26 april 2015

Skratta inte åt LiberlandLibertarianen och tjeckiske politikern Vit Jedlicka vill bygga en frihets-utopi. Han ser framför sig en plats med en befolkning på cirka 35.000, ungefär så stort som  Liechtenstein.  De kommer att välja ett litet parlament, men mest fatta beslut genom folkomröstning, liknande den schweiziska  direktdemokratin och den estniska med  elektronisk röstning. Landet kommer att använda en kryptovaluta - a la Bitcoin - som inte kräver en centralbank. I stället för ett traditionellt skattesystem, kommer befolkningen att bestämma vad de vill ha från staten och hur mycket de vill betala för det. Jedlicka är övertygad om att en hel del av det som vi nu ser som offentliga tjänster kan tillhandahållas av volontärer: Brandmän exempelvis behöver inte vara offentligt anställda.

Det är helt klart att tiderna har förändrats.  Hur människor ser på regering och stat förändras också. Fler och fler börjar ifrågasätta det system av regeringen som behandlar befolkningen mer som boskap än människor och vi är fortfarande bara i ett tidigt skede.

Om Liberland kommer att lyckas är ovisst, men experimentet speglar en frihetsorienterad politisk medvetenhet som växer runt om i världen. Varför skulle vi inte kunna vara fria att göra som vi vill, om vi inte skadar andra? Varför ska storföretag få en bit av vår inkomst via regeringens omfördelning? Varför kan vi inte få leva i avskildhet? Varför skulle vi inte kunna vara fria från regeringar som spionerar på oss ?  Varför kan vi inte behandlas som vuxna människor?

Varför kan vi inte bara få leva och låta andra leva?

1 Kommentarer:

Ann-Marie sa...

Men där är ju min öde ö! Nästan.....

Jag håller med dig Berit! Varför kan man inte bara få bli lämnad ifred!?

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.