12 februari 2015

Sverige inför minusränta

Det är en historisk dag för Sverige. Riksbanken har infört en minusränta på 0,1 procent. Nu borde folk skynda sig att ta ut sparpengarna och gömma i madrasserna. Men förmodligen kommer ingenting att hända, de flesta sitter fast i systemet och är beroende av sina kontokort. Det kontantlösa samhället ger oss inte många alternativ.

  Inga riktiga pengar

5 Kommentarer:

Berit sa...

När folk inser att penningsystemet är ett bedrägeri kommer de att förlora tron på alla institutioner som vi omger oss med i ett civiliserat samhälle. Förtroendet för politiker, företagsledare, bankirer, institutioner, media, föräldrar, grannar, och även oss själva kommer att gå upp i rök.

Knute sa...

Inflation till varje pris

”Riksbanken vill tvinga oss att börja använda pengarna istället för att spara och på så sätt få igång sin älskade inflation. Så man gör att du inte tjänar något på att spara, tvärtom, du får betala. Så töm dina konton, köp, köp.”

https://leffe45.wordpress.com/2015/02/12/inflation-till-varje-pris/

Anonym sa...

Svrige är redan ett land där medborgarna inte har tillit till varandra. Då är det kört.

Anonym sa...

Berit och Knute,
jag tror att det kan ligga en annan tanke bakom detta. Den ledande finanseliten bland bankkapitalisterna vill ha "elasticitet" i penningpolitiken. En sådan får man genom att trycka upp papperspengar från luft till ingen kostnad alls.
Steg 1: man ser till att staten engagerar sig i många krig. Då behöver de låna papperspengar från t.ex. Fed genom att ge ut statsobligationer till hög ränta. Nio gånger så mycket papperspengar kan då tryckas upp också till privatbankernas utlåning. Räntan sjunker (som nu), alla är glada eftersom det inte kostar någonting att låna och skuldsätter sig upp till öronen, husköp, aktieköp, köp av fondandelar.
Steg 2: På en given signal bestämmer sig nu bankkapitalisterna att "ta hem" sina vinster och säljer ut sina aktieinnehav. Börsen störtdyker. Småspararna paniksäljer. Bankkapitalisterna bestämmer sig nu för att inte låna ut utan istället chockhöja räntan. De tidigare spekulationspriserna på fastigheter och bostäder halveras, varvid man bara kan ut halva summan för huset vid en försäljning medan skuldsumman fortfarande är dubbelt så hög. Människorna sitter fast som i ett skruvstäd. Bankkapitalisterna bestämmer sig nu för att ta över många privata egendomar eftersom människorna inte klarar av att betala den höga räntan på det dubbelt så höga lånet, medan samtidigt lönerna halverats. Det är detta som menas med "elasticitet" i penningpolitiken: först expandera penningmängden genom tryckning och utgivning av papperspengar sedan kontraktion.
Jag tror att bankkapitalet vill att människorna skall ta ut sina pengar från banken och istället investera dessa i aktier eller fondandelar, alternativt köpa lägenheter till spekulationspriser. När börskraschen inträffar så kan då börsvärdet sjunka 50%, vilket blir lönsamt för finanskapitalet. Mycket lönsammare än bara 0.1 % minusränta. Jag tror att man försöker lura folk i fällan.
Kontraktionen av penningmarknaden kommer snart att inträffa. Om man tittar på ekonomins olika cykler så rör den sig i 7-8 årsperioder. Senast inträffade den 2008 och borde kanske inträffat 2014, men kan sannolikt komma 2015. Den kommer i så fall antagligen på hösten mellan augusti-november om man tittar historiskt. Hursomhelst, så är det ingen "naturkatastrof" som drabbar oss utan den är avsiktligt planerad från finanselitens sida. De har ett datum som de kommer överens om och detta är hemligt men möjligen fastlagt lång tid i förväg. Så, se upp!!!
/SB

Knute sa...

Riksbanken ökar takten mot botten

Med en räntesänkning från -0,1 till -0,25 procent, överraskade Riksbanken marknaden vid dagens räntebeslut.

Med en trög världskonjunktur och med enorma skuldberg i den utvecklade delen av världen, kämpar nu världens centralbanker – i synnerhet kanske Europas och USA:s – med att hälla ständigt mer olja i maskineriet. Och med ett till synes ouppnåeligt inflationsmål om två procent har inte Riksbanken så mycket val annat än att hänga på i racet mot botten.

http://samtiden.nu/12645/riksbanken-okar-takten-mot-botten/

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.