06 juni 2015

Lär av Israel


Israel består till 60% av öken och har kämpat med torka under större delen av sin existens.
 Men genom att avsalta havsvatten har man inte något vattenproblem längre. Med fem anläggningar igång, kommer mer än 80 procent av Israels vatten från avsaltning.
Förutom avsaltning, återanvänder Israel också behandlat avloppsvatten för jordbruket, man driver en allmän utbildningskampanj för att spara vatten, kontrollerar att man inte har läckor i sin infrastruktur och man använder ett datoriserat dropp-bevattningssystem. Det är vad  Kalifornien och USA behöver fokusera på och lära av Israel.
Det finns för närvarande förslag på 17 avsaltningsanläggningar i staten, koncentrerade längs Stilla havet där det finns mer människor än färskvatten. 

LA Times passar naturligtvis på att påpeka orättvisor och jämför de “1% med 99% “ genom att skriva om hur de rika inte sparar vatten.
 Man kan ju fråga sig varför? För det första är vattenpriset för lågt, så det finns inte mycket initiativ att spara. Rikare människor är också mer benägna att bo i större fastigheter med swimmingpool och inte i lägenhet.

Ska vi se vatten som en handelsvara, tillgänglig endast för dem som kan betala för det, eller som en rättighet, fritt tillgänglig för alla att använda (och slösa)?

De flesta regler vad gäller vatten härstammar från en tid då det fanns rikligt med vatten och subventionerna var  generöst levererat via dammar, akvedukter och annan infrastruktur. Men dessa vattenregler är olämpliga i en tid då det råder brist.
Om vatten är en bristvara, höja priserna. Folk kommer att använda mindre vatten, precis som vi ser att de använder mindre bensin när priset går upp.

Reglerna för brist är desamma för vatten som för andra varor,  fast till skillnad från de flesta varor hanteras inte vatten på marknaden efter tillgång och efterfrågan genom högre eller lägre pris.
Om vi börjar sätta priser med målet att balansera tillgång och efterfrågan kommer vattenanvändare att kunna välja hur de ska ställa sig till förändringar i utbudet.

En korrekt prissättning kommer att stabilisera vattenverkens finanser, främja sparsamhet och förebygga brister.
Det kommer också att uppmuntra till återvinning av "smutsigt” vatten,  antingen för att ersätta dricksvatten som nu används för att tvätta bilar och vattna trädgården eller som extra dricksvatten, beroende på hur rent det är.  Prissättning kan också avskräcka från eller betala för vattenslöseri.

Jordbrukare tillhandahåller livsmedel av lämplig kvalitet till högstbjudande. När de måste betala marknadspris för vatten kommer det inte att producera mirakel eller ändra fakta om tillgången på vatten, men det kommer att förbättra de faktiska omständigheterna.  Inte alla krav på jordbruk-och miljö kommer att uppfyllas.  Mat blir dyrare men jordbrukarna kommer också att anpassa sig och odla sådant som kräver mindre vatten. Växter som kräver mycket vatten, som tex. ris kommer kanske inte längre att bli lönsamma att odla.

Kalifornien och andra befolkade “öknar” kan spendera hur mycket pengar som helst på ny utrustning, men de kommer enbart att öka efterfrågan om konsumenterna inte betalar hela kostnaden för vattnet som de använder.

1 Kommentarer:

Anonym sa...

Vattenfrågan i Kalifornien rör sig om en ända fråga nämligen hur socialisten Obama tillsammans med Mr. Moonbeam skall kunna konfiskera marken helst utan att betala för den. En öken har ju inte mycket värde och livsmedelsproduktion vet dom inte vad det är eller betyder!
Här hemma i Sverige konfiskerar socialisterna både egendom och rättigheter var dag, hela året runt.
SU

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.