20 maj 2015

Sanningen om Baltimore


Av en ren tillfällighet upptäcker New York Times sanningen om varför svarta i  Baltimore ställer till med upplopp.

 Nära den berömda utbrända CVS-byggnaden där staden hade tiggt företaget att “investera" i en stökig stadsdel, hittade Times-reportern en person som identifieras som "Robert Wilson”, en högskolestudent som gick på  gymnasiet i Baltimore. Artikeln avslutas med Mr. Wilsons förklaring till varför svarta protesterar. Han sade ingenting om Freddie Gray eller polisbrutalitet. I stället sa han så här:

Vi är bara arga på omgivningen - är detta allt som de ger till oss? - Och vi är trötta på det här.  Ingen vill vakna och se havererade byggnader. De tar bort kommuncentra, de tar bort våra fäder, och nu har vi trafikljus som inte fungerar, vi har hus som faller samman”
Detta citat fångar nästan perfekt den svarta mentaliteten som leder till upplopp. Svarta bor i stadsdelar som de själva har förstört och säger sedan, ”Är det här allt som vi får?”
Hårt arbetande vita människor byggde de ”havererade" byggnader som Mr Wilson klagar över. Många hade parkettgolv, högt i tak och fina taklister, som i dag bara finns i de dyraste nybyggnationerna.

Efter kravallerna i Baltimore 1968 sålde vita människor sina egendomar i panik till desperata priser. Nu faller dessa hus samman eftersom svarta inte underhållit dem. Detta mönster av att vita flyr och hus förslummas upprepades i Detroit, Philadelphia, Chicago, New York, Washington, St Louis, Memphis, Atlanta, Birmingham, Jacksonville, och otaliga andra amerikanska städer. Några av de bästa husen i städerna överlämnades till svarta som vanvårdade dem. Stadsdelar fyllda med oersättlig arkitektur är nu ödemarker.

Mr Wilson klagar över att "vi har hus som är vanskötta och inte fungerar.”  Botemedlet för sådana hus är för de människor som bor i dem att fixa dem, men i stället frågar Mr Wilson  "Är detta allt som vi får”
Som så många svarta, inser inte Mr Wilson hur perverst det är att ens tänka i termer att trevliga hus och stadsdelar ska "ges" till någon. Tror han att vita myndigheter "ger” trevliga kvarter till vita och grymt delar ut slummen till svarta? De började inte som slum. Vita sparade och arbetade hårt för att bygga dessa stadsdelar. De underhöll dem, reparerade dem och älskade dem.

Men i dagens värld av välfärd, matkuponger, statliga bostäder och vit skuld, vet inte Mr Wilson bättre än att be om allmosor. Jesse Jackson är lika självupptagen. Vid begravningen för Freddie Gray ville han veta, "Varför kan inte [det svarta] West Side få samma saker som centrum får?“ Jesse Jackson frågar: ”Är detta allt som ges till oss"

Och vem exakt är det som inte ger tillräckligt? Baltimore valde sin första svarta borgmästare 1987. Idag är borgmästaren, polischefen, brandchefen och halva polisstyrkan svarta. Två tredjedelar av befolkningen och de flesta av kommunfullmäktige är svarta. Men när Mr. Wilson och Jesse Jackson klagar över snålhet, skyller de inte på borgmästare Stephanie Rawlings-Blake; De skyller på vita människor.

Mr Wilson säger att Baltimores svarta gör uppror eftersom de är "arga på omgivningen." Svarta gör sin omgivning ful och eländig och sedan göra de den ännu fulare och bedrövligare genom att bränna ner den. Och sedan frågar de, "Är detta allt som getts till oss?"

Mr Wilson har fler klagomål: "De tar bort aktivitetshusen, de tar bort våra fäder." Borgmästare Rawlings-Blake minska finansieringen för 20 av de 55 stadsdrivna kulturhusen år 2013, men privata stiftelser och organisationer höll igång de flesta av dem.  Upprorsmakarna brände ner ett av dem.

Och fäder? År 1983, hade Baltimore det högsta svarta antalet barn födda utom äktenskapet.
76 procent, vid en tidpunkt då antalet för svarta nationellt var cirka 55 procent. Nu när det är 72 procent nationellt  kan man bara undra vad den troliga siffran är för Baltimore? Nittio procent? Nittiofem procent? Dessa “De", vilka de nu är behövde inte arbeta särskilt hårt för att "ta bort våra fäder." Svarta fäder var aldrig där till att börja med.

Det är ingen överraskning att Mr Wilson tycker att svarta inte har “blivit givna”” vad de förtjänar, och att "de" tog bort hans far. Han är en högskolestudent - troligen med stipendium - och det är vad svarta får lära sig från grundskolan.

New York Times skyller alltid de svartas situation på ”rasism" och vitas privilegium. De förutsätter att om bara vita kan tygla sin trångsynthet, skulle svarta blomma och frodas. Människor som tror  att ”de" har tagit bort deras fäder, som skyller sina egna “raserade byggnader" och eländet de själva skapat på andra och frågar "Är detta allt som getts till oss?" - Sådana människor kommer inte att blomma och frodas oavsett vad vita människor gör. Inte heller förtjänar de att.


12 Kommentarer:

Anonym sa...

http://www.cnsnews.com/video/national/oreilly-americas-race-problem
Lyssna på denna video clip. Säger som det är.
//Arne

Anonym sa...

Fantastiskt Berit, vi har misstänkt och faktiskt kunnat se mönstret genom många år nu.
Tyvärr är svenska media styrda av socialisternas utplundrade skattepengar så folket här får inget veta och bryr sig knappt så länge den "goda" staten står för deras överlevnad!
Hur gick det med allt regnet i San Diego i förra veckan, släppte Mr. Moonbeam ut alltihop i Stilla Oceanen?
SU

Argus sa...

Det vän av ordning bör fråga sig är varför bara länder befolkade av vita eller av östasiater fungerar? Om människor inte kan upprätthålla ett fungerande land eller klarar av att bo i möblerade rum, vad ska vi då göra med dem? Ska vi verkligen släppa in dem som det finns den allra minsta risk att de kommer att ställa till problem?

Berit sa...

Arne, jag kunde inte få den länken att fungera men om man söker på ,
o’reilly on America’s race problem youtube, hittar man den som jag tror du menar.

elina sa...

Samma här på vissa områden. Man bränner sin omgivning, slår sönder bussar, hotar polis och ambulans och undrar sedan varför ingenting fungerar.

Anonym sa...

Det är kulturella skillnader.
Det ser precis ut som deras hemländer. För det finns en orsak varför afrikaner inte lyckats skapa en fungerande nation med nästan 1 miljon års försprång.

Det är exakt samma problem i Sverige. Rinkeby, Rosengård osv.
Först när man erkänner problemet: det är kulturellt, så kan man lösa det.

Ann-Marie sa...

Jag kan inte annat än hålla med Berit och alla andra här ovan! Vad hände egentligen för att det blev som det har blivit?!

Anonym sa...

Berit. Sorry. Det fungerarade inte för mig heller. Jag fick den i ett e--mail och då fungerade den.
Jag testade den just nu med att klippa och klistra den in i min web läsare. Men utan http:// i början
och då fungerade den.
Arne.

Anonym sa...

Drottningen av Saba reste upp till Jerusalem för att möta kung Salomo, 900-t f.Kr. Etiopierna, på andra sidan Röda Havet, var en del av samma kultur... Aksum-riket på 300-t e.Kr. hade huvudstad i Etiopien men omfattade också Jemen.
- I katolska församlingen här är det alltid afrikaner på gudstjänsterna, över 20% ibland. Av de yngre kvinnorna har flera "svenska" drag i utseendet; "personligheten" börjar försvenskas.
- I USA var Condoleezza Rice (f 1954) utrikesminister 2005-2009. Nu är hon professor på Stanford.
- Och alltså...
- De svarta sluminvånarna i USA har väl fallit offer för "kultur(sides)eliten" i media: "Moral - vad är det?" Ser man på bilderna av dem verkar det rätt klart att de är "utbildade" för att leva i - slummen. Det blev så, efter 1960-talet: "Det är STATEN som ska ta hand om dig och se till att du får det bra!" -- O'Reilly nämner den svarta (slum-)familjens sammanbrott, underhållningsindustrin, och - Obama. Jag tror han har rätt.
/ SD

Anonym sa...

Condoleezza Rice var åtta år när hennes kamrat Denise McNair dödades i ett sprängattentat [mot 16th Street Baptist Church, några kvarter från hennes fars kyrka. 4 döda, 22 skadade]. Detta var 1963.
- 1965 visste FBI vilka som gjort det; fyra Ku Klux Klan-medlemmar. Men det dröjde till 1977 innan de ställdes inför rätta.
- Men se vad det blev av Condoleezza! Utrikesminister 2005-2009; nu professor vid Stanford. Och pianist; har spelat med cellisten Yo-Yo Ma, t.ex. Läs om henne på Wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Condoleezza_Rice
/ SD

Anonym sa...

Inslaget av O'Reilly om den svarta slum-kulturen kom ursprungligen hos Fox den 22 juli 2013. Tid (7:41):
http://insider.foxnews.com/2013/07/22/bill-oreilly-black-leadership-not-solving-problems-facing-african-americans
Några ord om (svarte) Trayvon Martin som sköts av George Zimmerman först. Annars detsamma som hos CNS.
/ SD

Anonym sa...

SD Håller med dig. O'Reilly ha rätt. Spelar ingen roll hur mycket pengar staten spenderar i dom svartas slum områden. Om dom inte håller ihop familjerna eller skaffar sig en utbildning kommer inget att förändras. Och framför allt att inte flickorna blir med barn i en tidig ålder och utan att ha ett stadigt förhållande. Finns ingen anledning att bli gravid idag med alla dessa medel som finns tillgänglig till ett billigt pris. Ett stort problem är dessa som O'Reilly callar "race hustlers" som Jesse Jackson och Al Sharpton som tutar i folket att det är de vitas fel att dom har det svårt.
P.S. Jag har bott i USA i många år. Och har träffat en del svarta människor i mitt job. Trevliga och arbetssamma. Vilket har bevisat för mig om du arbetar och kämpar kan du få det lika bra som vilken vit kille som helst. När jag kom till USA som en ung man var det en svart kille som visade mig tillrätta. Och det är jag evigt tacksam för.
Arne

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.