12 februari 2015

Det ser skrämmande ut

               

Under det senaste decenniet har det bara hänt en gång att den amerikanska dollarns värde har ökat så kraftigt på så kort tid. Det hände i mitten av 2008 - strax innan den största finanskraschen sedan The Great Depression. En upptrissning av dollarns värde i början av 1980-talet bidrog i hög grad till den latinamerikanska skuldkrisen och likaså den asiatiska finanskrisen 1997. I dag hänger världen samman mer än någonsin.  Det mesta av den globala handeln sker i US-dollar och mycket av upplåningen över hela planeten görs i US-dollar. När den amerikanska dollarn går upp dramatiskt, kan det skapa en enorm finansiell stress på ekonomierna runt om i världen.

Under de senaste åren har växande ekonomier världen över lånat massor av mycket billiga dollar. Men nu står de inför utsikten att återbetala dessa skulder och göra räntebetalningar med mycket dyrare dollar.
Just nu är nästan alla större valutor i världen på fallrepet i förhållande till den amerikanska dollarn.

Här är ett diagram över hur euron förhåller sig till dollar.

  

Analytiker varnar att om Grekland lämnar eurozonen kan EUR / USD falla ända ner till 0.90. Om det händer, kommer diagrammet ovan att likna fritt fall.


5 Kommentarer:

Anonym sa...

Du har fel.Det är inte dollarn som stiger.Det är kronan som sjunker.
Kom med korrekt information.

Berit sa...

Anonym, du har rätt i att kronans värde sjunker snabbare än dollarns, resultatet blir tyvärr detsamma

Knute sa...

EU ska följa i USA:s fotspår och trycka upp enorma mängder pengar. "Inflationen är för låg." Men euron är till skillnad från dollarn inte världsvaluta och kan inte smita från notan. Med tiden kommer varenda cent att dräneras från vanliga medborgares bankkonton, både här och där.

Berit sa...

Under de två senaste veckorna har jag haft kärt besök av släktingar från Sverige. Det blev mycket shoppande och det förvånade mig att det jag tycker är hutlöst dyrt här, tyckte de var billigt och rena fyndet. Väskorna var överfulla när de åkte hem.

Anonym sa...

Dollarn maxade nov 2002 då den kostade (c:a) 10,80 kr. Sedan sjönk den, till under 6 kr våren 2008. Den gick över 8,50 kr i början av 2009, sjönk (6,20 kr), men har nu ökat igen till 8,30 kr.
http://rl.se/valutor
(I fältet diagram, välj "USD USA", och sedan "20 år".)
"Grexit" (Greek exit) borde vara en fördel för EU, ekonomiskt.
Men det är mycket som påverkar, inte bara 'politik'!
/ SD

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.