25 mars 2015

Dags att stoppa pengarna i madrassen


Frankrikes finansminister har i princip förklarat krig mot kontanter, “La chasse au cash est lancee”, genom att införa en serie nya restriktioner som särskilt syftar till att minimera användningen av kontantbelopp och var så säker - andra EU-länder kommer att följa efter.

Bland de nya restriktionerna är det nu ett förbud mot att göra kontantbetalningar på mer än € 1000 . Tidigare var gränsen 3.000.
Stora kontantuttag som överstiger € 10.000 per månad kommer att övervakas och rapporteras till de franska myndigheterna och om man vill växla mer än 1000 euros till någon annan valuta måste man visa ID-kort.
Man får heller inte transportera guld genom landet utan att anmäla det till tullen.

Naturligtvis säger man att det är för att förhindra terrorism. Det är ju bara terrorister som använder kontanter, eller hur?

Sanningen är att det är för att kontrollera kapital och förhindra att folk tar ut sina pengar från banken.
Räntan i de flesta europeiska banker är nu negativ och troligtvis blir den snart ännu mer negativ. Bankkunder måste nu betala för att ha sina pengar i bank och hur länge kommer vi att tolerera det? Vad är poängen med att betala en bank 0,25% av sparkapitalet om man helt enkelt kan ta ut alla besparingar i kontanter och stoppa in dem i ett kassaskåp?

Och som räntan blir ännu mer negativ, kommer fler och fler människor att inse att de är mycket bättre att ha pengarna i handen än att betala en bank, men om alltför många bestämmer sig för att ta ut sina pengar får bankerna STORA problem.   De har spekulerat med våra pengar och spelat bort uppemot 97% , lånat ut dem, gjort riskfyllda utlåningar baserade på den senaste investerings-modeflugan, eller köpt obligationer i konkurs-regeringar.

Regeringar vill göra allt för att förhindra att bankerna går omkull och därför inför man kapitalkontroll.
Stabila regeringar med en sund finansiell politik skulle inte behöva vidta sådana här åtgärder men västerländska nationer fortsätter att falla samman och kontrollerna kommer bara att bli värre.Kontanter går inte att spåra. De kontanter du har i handen kan ha kommit från varsomhelst. Om överföringen inte aktivt bevittnats och registrerats, finns det inget sätt att spåra det bakåt. Detsamma gäller för andra materiella föremål som har använts som pengar, såsom guld och silver.

Regeringar har alltid hatat kontanter. Deras krig mot kontanter har aldrig upphört. Några av de viktigaste "fronterna” i det kriget finns vid nationsgränserna.

Under de senaste åren har regeringarna stadigt uppmuntrat utvecklingen av kontantlös handel. Elektronisk överföring har spelat en viktig roll. I USA övervakas alla sådana överföringar av Federal Reserve Bank. Faktum är att den ursprungliga formen av EFT (elektronisk banköverföring) går direkt genom Federal Reserve Bank of New York.

4 Kommentarer:

InPeace sa...

Tror Frankrike förbereder sig för den kommande ekonomiska kollaps som kommer drabba landet.

HazeP sa...

Lite off-topic, men här kommer ett intressant inlägg om vad som hade hänt med folkets ekonomi i USA om staten inte hade lagt sig i:

http://www.borstjanaren.se/borst/borstArticleDetails/article_id/12375
(Skulle inte länken fungera, bläddra då ner till rubriken "Skillnaden mellan Nationalekonomi och Human Action".)

Jag kan själv bara bekräfta detta när jag tänker på vilken köpkraft mina föräldrar hade under framför allt sextiotalet, om man jämför med den köpkraft dagens människor med samma utbildning som mina föräldrar hade.

Anonym sa...

Det värsta scenariot är ju att samma korrupta politiker systematiskt fördärvat, ödelagt värdet på papperslapparna dom kallar för pengar. I äldre tider stod statschefen, kungar och drottningar avbildade på mynt och sedlar för att befolkningen skulle ha något lite förtroende för värdet på pappersbiten. Nu kan Gudrun Schyman ostraffat bränna sedlar med kungens bild på, på bästa sändningstid på STASI agenturens television. Det dröjer nog inte allt för länge tills vi återgår till rent utbyte av varor och tjänster. Läste just för vilken gång i ordningenkommer jag knappt ihåg, hur Stalin konfiskerade livsmedel från lantbrukarna i Ukraina, allt motstånd möttes med avrättningar, 18 miljoner fick sätta livet till mellan 1928 - 33. Det blir nästa steg!

Ann-Marie sa...

@ InPeace Den ekonomiska kollapsen kommer inte bara att drabba Frankrike. Det blir en dominoeffekt utan dess like med tanke på hur usel ekonomin är i mer eller mindre alla länder i världen.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.