04 mars 2015

Har Netanyahu ett dolt motiv?

The Intercept publicerade en artikel där de räknar upp alla tidigare påståenden från Netanyahu, om hur nära det varit att Iran framställt  en atombomb.

De går tillbaka till 1992 då han varnade Knesset att Iran var bara "tre till fem år" från att nå kärnvapenkapacitet, och att hotet måste “ryckas upp med rötterna av en internationell front ledd av USA”.
Tre år senare sade hans samma sak i sin bok Fighting Terrorism.
1996 påstod han att “sista chansen att uppnå målet var nära, ” 2009 “var det bara två till tre år kvar” och 2010 sade han samma sak.

Vid FN-mötet 2012 höll han upp en bild av en bomb, där han med ett enda penn-drag visade hur nära det var att Iran producerade en atombomb.

            

Men redan före Netanyahu, 1979, när The Shah satt på Påfågelstronen, underhandlade USA, Frankrike och Tyskland om en överenskommelse som skulle ge Iran 20 kärnreaktorer. När shahen störtades slutade USA förse Iran med uran och Ayatollah Khomeini, i spetsen för den nya regeringen, fördömde kärnkraft och kärnvapen och stoppade alla kärnkraftsprojekt.

En National Intelligence Estimate rapport av 16 amerikanska underrättelseinstanser från 2007, fann inga bevis för att Iran var engagerad i ett kärnvapenprogram. Ett annan NIE-organ kom till samma slutsats år 2011. Direktören för National Intelligence James Clapper sade 2012: “Vi tror inte att de har fattat beslutet att gå vidare med ett kärnvapen.”

Efter alla dessa år och förutsägelser är Iran fortfarande - eller kanske igen - på gränsen till att utveckla en atombomb, enligt vad som sades upprepade gånger i kongressen av Netanyahu och andra.

Och när kongressen grubblade över president George W. Bushs  krig mot Irak 2002, var Benjamin Netanyahu, där igen och hävdade att det fanns inga tvivel om Saddam Husseins tillverkning av kärnvapen.

Och resten är historia - en alltför lätt bortglömd historia, tydligen. Den USA-ledda invasionen av Irak ledde inte till avslöjanden av "massförstörelsevapen", men det åstadkomna tillintetgörandet av Saddams regim och med det, ett maktvakuum i Irak som öppnade dörren för al-Qaida och har sedan gett upphov till den Islamiska Staten av Irak och Syrien.

11 Kommentarer:

Knute sa...

Om Pakistan och Nordkorea kunde tillverka atombomber är det inte osannolikt att Iran kan göra det. Det som skrämmer med Iran är att deras ledare i årtionden låtit som galningar som gärna skulle ta med sig mänskligheten i döden. Åtminstone är det deras officiella hållning att de väntar på Mahdi, den tolfte imamen, som kommer att dyka upp i de sista dagarna för att starta ett världskrig mot dem som inte accepterar islam som religion, till att börja med mot judarna i Israel. Förhoppningsvis har ledarna i den Islamiska republiken Iran med tiden blivit mer förnuftiga än så och börjat syssla med realpolitik. Men fan tro det.

Kanske Netanyahu inte har några dolda motiv utan helt enkelt genomskådar hur manipulerad Obama är av islam, all civilisations värsta fiende. Obama är Amerikas akilleshäl.

En kommentar i den saudiarabiska tidningen Al-Jazirah:

"I will conclude by saying the following: Since Obama is the godfather of the prefabricated revolutions in the Arab world, and since he is the ally of political Islam, which is the caring mother of all the terrorist organizations, and since he is working to sign an agreement with Iran that will come at the expence of US.'s longtime allies in the Gulf, I am very glad of Netanyahu's firm stance and his decision to speak against the nuclear agreement at the American Congress despite of the Obama administration's anger and fury. I believe that Netanyahu's conduct will serve our interests, the people of the Gulf, much more than the foolish behavior of one of the worst American presidents. Do you agree with me?"

https://hodja.wordpress.com/2015/03/03/snart-skal-netanyahu-tale-i-den-amerikanske-kongress-om-iran-og-dets-atomprogram/

Anonym sa...

Knute,
jag tror att Berit kan ha en poäng här. Även om vi får vara tacksamma för att det finns ledare som har en alldeles klar uppfattning om Islams natur (jämfört med alla andra dumbommar), så får vi inte bortse från att mycket av politiken idag handlar om att manipulera allmänheten - att t.ex. med sin mun säga motsatsen till det man avser att göra. De krig som USA har dragits in i under senare tid har dragit ner USA i kvicksand. De har ökat på skulderna till det globala bankkapitalet oerhört (vilket kanske var syftet) samtidigt som det är svårt att dra sig ur kriget.
Obama är visserligen muslim och som sådan stolt och arrogant med förakt för allt det som USA står för. Men han är inte ensam. Vad har han för rådgivare? Vilka står bakom honom? Vilka ville se honom som president ? Ingen skall inbilla mig att Obama var den som arrangerade den oerhört lyckosamma valkampanjen 2008 i vilken datakunniga ungdomar spelade huvudrollen. Han hade ingenting med detta att göra. Han är ingen förmögen till någonting annat än att ljuga och kan inte organisera någonting.
/SB

Anonym sa...

BBC: "1981: Israel bombar kärnreaktor i Baghdad: Israelerna har bombat en fransk-byggd kärnanläggning nära Baghdad. De säger den var konstruerad för att göra kärnvapen för att förstöra Israel."
http://news.bbc.co.uk/onthisday/hi/dates/stories/june/7/newsid_3014000/3014623.stm

"Saddam reagerade genom att ta sitt atombombs-program 'under jorden', med sin svärson Hussein Kamel som huvudansvarig. 1987, missnöjd med framstegen som gjorts ... lät Kamel [bokförfattaren] Obeidi bli chef för ett annat, hemligt projekt där man använde centrifuger ... Trots vissa problem gjorde projektet stadiga framsteg."
- Sedan kom Kuwait-kriget [augusti 1990]. "Kärnvapen-programmet stoppades, och dokument och utrustning gömdes. Obeidi tog sina rapporter, sina ritningar, och sin 'hardware' för att hålla dem hemliga .. Sedan kom ordern att fortsätta kärnvapen-programmet med mål att göra en enda atombomb - en ansträngning som fortsatte tills Irak gick med på inspektioner, april 1991." O.s.v.
- Detta från CIA Library, bokrecension: "The Bomb in My Garden: The Secrets of Saddam's Nuclear Mastermind".
https://www.cia.gov/library/center-for-the-study-of-intelligence/csi-publications/csi-studies/studies/vol48no4/bombs_in_garden.html

Saddams folk var också i Mali, och försökte köpa upp uran. Nu efteråt säger man [media] att det där var lögn, att det inte fanns uran, osv. Riskerna om kärnvapen kommer i händerna på en Saddam – eller en Khameini – förstår man inte. Liksom nu 2015: "Benjamin Netanyahus fräckhet var bortom alla gränser." Wolfgang Hansson i AB.
/ SD

Anonym sa...

Israeli PM Benjamin Netanyahu's Full Speech To Congress (March 3, 2015, längd 44:31):
https://www.youtube.com/watch?v=lELXynhbS84
4 minuter inleder med Bibi på väg in genom kongressen. Talet börjar 4:29
/ SD

Knute sa...

Netanyahu knows there is little support for airstrikes on Iran. The only option, he said, is to negotiate a better deal -- specifically, one that wouldn't leave Iran with the capacity to enrich uranium and wouldn't lift sanctions on the country until it has stopped supporting terrorism, intimidating its neighbors and threatening to annihilate Israel.

How would he persuade Iran to give up enrichment after a decade of refusal? How would he persuade the regime to accept an agreement that lifts restrictions only after what amounts to regime change? From a geopolitical perspective, the speech was incomplete -- even if, from a domestic standpoint, it helps Netanyahu in advance of Israel's elections on March 17.

Netanyahu's speech in the Congress on Iran: Tough, Fair, Unconstructive‏

http://www.bloombergview.com/articles/2015-03-03/netanyahu-speech-tough-but-unconstructive?alcmpid=view

Berit sa...

Både Amerika och Israel sitter på stora kärnvapenarsenaler. Om Iran inte bryr sig om att de själva kommer att utplånas fullständigt, så länge som det kan förstöra Israel eller New York, har vi att göra med en stat som är fullständigt galen och alla åtgärder bör vidtas för att stoppa Iran. Om Iran inte är beredd att begå självmord borde vetskapen om Israels och USA: s kärnvapen vara nog för att hålla dem på plats. Det skulle naturligtvis ändå inte vara bra med ett kärnvapen-Iran , men det skulle kanske inte vara så nära världens ände som vi vill göra det till.

Anonym sa...

Al Arabiya's chefredaktör Faisal J Abbas skrev en förvånande op-ed i tisdags, där han ville att Obama skulle lyssna på Netanyahu, som talat till kongressen om farorna i kärnkrafts-avtalet med Iran.
- Abbas, vars tidning är öppet anti-Israel och saudi-ägd, började med att medge att "det är ytterst ovanligt att en förnuftig människa håller med om något som Netanyahu säger eller gör. Men man måste medge att Bibi hade rätt, åtminstone när det gällde att bemöta Iran."
- Han stödde Netanyahu's ord att Mellersta Östern nu kollapsar och skapar ett tomrum som fylls av terror-organisationer, i regel stödda av Iran...
- "Vad som är absurt är ... att den ende intressenten som inte tycks inse faran i nuläget, är president Obama, som nu är ryktbar som brevvän till Högste Ledaren för världens största terrorist-regim: Ayottallah Ali Khamenei." Skrev chefredaktör Faisal J Abbas.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192090#.VPhFdeHF1Vf
/ SD

Anonym sa...

Om nu Israel är så intresserade av att krossa Irans kärnvapenutveckling, varför gör de det då inte själva utan vill få USA att göra detta?
Jag börjar luta åt att kärnvapenutveckling inte alls är något fördelaktigt för Iran, de kommer ändå för all överskådlig framtid att vara underlägsna USA och Israel.
Däremot tror jag att terrorism-aktiviteten och "kränktheten" kommer att flytta fram deras positioner något oerhört mycket mera inom den närmaste 10-årsperioden, än genom att skramla med en atombomb.
/SB

Anonym sa...

Netanyahu planerade (2014) att anfalla Irans atom-anläggningar, säger Al-Jarida, en tidning i Kuwait. Han hade fått veta att Obamas förhandlingar med Iran kunde leda till att Iran fick kärnvapen, efter (kanske) 10 år. Israeliska piloter tränade flera veckor för detta.
- Men så avslöjade en israelisk minister detta för Kerry. Och Obama hotade nu att skjuta ner israeliska plan innan de nått målet... Och där stod Netanyahu.
http://www.breitbart.com/national-security/2015/03/01/report-obama-threatened-to-shoot-down-israeli-jets-if-they-attacked-iranian-nuclear-program/
/ SD

Anonym sa...

Daily Mail (UK) skriver om en tidigare kontrovers USA - Iran. 4 november 1979 (under Carter's tid) tog islamister över den amerikanska ambassaden i Teheran. Alla anställda togs tillfånga, fast somliga släpptes efter en tid. Men 66 amerikaner hölls fångna 444 dagar till den 20 januari 1981, dagen då Reagan tillträdde.

Carter genomförde en intensiv diplomati för att få fångarna fria.
Och inte bara diplomati. 24 april 1980 satte USA in åtta helikoptrar i en tilltänkt befrielseaktion, men den misslyckades: tre helikoptrar (av åtta) blev tidigt obrukbara.
Khomeini's prestige i Iran gick i taket; det här visade hur gudomen stödde honom! (Wiki)
Daily Mail's artikel är mest bilder. En australisk fotograf har rest i Iran och tagit dem. De visar alltså hur man minns konflikten där. Ambassaden är numera museum, där man visar vad som hände. Historiska bilder från de åren finns också.
http://t.co/rncEd1kS0w
/ SD

Anonym sa...

Irans Högste Ledare, Ayatollah Ali Khamenei, är på sjukhus i Teheran, med prostata-cancer och i ett allvarligt tillstånd.
I Iran är detta förstås inte offentligt; bara hans närmaste vet hur allvarlig situationen är.
Om det betyder något för förhandlingarna med USA – tja. Alla iranier på högre nivå vill väl besegra USA?
http://www.jpost.com/Middle-East/Speculation-over-successor-after-doctors-reportedly-say-Irans-Khamenei-has-two-years-left-to-live-393007

Men hans twitter hålls uppdaterad ändå. 2 mars t.ex.: Den dag västerlänningarna förstår att deras problem beror på att ZIONISTERNA styr deras regeringar, kommer de att ställa till ett HELVETE för dem.
https://twitter.com/khamenei_ir
/ SD

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.