09 april 2015

Producera mer än du konsumerar


I tidernas begynnelse var livet för den mänskliga civilisationen en ständig kamp.  Att tillfredsställa hungern från en dag till en annan var den primära funktionen för jägare och samlare.

Detta förändrades med tillkomsten av organiserat jordbruk.  För första gången i mänsklighetens historia, behövde man inte hela tiden oroa sig för vad man skulle äta och man behövde inte leva nomadliv.
Genom att odla mark behövde man inte anstränga sig lika mycket och människors energi kunde ägnas åt annat.
Stora skördar innebar ett överskott av livsmedel som kunde sparas till senare.  Detta var i själva verket första gången som människor upplevde begreppet "sparande".

När man hade mer än man kunde äta,  kunde överskottet användas i utbyte mot varor och tjänster och samhället var baserat på en enkel regel: producera mer än du kan konsumera- och det var så samhällen utvecklades och blomstrade.

I dag har vi vänt detta helt upp och ner. Dagens "rika" länder konsumerar långt mer än de producerar.
Regeringar agerar som om de kan spendera oändligt utan konsekvenser och skillnaden ska betalas genom att man skuldsätter framtida generationer och genom att centralbanker trycker pengar.

Även för privatpersoner, anses det normalt att stå i skuld och att leva på kreditkort är också normalt.
Detta är ett massiv avsteg från våra rötter.

Som en följd av detta ser vi nu att “rika länder" är alla starkt skuldsatta, de förlorar  pengar och är tekniskt sett konkursmässiga och om du tror att din bank faktiskt har dina insatta pengar har du fel.
Det gör bankerna oerhört farliga och hungriga och benägna att tvinga till sig rikedom, besparingar och produktivitet från sina  medborgare.
Vi har anförtrott politiker och centralbankschefer total kontroll över penningmängden och de har missbrukat detta förtroende genom att trycka upp tusentals miljarder dollar, euro, pund, etc. ur tomma intet.

2 Kommentarer:

Anonym sa...

Kusligt!!!

Anonym sa...

Tyvärr har det blivit så att politiker är helt i händerna på bankirer och kapitalet! Den sunda kapitalismen har försvunnit till förmån för ickeproduktiv spekulation i valutor, derivater, upphausade aktikurser m.m. Det snackades bland ekonomer om det postindustriella tjänstsamhället som exporterade sin industri till låglöneländer osv. Detta fungerar dock inte! Vad är det som säger att t ex kineserna ska fortsätta att jobba för låga löner, förstöra sin miljö och i utbyte få gröna sedlar (dollar) som man inte kan spendera för att värdet på dollarn skulle kollapsa och inflationsbrasan i Kina skulle börja gå på högvarv. Läste att i USA är industriproduktionen nere på 18% ( Sverige ca 25%). Vi har snart inga industriländer kvar i väst förutom vapenindustrin som är helt beroende av krig och konflikter för att överleva. Och det är väl här vi har orsaken till att krigen i oroshärdar fortsätter i all evighet!

Benny

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.