22 juni 2015

De rättrogna kräver social miljörättvisa


 Newsmachete:

Det är intressant att ta del av påvens fokusering på den påhittade globala uppvärmningen. Jag beundrar att han kan undvika små distraktioner, som att tiotusentals människor - många av dem kristna - slaktas av radikala muslimer i Mellanöstern och i stället koncentrera sig på de verkligt stora frågorna som påverkar vår planet.
 Han får stöd från New York Times som publicerat en artikel om hur protestantiska kristna också är oroliga över hur snabbt den påhittade globala uppvärmningen förstör vår planet.

I sitt påvebrev säger han att människor förändrar klimatet men att Dominion (Herraväldet) har en skyldighet att ta hand om skapelsen. Katharine Hayhoe, som är en evangelisk kristen klimatforskare vid Texas Tech University ställer sig på påvens sida i frågan.

Den globala uppvärmningen oroar mig också. Om en sådan imaginär och fullt motbevisad sak kan vara så skadlig för vår miljö, försök föreställa er hur enormt farligt det skulle vara om det var på riktigt.
 Artikeln fortsatte med att beskriva hur vissa kyrkor, synagogor och även moskéer sätter upp solpaneler på taken för att få renare energi. Men vad artikeln i högsta grad ignorerar är den religiösa innebörden av den globala uppvärmningen. Om den globala uppvärmningen nu är en religiös fråga - som påven och några andra religiösa ledare vill ha det till - då måste vi tala om den religiösa aspekten av det. Det är därför jag har skrivit en bön till Herren, att behandla denna fråga.Gode Gud.
Vi står inför dig i dag, för  att bekänna våra miljö-synder. Vi har kommit till denna naturliga plats, tillfälligt berövade av våra koldioxid-producerande SUV:s och minibussar, som vi har kvar i vår världsliga parkeringsplats, så vi kan bättre kommunicera med dig, vår Herre.

Förlåt oss Herre för vi har syndat. Vi kör bil och använder alla typer av elektriska apparater - telefoner, tv-apparater, vitvaror, datorer och mycket mer. Vi andas även ut den fruktade koldioxiden med varje andetag. Vi försöker att bli bättre - vi verkar för lagstiftning för att tvinga andra människor att köpa Priusebilar, höja priset på andra människors el, och vi försöker att inte ta djupa andetag, men vet att vi kan alltid göra mer. Vi ber om befrielse från den globala uppvärmningen, Herre. Istäckena har nästan helt smält. Manhattan och Los Angeles kan vara under vattnet när som helst.

Vi ber att du slår ner kolproducenterna ! Slå ner olje- och gasproducenter med din mäktiga hand, vars ondska kanaliserar el till våra hem och fordon mot vår vilja. I deras ställe uppväck vindkraftverk, som är verksamma även i avsaknad av vind och solpaneler, som är verksamma i frånvaro av solljus, så vi kan få oavbruten energi.  Och medan du är inne på det, Herre, om du kunde sänka priset på sådan ren energi med en faktor av fem eller tio, skulle det vara mycket uppskattat.

Herre, vi söker också din vägledning vad gäller rätt temperatur. Ända sedan vi blev medvetna om den globala uppvärmningen har vi glömt bort vad som är rätt temperatur. Vi har samrått med religiösa forskare och en del tror att temperaturen ska vara densamma som den var den dag då du delade Röda havet. Andra anser att det borde vara vad det var den dag du gav ut de tio budorden. Ytterligare andra anser att temperaturen ska matcha vad den var vid Obamas första invigning.

Eftersom vädret alltid förändras, Herre, vet vi inte vad den borde vara.  Presbyterianerna säger att den genomsnittliga globala temperaturen bör vara 12,2 graders. Anglikaner säger att den ska vara 17,7 grader. Påven säger 14,4 grader och de shiitiska muslimerna säger att det ska vara 28,8 grader, vilket verkar vara mer än tre standardavvikelser från trosbaserade temperaturberäkningar, men ingen vill rätta muslimerna av rädsla för att kallas islamofob (eller bli halshuggen). Så snälla Herre, tala om vad rätt temperatur bör vara.

Och snälla, Herre, straffa våra grannar hårt för att de använder el. Förflytta oss till tiden för stenåldern. Ge oss ett mirakel och minska koldioxidutsläppen i atmosfären. Vi vet att det kommer att ta död på många av de växter som producerar syre för oss, men vi är övertygade om, Herre, att du kommer att ta hand om oss.

Amen

2 Kommentarer:

Knute sa...

Pope Francis is on Twitter, and he usually tweets about once a day. Recently he sent out 44 tweets about climate change.

Ezra Levant says he wishes the pope cared this much about other, more Catholic, issues -- like the persecution of Christians in the Middle East.

https://hodja.wordpress.com/2015/06/22/ezra-levant-revser-paven-for-at-spilde-tid-pa-klimaaevl-nar-kristne-myrdes-i-arabien/

Anonym sa...

SMHI har dagliga temperatursiffror för Uppsala sedan 1722 – en siffra per dag: [(max+min)/2]. (Observatoriet låg till 1855 vid Svartbäcksgatan, strax norr om Stora Torget. Sedan flyttades det till nuvarande plats norr om Kyrkogården. Från 1950-talet började man bygga där även norr- och västerut.)
http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/temperatur/uppsalas-temperaturserie-1.2855
["LADDA NER" uppe i högra hörnet. Ger en zippad textfil, med dagliga siffror. -- Bilden "Rekonstruerad årsmedeltemperatur" avser helårsvärden. Men vem gråter om det blivit mildare i januari?]
Det här är äldsta serien i världen. Engelsmännen har sedan 1796 för Armagh Observatory på Nordirland.

Jag har speciellt tittat på juli-siffrorna (juli, 31 dagar) och konstaterat att de har ett tak på 20ºC – elva år [1752 t.o.m. 21º]
1730, 1752, 1764, 1776, 1818, 1823, 1855, 1901, 1914, 1994, 2003.
Det finns också ett golv på 13ºC – också elva år [1902 t.o.m. 12º]
1724, 1821, 1832, 1844, 1862, 1898, 1902, 1928, 1962, 1965, 1977

Jag har försökt nämna det här ett par gånger, men ingen har varit intresserad...
/ SD

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.