28 maj 2015

Katastroftillstånd och Fullständig makt


Presidenter har alltid haft befogenheter att vidta speciella åtgärder vid akuta situationer men nu, tack vare dussintals nya lagar, domstolsbeslut och påbud är Barack Obama den mäktigaste presidenten någonsin i USA: s historia.
Naturligtvis specificerar inte den amerikanska konstitutionen några särskilda befogenheter för presidenten under en nationell kris, men genom årens lopp har presidenter begärt speciella befogenheter och domstolarna har i allmänhet beviljat dem det. 
 Under andra världskriget och dessförinnan var denna akuta makt i stort sett oförändrad och användes främst under tider av krig. Men sedan andra världskriget har saker och ting helt förändrats, och det har verkligen blivit ännu mer uppenbart sedan 9/11. Under det senaste årtiondet eller så, har en mängd extraordinära befogenheter givits till presidentposten, och allt som behövs för att utöva dem är en stor "nationell kris".
 Så om vi har en fullt utvecklad ekonomisk kollaps, en historisk naturkatastrof, ett krig eller en allvarlig epidemi, skulle Barack Obama kunna använda “undantagsbefogenheter”  och få fullständig maktbefogenhet över allting.

Det finns inget speciellt dokument  som beskriver alla de akuta befogenheter som Barack Obama skulle kunna få under en stor nationell kris - dessa befogenheter kommer från  dussintals lagar, domstolsbeslut och påbud - men FEMA beskriver det så här:

"Katastroftillstånd” innebär varje incident, oavsett plats, som resulterar i extraordinära nivåer av massdöd,  skador eller störningar som allvarligt påverkar USA: s befolkning, infrastruktur, miljö, ekonomi, eller statliga funktioner"

Det låter som det kan gälla alla typer av scenarier och om vi har ett sådant "katastroftillstånd”, blir presidenten i huvudsak en diktator .
Läget i landet är fortfarande rätt stabilt så Obama har inte en rimlig ursäkt att använda alla de befogenheter som han har fått. Men det kan ändras när som helst. Om vi upplever något under nästa år som kan kallas “katastroftillstånd”, finns det mycket få gränser för Barack Obama.
Han skulle kunna skjuta upp valet 2016, så att han kan sitta kvar under en nationell kris och ytterligare en period.

Vi har aldrig sett något sådant hända och förhoppningsvis kommer vi aldrig att se det. Det är emellertid inte bara Barack Obama som vi behöver oroa oss över.  En framtida president skulle kunna vara ännu värre än Obama.  Det har varit oerhört dumt att ge en enda person så mycket makt i händelse av ett  “katastroftillstånd”, och i slutändan kommer vi att ångra det bittert.

5 Kommentarer:

Anonym sa...

Givetvis är det de verkliga makthavarna i USA som genom sin marionett Obama sett till att ge sig själv dessa befogenheter. Den dagen man får en president i USA som utnyttjar detta då kommer det sista lilla av demokratin i USA att vara borta, och man kan misstänka att häxan Clinton verkligen är sugen på att bli diktator.

Benny

Anonym sa...

Intresserad av en debatt om Obamas politik mot Iran? Om kärnvapen, alltså? Lång (1:42:08) och kvalificerad. Och inte helt lättbegriplig. Fyra man pratar (ibland i munnen på varandra), ganska snabbt. (De har en tidsgräns.) Intelligence2US arrangerade:
http://intelligencesquaredus.org/debates/past-debates/item/1347-obamas-iran-deal-is-good-for-america

Men jag hittade videon på Powerline. (Läs citaten där!)
http://www.powerlineblog.com/archives/2015/05/is-the-iran-deal-good-for-us.php

Ett sammandrag (och kommentar) till debatten finns hos American Thinker:
http://www.americanthinker.com/articles/2015/05/obamas_iran_deal_is_good_for_america_a_debate.html

Det här är en viktig sak. I värsta fall kan iranierna efter 10 år sätta full fart på kärnvapen-produktionen. För att bomba Jerusalem, framför allt. -- Såg du Netanyahu's tal inför kongressen?
https://www.youtube.com/watch?v=lELXynhbS84
/ SD

Anonym sa...

Jag tror att Benny har rätt - Obama är bara en marionett för andra "behind the scenes". Det hindrar naturligtvis inte att han skulle kunnas tillskansa sig hela makten. Men de har antagligen ordentliga hållhakar på honom och skulle kunna klä av honom när som helst.
Som det här med hans födelseattest. Att ljuga om sådant är högförräderi och skulle antagligen ge mycket hårda straff. Ändå har han vågat. Han vet att han ljuger om detta, och väldigt många andra vet detta, och människorna "behind the scenes" vet detta. Men att kunna vara så fräck som Obama varit i mängder av sammanhang så måste han ha fått försäkringar från de verkliga makthavarna: "Vi skall se till att detta aldrig kommer fram, du kan lita på oss och känna dig helt trygg". Hela hans bana är snitslad och han har varken intelligens och initiativkraft att själv åstadkomma allt detta.
Skall bli intressant att se vad som händer efter hans presidentperiod. Få se vad de tänker använda honom till då. FNs generalsekreterare?
Men de har förmågan att täppa till. Jag är ganska övertygad att mordet på Kennedy skedde på order av dem. Men vad har kommit fram hittills? Inte mycket.
Uppenbart var mordet på Kennedy en konspiration. De hade placerat Oswald med vapen i en byggnad långt från kortegevägen. Och så strax innan den skulle ge sig av så fick de order att göra en oplanerad sväng alldeles framför Oswalds position. Hur kunde han då planera detta mord om han inte fått besked om denna "oplanerade sväng"?
/SB

Anonym sa...

Frankrikes utrikesminister, Laurent Fabius, sade att Iran-avtalet måste ge internationella inspektörer rätt att undersöka Irans hemliga anläggningar. "Det bästa avtal blir värdelöst om man inte kan kontrollera det", sade han. "Många länder där skulle säga OK, det finns ett avtal, men vi tror inte det är starkt nog, och (obs:) därför måste vi skaffa oss kärnvapen."
- Wall Street Journal, 1 juni. Gå till News.Google.com, och sök på "French Minister Laurent Fabius Wary on Iran Nuclear Deal", så får du upp en [fungerande] länk till WSJ.
/ SD

Anonym sa...

Asking questions are in fact fastidious thing if you are not understanding
something entirely, except this piece of writing offers nice understanding even.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.