27 januari 2015

Samma mönster i Sverige som i Grekland

Känns det igen? En center-höger-regering skjuter sig i foten, vilket resulterar i en radikal vänsterregering. Här, liksom där, valde de borgerliga politikerna att knuffa bort sina väljare genom att frysa ut det invandringskritiska partiet.

"Det styrande partiet Ny Demokrati förbrukade mycket av sin politiska kapital genom att försöka avvärja utmaningen från Gyllene Gryning, med vilka de konkurrerade om de grekiska patrioternas röster. De misslyckades därför att de (liksom Republicans i USA) inte menade verkligt allvar med att stoppa invandringen. Så när Gyllene Gryning närmade sig 10% tillgrep regeringen år 2013 den extraordinära åtgärden att brännmärka partiet som en 'kriminell organisation' och fängsla deras ledarskap.

SYRIZA kommer nu att genomdriva sina planer på att avväpna polis och militär, ge medborgarskap och rösträtt till invandrare, bygga moskéer i Aten och naturligtvis hårdare lagar mot 'främlingsfientlighet' och 'rasism' (vilket inkluderar tankebrott). Men denna agenda har inte diskuterats särskilt mycket i Grekland, eftersom all debatt inför valet var inriktad på ekonomin."

The SYRIZA Phenomenon5 Kommentarer:

Knute sa...

“Syriza vill göra det dyrare att anställa genom att höja minimilönerna i ett läge med mer än 1,2 miljoner arbetslösa, eller en öppen arbetslöshet på 26 procent. Dessa siffror inkluderar givetvis inte heller människor som redan gett upp tanken på ett jobb och indikerar, tillsammans med sociala avgifter på 45 procent, att det kommer bli brutalt svårt att kontraktera unga och lågutbildade. Planen går eventuellt ut på att sysselsättningseffekterna ska absorberas av 200 000 nya fakejobb i offentlig sektor.

Vidare ska kapitalflykt påskyndas genom att marginalskatten för kvarvarande höginkomsttagare i landet ska höjas till 75 procent, multinationella företag beskattas hårdare och banker och andra ”strategiska sektorer” förstatligas. Den enda operativa budgetpost som Syriza verkar kunna tänka sig att skära i, militären, kommer nog behövas på gator och torg när oron ökar ytterligare."

http://www.mises.se/2015/01/26/upp-till-bevis-syriza/

"Stefan Löfvens samarbetspartner Jonas Sjöstedt hyllar Syriza. Det svenska så kallade reformerade kommunistpartiets ledare har de senaste dagarna varit på plats i Grekland för att stötta det vulgärpopulistiskt vänsterextrema partiet i valet.

Måhända finner Socialdemokraterna inte detta särskilt anmärkningsvärt, för Magdalena Andersson lät påfallande positivt inställd till Syriza i gårdagens Agenda. Allianspartierna däremot, som genom DÖ ökade Jonas Sjöstedts inflytande över det svenska budgetarbetet, har däremot knappast stärkt sitt förtroende i väljarkåren."

http://fnordspotting.blogspot.se/2015/01/vansterpartiet-hyllar-den-raa-populismen.html

DÖ = decemberövenskommelsen

Anonym sa...

Problemet med Grekland är att man saknar stora exportindustrier och är ingen stor industrination. Man har varken malm, skog eller särskilt mycket andra naturtillgångar och dessutom så är man till stor del beroende på jordbruk och turism, båda sektorer som gått dåligt sedan finanskrisen 2008. Grekerna har levt över sina tillgångar och levt på lån, och att man lurade sig med i euron som gav en massa miljarder till statskassan som förslösades av politikerna på sociala reformer. Det enda som återstår för Grekland är väl att ta tillbaka sin Kalle Anka-valuta så att man via devalveringar kan justera värdet på valutan. En fasa för Merkel och andra som vill att EU ska spara sig ur krisen är om Syriza mot förmodan skulle lyckas med sin ekonomiska politik, då skulle ju fru Merkel framstå som en åsna som envisas med åtstramningar som enda lösning! Den som lever får se hur det hela går..

Benny

Anonym sa...

Världen är så ytterligt komplicerad idag, att några politiker på vänster-kanten inte har en chans att styra den. Vad vet de om teknik – och ekonomi? [En svensk programmerare kunde sälja sitt spel-system (Mojang) till Microsoft för 17,8 miljarder kr. Vem i V duger till något sådant?]

Ett exempel är Venezuela, landet som har världens största olje-reserver, plus järnmalm och aluminium. Men man har en "kommunistisk" regering, 'los chavenistas' (Hugo Chavez, president 1998–2013).
- Så man har ransonering på mat: mjölk, ris, kaffe m.m. – och på tandkräm, tvättmedel o.s.v.
- Och i Caracas på vatten! Dricksvatten!
- De senaste 15 åren har man nämligen inte byggt någon vattenreservoar. Då blir det så. (5,2 miljoner bor i storstadsområdet Caracas, säger Wikipedia.)
- Bensin är också ransonerat! Man får bara tanka två gånger i veckan. I Venezuela...!

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6070806
+ Wall Street Journal 22 okt 2014, "Despite Riches, Venezuela Starts Food Rationing"

Framtiden för Grekland under Syriza blir förstås något liknande. Fast på lägre nivå! I Grekland finns ju ingen olja.
/ SD

Knute sa...

Myten om den starka svenska ekonomin

2010 till 2014 har växten i BNP per invånare legat på runda 0,0 procent.

"Tænk, jeg spår, at velstanden i Sverige, al oprindelig svensk dygtighed til trods, meget snart vil falde jævnt. Den vil falde jævnt, lige indtil den næste alvorlige økonomiske krise rammer Sverige. Så vil velstand og velfærd ryge ned ad slisken, og den svenske stabilitet vil blive afløst af et eller andet uforudsigeligt, som dog med garanti ikke bliver behageligt."

http://mortenuhrskov.dk/myten-om-den-staerke-svenske-oekonomi/

Anonym sa...

På DN:s ledarsida läser man idag (1 feb) om Venezuelas "chavismo". Grunden är senaste numret av Axess, och en artikel där av Mauricio Rojas.
- Jag nämnde Venezuela härovan, och skrev om vattenransoneringen i Caracas. Googla på "Venezuela Water Rationing" så kommer en hel del upp. (109.000 resultat) Själv läste jag i Washington Times (8 maj 2014):
www.washingtontimes.com/news/2014/may/8/venezuela-begins-rationing-water-electricity/
- Men källan för WT var Bloomberg (7 maj). Där fanns mycket. Som att inflationen då var 59%. I detta oljerika land. Och att bilförsäljningen gått ner 86%.
http://www.bloomberg.com/news/articles/2014-05-07/venezuela-to-ration-electricity-after-colombia-cuts-gas
- Det går framåt, som ni ser! Framåt, mot målet Kuba. Där gillar man verkligen gamla kärror!
/ SD

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.