09 maj 2015

Lön för mödan

Inkomstskillnaderna - och hur man hanterar det - verkar vara ett ämne som alla kandidater tycker att de måste engagera sig i inför presidentvalet 2016. Man fiskar efter röster genom att påstå att inkomstskillnader är ett problem som man lovar att rätta till genom att ta pengar från vissa grupper av invånare och ge till andra.  Men är inkomstskillnader verkligen ett problem?
 Många människor skulle nog säga det och påstå att inkomstskillnaderna är baserade på girighet och korrupta företag, eller hur?  En del är det säkert. Men en hel del beror på att vissa människor fått en extremt bra idé i rätt tid och de tar de risker som krävs och drar nytta av det.

              

Hillary Clinton hävdar att inkomstskillnader är dåligt för landet men John Tamny, en författare och politisk ekonomiredaktör på Forbes anser inte det och påstår att hon har fullständigt fel. Han kan inte tänka sig något bättre, något mer inspirerande, något mer effektivt för utveckling än inkomstskillnader. Det är vad som driver världen framåt.
Varje gång som inkomstskillnaderna ökar krymper olikheterna vad gäller livsstil. Det är ojämlikhet som främjade tekniska landvinningar såsom bilar, TV apparater, mobiltelefoner, bärbara datorer och andra innovationer som ställt all världens information till omedelbart förfogande för alla.  När de rika blir rikare driver det ner priserna på allt och allas liv blir bättre.
Det ger incitament för kreativa människor att testa nya idéer och det som tidigare ansågs som lyx utvecklas till gemensamma nyttigheter.
Titta bara på bilar. För inte alls så länge sedan cyklade eller gick fattigt folk dit de skulle, nu har de flesta familjer minst en bil.
Eller TV apparater  -  sedan år 2000 har priset på en 50-tums plasma-TV gått ner från ca. $ 15,000 till $ 550.

På tidigt 90-tal var det bara ett fåtal som kunde vandra omkring och prata i mobiltelefoner och det var en källa till beundran/avund. Spola fram tjugo år och ta vilken stad som helst i USA och man ser amerikaner i alla inkomstklasser gå omkring och lyssna på musik, skicka sms, söka webbplatser och titta på tv på små rektangulära föremål som också fungerar som den en gång så eftertraktade trådlösa telefonen.

Alla storslagna nya produkter, lösningar, affärsidéer, tjänster…..  har skapat ojämlikheter vad gäller  inkomst, eftersom uppfinnarna utnyttjat det kommersiellt. Ojämlikheter i sin tur lockar nya företagare och imitatörer, som snabbt sprider den ursprungliga innovationen och förbättrar den. I processen, skapar de många nya möjligheter och arbetstillfällen.

Berättelserna om hur detta inträffat är förmodligen vanligare i amerikansk historia än i något annat land i världen. Tänk bara på Henry Ford , Bill Gates, Sam Walton, Steve Jobs, Steve Case, Walt Disney, Oprah Winfrey…..
Ändå finns det många som tycker att de rika inte ska få njuta frukterna av sitt arbete.

Det har blivit sport för missunnsamma och ekonomiska analfabeter på båda sidor av den politiska klyftan att racka ner på duktiga, företagsamma rika personer.  Men i stället bör de beundras och belönas,  eftersom de förbättrar livet för oss alla som inte är rika och skillnaden i livsstil mellan oss och dem (de rika) krymper, just därför att de är framgångsrika.

Det enda ärliga sättet att tjäna pengar är att erbjuda något av värde till andra och att behandla  anställda och kunder väl. De rikaste företagarna i världen lyckades eftersom de producerade något som många människor ville ha. Att straffa dem skadar alla.

Om inkomstskillnaderna har blivit ett problem, är det därför att människor längst ner på den ekonomiska stegen inte har så mycket drivkraft att lämna botten. Omfördelning av rikedom förvärrar bara detta.  Det är därför som det är värre nu under pseudo-socialism än den någonsin har varit.

1 Kommentarer:

Errbe sa...

Lägg till att de som befinner sig längst ner hindras från att tjäna pengar, för att de "do-gooders" som kallar sig ombudsmän vill skydda fackens medlemmar med högre "lägsta-löner" än vad deras egna medlemmar vill betala för de tjänster det gäller. Idiotin blir klar, när medelemmarna istället får betala för de fattigas under håll över skatten.

Det finns ingen brist på arbete. Den alla talar om orsakas av fackens makt att hindra arbete att bli gjort för den penning det värderas till av deras egna medlemmar.

Bristen på bostäder skulle nästan upphöra om den "goda" hyresregleringen skulle skrotas, så att en hyresvärd får självklar rätt att säga upp en hyresgäst han inte trivs med. Det står stora utrymmen lediga hos ensamma gamlingar i stora villor, där studenter skulle kunna bo, förutsatt att de sköter sig.

Det kunde också gälla invandrare, som Migrationsverket idag betalar upp till 3.000:- kr per natt för. Säg att änkan kan få bara 500:- per natt och person, så skulle hon gärna lära invandraren att tala svenska och visa hur det går till i Sverige.

Det är de byråkratiska reglerna som gör folk fattiga.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.