22 maj 2015

Våra vänners gräsmatta


Som så mycket annat försöker man skylla torkan i Kalifornien på den icke-existerande globala uppvärmningen.
Torrperioder är regelbundet återkommande på USAs västkust - som tex. 1929-1934, 1976-1977 och 1987-1992 - och har orsakats av tillfälliga förändringar i atmosfärstryck och havets temperatur.

Vad som är annorlunda nu är att staten har en befolkning på 40 miljoner - 10 miljoner fler än 1990 - till stor del orsakat av immigration söderifrån. Oavsett hur man ser på invandring, är det oansvarigt att uppmuntra miljontals nykomlingar utan att först investera i vattenförsörjning och infrastruktur.

Innan man började bygga reservoarer torkade floderna upp naturligt ibland och översvämningar var också ett hot i norra Kalifornien, men sedan de inledande federala Central Valley Project och det statliga California Water Project till stor del färdigställdes för 40 år sedan har miljöaktivister stoppat de flesta stora uppföljande dammprojekten.
 De satte stopp för höjningen av Shasta Dam, konstruktionen av Peripheral Canal och stora dammprojekt som Ah Pah och Dos Rios reservoarer.  Alla planer på reservoarer i vad man kallar Lower Foothills stoppades också - dammar som i dag skulle gett vatten till miljoner, både hushåll och odlingar. Dammprojekten var ämnade att kontrollera översvämningar, bevattning av jordbruksmark, ge rekreation och generera elkraft.
Statsplanerarna kunde nog inte föreställa sig att man under år av svår torka skulle släppa ut vatten från reservoarerna och favorisera en liten fisk i stället för att se till att  40 miljoner människor får vatten.
Personer jag talade med menar att fisken bara är en symbol och att om inte det gått hem, skulle aktivisterna ha hittat något annat som tex. en rödögd groda eller en egendomlig fluga.
När vi bodde i norra delen av Kalifornien stoppade trädkramarna skogsavverkning genom att påstå att en uggleart  (Spotted Owl )skulle utrotas om man avverkade skog. Något som senare avslöjades som rena påhittet.
Det är dags att avslöja dessa bedrägerier som prackas på amerikaner för att främja den antikapitalistiska akademiska dagordningen

Det fantastiska klimatet och för det mesta det lättillgängliga vattnet har gjort att mer än hälften av landets frukt, nötter och grönsaker kommer från Kalifornien, samt den mesta mjölken och vindruvorna. Den ledande exportgrödan är mandel men också kronärtskockor, dadlar, fikon, kiwi, oliver, persimoner, pistagenötter, katrinplommon, russin och valnötter är betydelsefulla.
Trots detta utgör frukt och grönsaker bara ca 8% av Kaliforniens BNP och jordbruken kritiseras för att använda för mycket vatten jämfört med andra industrier som drar in procentuellt mer pengar till staten.
Merparten av denna produktion skulle inte vara möjlig utan konstbevattning.

Ett broccolihuvud behöver 5.4 gallon vatten, en valnöt 4,9  gallon, ett salladshuvud 3,5 gallon en tomat 3.3 gallon och en enda mandel 1.1 gallon vatten. (1 gallon = 3.8 liter).

Kaliforniens guvernör Jerry Brown hade inget annat val än att utfärda ett senkommet, landsomfattande mandat, att minska vattenförbrukningen och man godkände en ny plan som tvingar varje stad och samhälle i delstaten  att spara vatten. Men lagen kan inte göra mycket åt de som är slösaktiga. Nyhetsmedia flyger över Beverlyhill-kändisarnas hem och får sina tittare att ondgöra sig över Kim Kardashian, Jennifer Lopez och Barbara Streisands gräsmattor, eftersom tusen dollar i böter är mer en olägenhet än avskräckande.

Kaliforniens reservoarer har mindre än ett års förbrukning av dricksvatten kvar


3 Kommentarer:

Evot sa...

Miljöaktivister gör att svensk mjölk snart är ett minne blott. Genmodifierat foder från Argentina och Brasilien är förbjudet. Det går inte att konkurrera med utlandet. Sverige producerar numera bara hälften av vad vi äter.

Anonym sa...

Den bästa redogörelse vi läst på länge som är lätt att förstå för oss här på denna sida Atlanten.
Stort tack Berit!
I Sverige har vi nyss fått uppleva hur en socialstinfiltrerad organisation, Sveriges Naturskydsförening, SNF har lyckats att få myndigheterna att dränka Mälardalens lantbrukare för att förhindra vårsådden under månaderna Mars - Juni. Världen är full av överaskningar. Som i Kalifornien, så väl som i Sverige, allt självförvållat. Jag hänvisar naturligtvis till det i Stockholm skandalomsusade "Slussenprojektet".
SU

Berit sa...

Tala om kreativitet!

Nystartade företag sprejar grönfärg på de uttorkade gräsmattorna så att det ser ut som riktigt nyvattnat gräs. Billigare än böter och nyplantering.

http://www.wnd.com/2015/05/desperate-californians-spray-painting-grass/?cat_orig=politics

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.