03 mars 2015

Internet


 Internet har blivit en så väsentlig del av våra liv att det är svårt att komma ihåg hur vi någonsin överlevde utan det.  Och för varje år växer användningsområdet och fler och fler enheter blir anslutna.

Det dröjer inte länge förrän allt vi äger -  vårt hem, fordon och elektronisk apparater -  kommer  ständigt att vara anslutna till Internet.  Det är inte något som planeras för någon gång i framtiden utan det genomförs systematiskt varje dag. Vi har redan “smarta hem” med anslutna larmsystem, belysning, värme,  fordon som talar till oss och TV apparater som spionerar på oss.

 Vår värld blir allt mer sammanlänkad och det öppnar upp underbara möjligheter. Men det finns också en baksida. Vi kommer snabbt att nå den punkt där man måste vara ansluten till Internet för att kunna fungera i samhället.  Vi kommer inte ens att kunna göra de enklaste saker som att köpa, sälja, få ett jobb eller öppna ett bankkonto utan Internet.  Tänk en stund på vilken enorm möjlighet det ger för regeringen att missbruka det.

Internet gör det möjligt för oss att nå omvärlden inifrån våra hem, men det omvända kan också ske.
 Kommer Internet att skapa en framtids-mardröm där allt och alla kommer att vara ständigt övervakade och kan spåras av regeringen?  Vill vi verkligen göra oss så sårbara? Det är något att tänka på.

Läste just att en grupp i Sverige som kallar sig BioNyfiken frivilligt har inplanterat chips under huden så som man gör med hundar för att hitta rätt ägare när de kommer bort.
De kallar sig “bio-hackers” och ser en fördel i att kunna gå in i byggnader utan kod, identifiera sig utan lösenord och låsa upp elektroniska prylar utan pin-nummer.

Naturligtvis finns det liknande i USA.

Enligt en undersökning från Cisco Systems skulle en fjärdedel av professionella i åldersgruppen 18 till 50 hoppa på chansen att få ett kirurgiskt hjärnimplantat som tillåter dem att omedelbart anknyta tankar till Internet.

I slutändan kommer man inte att behöva tvinga de flesta av oss att bli anslutna. Vi kommer gärna att göra det och de flesta kommer aldrig ens att överväga risken för missbruk.

SU gjorde mig uppmärksam på detta tal av Judge Napolitano:8 Kommentarer:

Anonym sa...

Berit,
Judge Napolitano har rätt. Övervakningen i USA syftar huvudsakligen till att på ett tidigt stadium kartlägga tänkbara dissidenter och kritiker av maktmaffians diktatur i USA (= lierade med globala finanskapitalister och Federal Reserve). Och de använder "terroristerna" som förevändning - dessa terrorister som de i hemlighet understöder både med pengar och vapen för att förstöra all nationell självständighet i världen. Det vanliga USA känner naturligtvis inte till detta men historien har visat att det är så maktmaffian ("Nätverket") handlar - i hemlighet. För övrigt så är det helt omodernt för terrorister att skicka meddelanden över nätet - de gör inte så. Det räcker med att 100 eller 1000 terrorister har lärt sig ett hemligt login och password till en e-mailadress så kan de gå in på vilken dator som helst över hela världen och meddela sig via denna. Och så gör de redan idag. De behöver inte skicka några meddelanden. Och de vanliga människorna i USA behöver inte övervakas.
/SB

Anonym sa...

Det finns inte en snöbolls chans i helvetet att jag planterar in något j-a chip någonstans i kroppen! Vi vet ju hur hundar som har chip inplanterat kan få cancer av det. Vad säger att inte samma kan hända människor?

Ann-Marie
Jag använder Tor så att jag kan vara "anonym" ;o)

Anonym sa...

Ann-Marie
Såg detta om TOR på TV alldeles nyligen. Kände inte till det. Hur kommer man i kontakt med det? Kan man ladda ner en programvara?
/SB

Arlav sa...

En del ger verkligen ordet "dumhuvud" ett ansikte....

"Det har alltid varit lätt att vara dum, tack vare internet kan man nu även enklet visa sin dumhet för hela världen!"

Ann-Marie sa...

TOR är en webbläsare precis som IE, Safari etc. och det är bara att ladda ner den. Jag använder den inte så ofta dock, Men det är rätt kul att kunna förvilla Statcounter t.ex. ;o)

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Det finns en app till Chrome och Firefox som heter ZenMate. Med den kan ni dölja er IP. Det blir en knapp bland andra knappar uppe i högra fältet.

https://zenmate.com/

Anonym sa...

Tack Ann-Marie och Robin Shadowes,
vet ni om det finns några buggar eller virus som kan skada min Macpro. Har aldrig någonsin haft några virus eller buggar tidigare - och det vill man ju inte ha.
/SB

Ann-Marie sa...

@ SB
En Mac kan få virus eller buggar precis som alla andra datorer. Har själv en Mac. Skulle föreslå ett gratis virusprogram för säkerhets skull. Jag använder Sophos Anti-virus som verkar funka bra.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.