17 april 2015

Fem delar, fyra raser, fyra samhälls-pelare

          

När regeringen i USA vill visa hur inkomster är fördelade i landet delar man in befolkningen i 5 grupper. Den femtedel med den högsta inkomsten (ungefär $ 94.000 +) betalar nästan 84% av inkomstskatterna.
Den uppgiften anger inte antalet inkomsttagare i ett hushåll, och de flesta i den gruppen har två inkomsttagare, vilket många av de andra grupperna inte har.

Man tittar också på 4 rasgrupper - asiatiska hushåll har den högsta inkomsten, därefter vita, spansktalande, och sist svarta.

Det finns fyra distinkta pelare som håller uppe de grupper som har högst inkomst  - 1) äktenskap,  2) högre utbildning,  3) “socialt kapital” dvs. hur de bidrar till samhället (lokala klubbar, politik, sport) och  4) är organiserad religion.

WSJ
CBO

1 Kommentarer:

Anonym sa...

Berit,
Och alla de fyra pelare som håller upp samhället vill man rasera. Väldigt klyftigt.
Men från det ena till det andra: de som äger mest = bankapitalisterna i Federal Reserve och de 4-5 största bankerna i USA finns som vanligt inte med i ekvationen. Mot dem riktar man ingen kritik, ingen vet hur mycket de tjänar och ingen vet vart pengarna tar vägen eftersom ingen står som "formell" ägare. Men man kan vara helt säker på att de "kontrollerar" nästan alla kapitalströmmar i världen.
Det är som i gamla Sovjet där folket ansågs "äga" (men inte kontrollera) produktionsmedlen - dvs. de var mycket fattiga medan partibyråkratin "inte ägde" någonting men kontrollerade allting., dvs. de var mycket rika. Bedrägeri och konspiration är bara förnamnet.
/SB

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.