23 mars 2015

Kom ner på jorden!


Solens diameter  är 1392 000 kilometer  Det är ca. 109 gånger jordens diameter, vilket gör den drygt en miljon gånger större än jorden.  Solen väger 333 tusen gånger så mycket som jorden. I stort sett kan 1,300,000 jordklot rymmas inne i den.

Det innersta lagret av solen är kärnan med en temperatur på 15 miljoner grader K. Det yttersta skiktet av solen kallas koronan och den syns endast under förmörkelser. 

Koronan är varmare än vissa av de inre skikten. Dess genomsnittliga temperatur är 1 miljon grader K, men på vissa ställen kan det bli 3 miljoner .

Temperaturen minskar stadigt när vi flyttar längre bort från kärnan, men utanför fotosfären börjar den stiga igen. Det finns flera teorier som förklarar detta, men ingen har bevisats.

I koronan, ovanför solfläckar och områden av komplexa magnetiska fältmönster, finns solstormar. Dessa gnistor av energi är ibland så stora som jorden och kan pågå i upp till flera timmar. Deras temperatur har registrerats till 11 miljoner K (20 miljoner grader F). Den extrema värmen producerar röntgenstrålning som skapar ljus när de träffar gaserna från koronan.

Solen är källan till nästan all värme för vår planet. Jorden är obetydlig i jämförelse.
Om du vill känna dig ännu mer obetydlig, finns det en sida här där man visar att alla nu levande människor skulle kunna mosas ihop till en enda stor köttbulle med en diameter på 900 meter.

Och ändå, om vi ska tro våra politiker kommer vår planet att koka över om vi inte ger dem mer kontroll över energiekonomin.

Allvarligt,  .... Det är dags att inse vad det handlar om.  Det är solen, och ibland brist på den. Du är inte så betydelsefull som du inbillar dig.

2 Kommentarer:

Anonym sa...

Tror Du ett sådant lättbegripligt resonemang hjälper en socialist? Knappast!
SU

Knute sa...

Känner ni måhända till Social Networking Influence Engine?

Det hela började med att en klimatalarmist inte ville debattera med s.k. klimatskeptiker. Mannen ifråga hette Nigel Leck och var både lat och duktig. Lat på att debattera (ni vet, klimathotstroende vill inte bli ifrågasatta och hävdar att ”science is settled”) men duktig på att programmera (vissa klimathotstroende är verkligen ”programmerade”, hirr hirr). Leck kände sig frustrerad över det var så många som inte ville tro på fredspristagaren Al Gores hotfulla budskap om att planeten jorden håller på att koka över, så han skrev ihop ett program som läste av twitterinlägg och liknande sociala medier, och som kunde urskilja ifall någon ifrågasatte klimatalarmisterna.

Nigel Leck skapade en ”elektronisk papegoja” som kunde skicka kommentarer som automatiskt svarade på något som programmet uppfattade som klimatskeptiskt (av Leck kallad ”Climate change denier”) [länk]. Sedan har det rullat på. Idag har regeringar runt om i världen utvecklat eller köpt in ännu mer sofistikerade system som skall fungera likt Leck’s automatiska trollverktyg.

https://peterharold.wordpress.com/2015/03/23/ar-du-redo-att-ta-debattfajten-mot-statens-dator/

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.