26 mars 2015

Hur Justice Department håller koll på kapital i USA.


Så här kan det gå till:

Tänk dig att du går till banken för att ta ut pengar. Kontanter är alltid bra att ha till hands, speciellt nu när allt fler och fler banker tillämpar negativ ränta. Vi måste finna oss i att betala bankerna för privilegiet att de spelar med våra pengar och lånar ut dem till andra. (Om jag betalar hyra i en lagerlokal för att de förvarar mina antika matsalsmöbler vet jag åtminstone att de finns där när jag vill ha dem.)

Du säger till kassören att du vill ta ut $ 5000 från ditt konto. Hon tvekar nervöst och vill veta varför. Du upplyser henne artigt om “att det angår inte banken, eftersom det är dina pengar’.
Kassörskan försvinner i några minuter. När hon återkommer  säger hon att du kan hämta dina pengar om ett par dagar, eftersom de inte har kontanter att avvara för ögonblicket.

Något irriterad  beger du dig hem.Men när du kör in på din gård väntar dig en överraskning: två poliser vill prata med dig om om ditt tidigare avsedda uttag ..

WSJ:

Tidigare i veckan, talade en tjänsteman från justitiedepartementet till en grupp bankirer om behovet  att de skvallrar om sina kunder till polisen. Vad många människor inte inser är att bankerna redan är obetalda statliga spioner. Federala föreskrifter i “Land of the Free” kräver att banker rapporterar "misstänkta verksamhetsrapporter”, sk. SAR om sina kunder.

 Och det är inte frivilligt. Bankerna har minimikvoter av SAR som de behöver för fylla och skicka till den federala regeringen. Om de inte lämna in tillräckligt många SAR, kan de dömas till böter. De kan förlora sitt bankprivilegium. Bankchefer och styrelseledamöter kan även sättas i fängelse för brott. Detta är det finansiella systemet i “frihetens land”. Och chanserna är, att din bankman har i en rapport om dig - de lämnades in 1,6 miljoner SAR enbart 2013. Men nu säger justitiedepartementet  att SAR  inte är tillräckligt.

 Nu, när bankerna anser att det pågår något "misstänkt”,  vill man att de ringer polisen:
Vi uppmuntrar dessa institutioner att överväga att vidta fler åtgärder: specifikt, att varna de brottsbekämpande myndigheterna om problemet,- de kanske kan beslagta medlen, inleda en undersökning, eller vidta andra förebyggande åtgärder. "


Vad exakt  utgör" misstänkt aktivitet "? I grund och botten allt. Enligt handboken för Federal Financial Institution Examination Council är bankerna skyldiga att lämna in en SAR avseende: "Transaktioner som utförs eller försök till, vid, eller via bank (eller ett dotterbolag) och uppgår till  $ 5000 eller mer ..."

Det är fullständigt vansinnigt.  Om jag går till banken här i USA och tar ut $ 5000 bör det föranleda en bankir att rapportera mig till polisen.


3 Kommentarer:

Anonym sa...

Samma sak i Sverige. Om man tar ut en större summa svenska pengar måste man berätta vad man ska ha pengarna till. Till och med när jag gick till Forex för att ta ut en del dollar för en resa jag skulle göra, fick jag frågan vad jag skulle göra med kontanterna.

Berit sa...

Det är inte våra pengar, tydligen.

Ann-Marie sa...

Kan man inte tala om för alla nyfikna att man ska på strippklubb/betala en toyboy eller något i den stilen. Det borde ta kål på nyfikenheten....

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.