått botten kan samma kapitalägare köpa upp alla sina aktier igen fast nu till ett betydligt lägre vrakpris.
Denna cykel i samhällelig skala pågår ju hela tiden. Och som du säger är förloppet lika förutsägbart som solens dagliga cykel, Det var så 2008 och det var så 1929 och många gånger däremellan. Men människor lär sig aldrig.
/SB

Anonym sa...

Jag kan tydligen inte bifoga en bild här, men titta på http://stockcharts.com/freecharts/historical/spx1960.html
Det har varit en "bumpy ride" tidvis men "regelbundenheten", som i ditt utsnitt (1997-2014), är inte typisk. (Iofs hoppas jag på en tillrättaläggning av dessa påhittade värden och en återgång till guldmyntfoten.) /BELL

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.