14 februari 2015

Alla Hjärtans Dag

Det finns en berättelse som heter “I, Pencil” som visar att ingen liten grupp eller individ kan organisera produktionen av något så enkelt som en penna, än mindre styra det amerikanska sjukvårdssystemet. Ingen enda person kan göra en penna. Pennor är alldeles för komplicerade. Men vem som helst kan köpa en för 15 cent.

“I, Pencil" är skriven ur pennans synvinkel och den beskriver alla de komplicerade detaljer som ingår i tillverkningen av en penna - trä, färg, blyerts, verktyg, pimpsten, vax, lim -  och alla människor inblandade, alltifrån städaren i fabriken till kaptenen på lotsbåten som guidar transportfartyget i hamn.

Ingen enda människa kan klara allt detta själv under sin livstid, men vad som är ännu mer häpnadsväckande är frånvaron av en ledare och översittare som dikterar eller med våld styr alla dessa oräkneliga handlingar.

I stället finner vi vad man kallar “Den osynliga handen” en viktig marknadsekonomisk princip – att en individ som handlar till nytta för sig själv också indirekt handlar till nytta för samhället eller kollektivet. Adam Smith kallade denna princip för Den Osynliga Handen.

Lämna all skaparkraft ohämmad. Organisera samhället så att det finns utrymme att agera i samklang med den här berättelsen. Låt samhällets juridiska apparat undanröja alla hinder på bästa sätt.  Lita på att fria män och kvinnor kommer att få det att fungera enligt den osynliga handens princip.


Alla ni som ger och får rosor i dag, tänk på att det finns ingen “Ros-Tsar”; ingen planerade Rosens resa och alla planerade den;  ingen gjorde det och alla gjorde det.

 Ingen inblandad i processen bryr sig särskilt mycket om ifall du får en present på Alla Hjärtans Dag.  De bryr sig om sig själva, och därför de tar hand om dig.
 Lita på Den Osynliga Handen och du kommer alltid att få rosor.

5 Kommentarer:

Knute sa...

Åtta par som firade Alla hjärtans dag i Malaysia häktade av den islamiska religiösa polisen

http://petterssonsblogg.se/2015/02/14/atta-par-som-firade-alla-hjartans-dag-i-malaysia-haktade/

Knute sa...

Adam Smith är författare till en av liberalismens kanoniska skrifter, ”An inquiry into the nature and causes of wealth of nations” (1766).

Adam Smith förutsätter att människorna på egen hand kan skapa det goda samhället. ”Den osynliga handen” utnyttjar förnuftet i sitt arbete. När han tar avstånd från de mäktigas intresse av att begränsa konkurrensen, så är argumentet inte att sådant är orättfärdigt utan att det blockerar välståndsutvecklingen.

http://www.svd.se/kultur/understrecket/osynlig-hand-var-bara-halva-budskapet_5938813.svd

elina sa...

Utvecklingen i Malaysia är verkligen sorgligt. När jag var där i slutet 70 talet användes till och med kyrkor eller bönelokaler av alla religioner. Kristna på söndag, muslimer på fredag och så. När islam sprider sig är det slut med fredlig samlevnad.

Anonym sa...

Malaysiska polisen har tydligen haffat muslimer som brutit mot deras egna regler (om otukt..), om jag förstår kommentarerna i The Malaysian Insider rätt.
Men Malaysia är ett av de få muslimska länder som är någorlunda "modernt". (60% muslimer, 20% buddhister, 10% kristna, 6% hinduer.) I bladet där står det t.ex.: "Malaysia needs sex education more than ever". Av Yasmin Bathamanathan. Författare från Penang. Så'na texter hittar ni knappast från Sämre Orienten...
http://www.themalaysianinsider.com/opinion/yasmin-bathamanathan/article/malaysia-needs-sex-education-more-than-ever
/ SD

Anonym sa...

"Sveriges import från Malaysia utgörs till största delen av elektronik och matvaror som 2013 uppgick till 3,2 miljarder SEK." [Business-Sweden.se] Jfr Indien (5,6). Thailand (4,2). [Kommerskollegium]
Vi köper textil från Bangladesh. (Engelsk-styrt 1760–1947.) Men annars – vad köper vi från islam-områdena? (Mer än olja.) Frukt... Sardiner...
/ SD

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.