05 mars 2015

Venezuela leder eländet

Bloombergs senaste undersökning vad gäller “ekonomiskt elände”, placerar Venezuela på första plats, främst på grund av dess höga inflationsnivå. Det land som 1950 var bland det mest framgångsrika i världen, tack vare sin olja, är nu helt under isen.

       
Man började nationalisera oljeindustrin i början av 1970 och 1976 var det ett faktum.

Jag tillbringade ett halvår i Venezuela 1986 och redan då märkte man effekterna av tvångsövertagandet. Inflationen var redan då så kraftig att det var billigare att ät middag på restaurang än att äta ombord på vår segelbåt av den mat vi hade med oss från USA Virgin Islands.

 Så den ekonomisk misär som Venezuela befinner sig i nu är inte en tillfällighet eller en fråga om en konjunkturcykel som står utanför dess kontroll. Det är konsekvenser av den socialistiska ekonomiska politik som förs sedan dess och som eskalerat under president Hugo Chavez och fortsätter under Nicolás Maduros regering

Resultaten av denna politik har varit fullständigt förödande. När jag var där var affärerna fortfarande fyllda med alla nödvändigheter. Nu är det brist på toalettpapper, mat, skyhöga priser på kondomer, skenande inflation, vilket bara är några av de problem som venezuelaner måste hantera på en daglig basis. För att göra saken värre, har priset på olja, vilket är livsnerven i deras ekonomi, sjunkit avsevärt.

Venezuela är i dag ett utmärkt exempel på vad som händer i ett socialistiskt land.

Den socialistiska politik som styr Venezuela är en viss stil av socialism, som man kallar Social del Siglo XXI (Socialism i det 21-århundradet). Denna typ betonar användningen av demokratiska medel för att uppnå socialismen, i motsats till de väpnade revolutionära strategier som förespråkades av bland andra Che Guevara.
I slutändan blir resultatet ändå alltid detsamma. Priskontroller, monopol, centralt bankväsende, tvångsinlösning av privat egendom, etc. - används fortfarande i kampen mot den "hemska kapitalismen". Allt detta sker med en demokratisk stämpel av godkännande, som om stöld som bestäms av en majoritet är annorlunda än om en skurk rånar någon under pistolhot.

Ledare som Hugo Chavez kommer till makten när socialdemokratiska regeringar misskött ekonomin och även socialistisk “lätt-politik” kan utvecklas till hårdare former av socialism om tillfälle ges.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.