03 februari 2015

Andlighet

Mänskligheten har nu börjat tränga in i den andliga världen på allvar. Detta kommer att förändra allting. Det finns så mycket positiva saker som händer under ytan - och dessa kommer med internets hjälp att bara växa och växa.

När det gäller det ”andliga” så syftar jag på 3 källor:

1. uppenbarelser och drömmar inom den muslimska folkgruppen över hela världen. Så titta på dessa YouTube-filer när du har tid och lust (det finns mängder av liknande). De gläder i alla fall mig väldigt mycket och jag ser en öppning i denna enorma konflikt:

A Muslim Converting to Christianity: Saeed Abedini's Story
Young muslim girls converted to christianity in Iran
A devout Palestinian Muslim converts to Christianity
Muslims are Having Dreams and Visions of Jesus
Afshin Testimony Part1
Afshin's testimony (2 of 2)

2. Den andra typen av upplevelser är Nära Döden Upplevelser. Det finns miljoner sådana upplevelser över hela världen och man börjar samla dessa på en sajt som heter IANDS - International Association of Near Death Studies. Det finns en Studie av en holländsk professor i kardiologi som samlat 600 patienter med sådana upplevelser sedan 1970-talet och det finns en studie på 1300 patienter.
På denna sida har de listat 304 berättelser: NDE Accounts
En sådan typisk berättelse är denna: Dying to be me! Anita Moorjani

3. Den tredje typen av upplevelser är synska människors berättelser av den andliga världen eller i alla fall deras kommunikation med döda människor. Det gick på svensk TV för några år sedan program med Lisa Williams av vilka jag laddade ner c:a 10 timmar. En del av dem finns på Internet t.ex. dessa:

Lisa Williams - Virginia's Reading
Lisa Williams - Ann's Reading
Lisa Williams Gives Joanna a Psychic Reading
Lisa Williams Psychic Reading of Kimberly & Kristina

Det finns nu mängder av sådana här historier. Oavsett om man tror på detta eller tror sig få något ut av det så befinner sig dessa berättelser på mils avstånd från det som kyrkan lärt ut: att man efter döden sover tills man uppväcks på ”den Yttersta dagen” för att få sin ”Dom av Gud”. I dessa berättelser finns ingenting av detta.

/SB

11 Kommentarer:

Knute sa...

Den muslimska världen kommer att implodera på grund av brist på andlighet. Jesus älskar alla, det är ett budskap som borde tilltala folk som är trötta på uppmaningar till att halshugga folk. Men islam har effektiv reklam. Att vädja till människors sämsta sidor verkar gå hem i väst.

Anonym sa...

Det finns ingenting andligt i Islam. Däremot finns det en oerhörd längtan efter andlighet bland muslimer - som blir obesvarad. Och detta är deras stora olycka som de vill dra in hela världen i.
Många vill tro att de upplevelser som beskrivs ova beror på "hallucinationer" - och Rickard Dawkins är väl kanske den främsta företrädaren för ett sådant synsätt - vad han nu kan veta om detta. Han är ju inte läkare eller psykiater och kan inte bedöma sådant.
Men låt oss för ett ögonblick anta att det rör sig om hallucinationer. Borde inte de som är muslimer då få en uppenbarelse av Allah eller Mohammed, judarna en uppenbarelse av Jahve och de kristna en uppenbarelse av Jesus Kristus ? Jo, man tycker det. Men så blir det inte. Om de får en uppenbarelse av "Gud" så är det alltid i form av Jesus Kristus. Visst är detta märkligt - om det inte är så att Gud alltid framträder i Jesu Kristi skepnad.
Fråga på Google:
1. Jahve talade med en jude? Ni hittar inget på YouTube.
2. Allah talade med en muslim ? Ni hittar inget på YouTube
3. Jesus Kristus talade med en muslim, en jude eller en kristen ? Det finns massor. Ni kan variera frågorna efter egen fantasi - det ger samma resultat. Fråga er sedan vad detta kan bero på.
/SB

Knute sa...

Kärnan i den religiösa upplevelsen är att upptäcka hur beroende och delaktiga vi är av det eviga och ändlösa sammanhanget, luften vi andas, maten vi äter, människor vi känner. Om man så vill kan man kalla det för islam, att underkasta sig, och de som underkastar sig för muslimer. Men för den skull behöver de väl inte underkasta sig en krigsherre som levde för snart 1400 år sedan? Det finns inget andligt i det även om den enskildes ursprungliga upplevelse är andlig.

Islam är helt enkelt en förbaskat tråkig religion, en religion för soldater som måste tvätta fötterna fem gånger om dagen och rabbla böner som ingen gud lyssnar på. En maximalt transcendental gud som sitter på en månskära, går det att få något svar av en sådan? Islam är knappt ens en religion, den är lika stum som ateism. Inte underligt att folk blir galna, det behövs ett x i ekvationen, en dialog med ett du.

Tiden är ur led. Nu kan man inte betrakta en månskära på natthimlen utan att komma att tänka på den stygge Muhammed, och av regnbågen får man inte längre romantiska dagdrömmar, snarare mardrömmar, i alla fall inte om man har normala böjelser.

Anonym sa...

Sufism är en andlig gren av islam, som går tillbaka till de första muslimska århundradena.
- I Sverige är väl Tage Lindbom (1909-2001) den mest kände sufiern. (Han var chef för Arbetarrörelsens arkiv.)
- Men idag är sufi-rörelsen förbjuden i de flesta muslimska länder, och deras "tempel" har [ofta] förstörts.
En professor i Islamisk Filosofi i Kairo har kritiskt sagt att sufierna har "övergivit sin materialism, och nu lever bara för att be, nästan som [kristna] munkar". [Wiki]
- Och det förstår ni ju fungerar inte inom islam. Om du inte är beredd att spränga dig och några [många!] kristna i luften är du inte en riktig muslim!
http://en.wikipedia.org/wiki/Sufism
/ SD

Anonym sa...

SD
Jag läste faktiskt Tage Lindboms bok "Omprövning" från 1963. Det var en väldigt intressant bok som beskriver hans väg bort ifrån socialismen. Han sade många tänkvärda ord i denna och jag tyckte då att den var klockren i sin beskrivning av socialism och kommunism.
Däremot har jag senare fått veta att han blivit muslim på sufistiskt vis. Det är för mig obegripligt. Vad har Koranen som inte finns hundrafaldigt bättre i Nya Testamentet?
/SB

Anonym sa...

Ännu in på 70-talet var protestantismen inställd på att Gud skulle få sitt en timme på söndag. Och man borde väl be en kort morgonbön och aftonbön. Men annars var det arbetsamhet och hederlighet som gällde.
- Sufismen gav en djupare andlighet. Sufier ber oftare, och djupare (får man väl tro).
- Men Tage Lindbom höll sin sufi-tro hemlig; inte ens hans barn visste om det. Hans kontakt var främst schweizaren Frithjof Schuon. Med muslimska länder hade han väl föga beröring. Man utgick här i Sverige från att han var kristen.
/ SD

Knute sa...

Mina Adampour sier i en kronikk i Aftenposten at hun er stolt av å være konservativ muslim.

Hvorfor skal man være stolt av å være religiøs? Er det noe å skryte av at man ber fem ganger om dagen? Er det en slags prestasjon å tro på en gud og leve etter et religiøst regelverk? Det kan vel ikke sammenliknes med å vinne femmila i OL! (som man absolutt kan være stolt av)

Mina forstår ikke norsk mentalitet eller kristendom selv om hun skriver aldri så godt norsk. Nordmenn liker ikke for mye stolthet. Og Vårherre hverken liker eller trenger stolthet. Selv vi, som ikke er kristne, har skjønt det. Ydmykhet er stikkordet for norske kristne, ikke stolthet. Stolthet fører til undergang og hovmod står, som kjent, for fall.

Adampour forstår ikke dette. Hennes gud vil at hun skal være stolt. Forøvrig liker jeg ikke at hun bruker begrepet Gud, hennes gud heter Allah og denne betegnelsen bør hun bruke isteden, hun som er så stolt av sin religion.

Stolthet og krenkelse henger nøye sammen. Har man først bygget seg opp et selvbilde som er basert på grunnløs stolthet så er det lett å føle seg krenket hvis noen påpeker at grunnlaget både er tynt og oppblåst.

https://www.document.no/2015/02/det-gar-pa-stoltheten-los/

Anonym sa...

Knute,
du har helt rätt. Stolthet (=arrogans) är enligt Bibeln den största dödssynden. Allah beskrivs ha 99 olika egenskaper, varav stolthet är en av de främsta. Lustigt nog beskrivs Satan i Bibeln med just samma egenskap, stolthet.
/SB

Knute sa...

Den islamiska varianten av stolthet är att se ned på andra. Islam tar ifrån människor deras självkänsla och tvingar dem att hitta kompensation i skrytsamhet och nedsättande omdömen om andra.

http://www.psykologiguiden.se/www/pages/?Lookup=kompensation

Knute sa...

På tal om att högmod går före fall har Baron Bodissey skrivit en vacker text som jag tar mig friheten att citera i sin helhet: Your Days Are Numbered

The picture above is a color monotype print by William Blake, from a copy in the Tate that was impressed ca. 1805. It represents King Nebuchadnezzar of Babylon during his time in exile, when he was driven into madness as a punishment for his overweening pride. I’ll be using the image for another post in the next day or so, but the process of hunting it down brought to mind the lyrics of a song by Robert Hunter called “Book of Daniel”.

The excerpt below describes the moment when the prophet Daniel was summoned to the royal palace of King Belshazzar, the son of Nebuchadnezzar, to interpret the words mene, mene, tekel, upharsin as written on the palace wall by a disembodied hand:

Daniel walked in bent but tall, spat upon the floor
Let me see these words… well, hmm — yes… I’ve seen them before
They simply mean your days are numbered; fact, they’re even run
You’ve been judged in the balance and found wanting
Your royalty is just a gift — your father learned that lesson
By losing both his kingdom and his reason

So great in pride he was cut down, driven to the field —
Lived there like a wild beast until his pride did yield
And when the king, your father, achieved humility
He was restored his kingdom and his sanity

And though you knew all this to start, you humbled not your heart
The writing on the wall commands your fall!

There seem to be an awful lot of Belshazzars in the world today, living in sumptuous splendor, ruling their peoples with an iron fist, and all the while offering sacrifices to the gods of silver, stone, and wood. No hope of redemption for them. No chance of learning humility the way Nebuchadnezzar did, eating grass in the fields like a wild beast.

For each of them there is a Darius or a Cyrus waiting in the wings to ring down the curtain on his prideful performance.

What shall be the end of this? How shall it pass away?
Get up, old Daniel, never mind, get up and go thy way
Further words are closed and sealed until the end of time
Many shall be called, each in his season
In wickedness of pride is lost the light to understand
How little grace is earned and how much given

http://gatesofvienna.net/2015/02/your-days-are-numbered/

Knute sa...

Det får mig omedelbart att tänka på våra svenska politikers färd mot stupet, och hur de drar land och folk med sig i fallet.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.