12 juni 2015

Greklands nya vänner

          

Jag lyssnade till Stephen Leeb i morse. Han menar att en av de viktigaste striderna som utkämpas mellan Väst och Öst just nu är kampen om Grekland. Grekland är en inkörsport till Europa.
Grekland har en hamnstad som är mycket viktig i handeln mellan Öst och  Väst  Kineserna har redan planer för en järnväg från Pireus i Grekland hela vägen till Budapest. Detta kommer att göra hamnen till den största i Medelhavet och den kommer att kontrolleras till viss del av den kinesiska fraktjätten Cosco som har ett 35-årigt avtal för att expandera sina två containerterminaler till en nytt centrum för handeln med Europa.

Från Budapest är det bara ett par länder som separerar Ungern från Tyskland och det är Tjeckien och  Slovakien.
Det intressanta är att de har blivit mer och mer kompis med Ryssland och Kina. Tjeckien har redan en av de mest framträdande ekonomierna i hela Europa, så det är självklart att detta tågsystem som kommer att gå igenom Tjeckien också  kommer att vara till fördel för deras egen handel med Tyskland.

Ryssland är också ute efter att bygga en gasledning som går genom Grekland, till Europa. Grekland skulle då bli den viktigaste artären för gas som strömmar från Ryssland till Europa. Dessa två utbyggnader placerar Grekland i en mycket bra position på längre sikt.

Om Grekland lämnar EU och hoppar av euron kommer det att bli tufft ett tag och de kommer att drabbas av allvarlig inflation. De flesta länder som går igenom stora förändringar kommer att lida av inflation. Men om Tyskland fortsätter att köra med Grekland och dirigera hur de styr sitt eget land, har grekerna nu har ett par mäktiga vänner i Ryssland och Kina.

Grekland importerar redan mer från Ryssland och Kina än de gör från sina två största europeiska handelspartner. Så om Grekland svänger österut, är det ytterligare ett nederlag för Väst. Detta är bara ytterligare ett tecken på att den ekonomiska makten flyter snabbare och snabbare från väst till öst.

"Jag vet inte om Grekland kommer att lämna EU eller inte, men vad jag vet är att en rapport som  kom ut förra  vecka avslöjar att den största investeraren i Tyskland 2014 var ingen annan än Kina. Kom också ihåg att tågen som går från Tyskland genom Ryssland och till Kina, ägs gemensamt av Tyskland och Ryssland.”

 Vi kan tydligt se att Kinas och Rysslands ambitioner sträcker sig mycket längre än bara till ryska gränsen.
 Och återigen, varför är Kina den största investeraren i Tyskland? Detta förhållande kommer att fortsätta att växa i samma takt som de utvecklar fler transportmöjligheter till Tyskland.
En av dessa transportlinjer kommer att gå igenom Grekland. Jag skulle ge mycket höga odds att Tyskland kommer att hamna “på östsidan” eftersom det är där deras framtid ligger.

Jag vill gärna höra hur ni ser på detta.

5 Kommentarer:

Knute sa...

Hungary becomes 1st EU country to join China’s Silk Road project

The Chinese government plans to inject dozens of billions of dollars to support the project that involves the construction of railways, highways, power grids, oil and gas pipelines, maritime and other infrastructure links across Central, West and South Asia to Europe, increasing the connection between the East and the West.

http://rt.com/business/265588-hungary-china-silk-road/

Knute sa...

Det finns en intressant bakgrund till Ungerns förbindelser med Kina. När järnridån föll, passade en massa kinesiska dissidenter på att flytta till Ungern, som på den tiden inte krävde visum från kommunistländer. På det sättet fick landet 100.000 anti-kommunistiska och företagsamma kineser, som nu efter 25 år trots språksvårigheter har anpassat sig bra.

Anonym sa...

Berit, tack för dina synpunkter, som alltid provokativa meninsiktsfulla. Jag ser inte händelseutvecklingen så mycket som en fråga om öst-väst utan som en fråga för det globala finanskapitalet att styra utvecklingen i riktning mot totalkontroll. Och här blir Kinas och Rysslands framstötar ingenting som hotar det globala finanskapitalet men väl den kapitalism som grundas på entreprenörskap, dvs. Det som vi normalt förknippar med kapitalism.
Kapitalism i den ursprungliga meningen innebär frihet och välstånd. Den globala finanseliten hatar entreprenörer som kan växa och hota deras hegemoni. Och trots att det tunga finanskapitalet finns i USA kring Federal Reserve så är det inte amerikaner i sin inställning, och de tycker inte om Amerika även om de drar fördel av det amerikanska levnadssättet.
Den globala finanseliten vill komma in och få kontroll också över Kina och Ryssland och de kommer antagligen också att lyckas. Vägen till detta går över statligt garaterade lån och gåvor som det amerikanska folket får stå för men som gagnar den amerikanska finanseliten (=global).
Så kampen är inte så mycket en kamp mellan öst och väst utan det globala finanskapitalets (som är en trojansk häst inom USA) kamp mot amerikansk kapitalism och entreprenörskap. Historien har visat detta flera gånger. Finanskapitalet har ingenting emot kommunistiska eller socialistiska länder utan kan behind the scenes behärska även sådana länder genom sin kontroll över pengarna.
/SB

Arlav sa...

Om Kina nu marscherar framåt i Europa genom sin ekonomiska tyngd kan det möjligen bli intressant med alla n-er och andra mörkhyade inom Eu. Kineser har väl ingen större respekt för svarta? Kanske vi så småningom får se en "returflykt" till Afrika?
Vilks som sen är de bästa soldaterna i det ev inbördeskriget kineser eller mussar är kanske osagt? Eller kommer Kina att undvika muslimbelastade länder?
Bara spekulerar...

Berit sa...


Rubriken här borde ha varit Greklands nygamla vänner för trots Greklands medlemskap i EU och Nato finns det starka historiska, kulturella och religiösa vänskapsband mellan Ryssland och Grekland och de samarbetar inom flera områden, i synnerhet inom handel, kultur, energi, militär och turism.
Du har säkert rätt SB vad gäller den globala finanseliten men för att folk i allmänhet ska “gå på” aktionerna krävs att man kan skapar fiender som är lätta att peka ut.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.