04 juli 2015

Börjar Amerika vakna?


I dag är det Fourth of July, Independence Day,  den dag då amerikaner firar sin frihet med grillfest i trädgården och genom att vifta med flaggor.
När jag betraktat detta genom åren har jag undrat om frihet är det man verkligen vill ha och om man tror att man har det?

Om vi är fria, varför är vi så kontrollerade, reglerade, detaljstyrda? Under nästan konstant hot om trakasserier, böter - och arrestering? Varför är det bokstavligt talat nästan inga beslut - även för vad vi har i våra egna hem - som vi kan bestämma om själva?

Många av de människor som gör stora ansträngningar för att fira denna dag - kanske till och med en majoritet av dem  - verkar mycket hellre vilja vara beroende än självständiga och de sätter säkerhet före frihet. Det finns en anledning till att ordet "säkerhet" överträffar ordet "frihet" med en 9:1 marginal i presidentens tal.

Jag påstår inte att man är opatriotisk;  många älskar verkligen sitt land  - om de inte är Obama-röstare förstås. Ingen kan älska Amerika och rösta på någon som Obama två gånger.

Men att älska detta land verkar inte betyda att man älskar frihet, och för mig är det vad den 4 juli handlar om. Det är Självständighetsdagen, inte Beroendedagen.
Det är den dag när man bröt med Storbritannien och kung George och den hårdhänta kontroll han påtvingade kolonierna.  Nu, inte bara stöder utan också firar,  nästan hälften av väljarna i detta land, en härskare som styr med samma översitteri som den brittiske kung som man gjorde sig av med för  239 år sedan.

Men i den andra hälften börjar det sakteliga röra på sig, nu när saker och ting inte går så bra i det gamla USA -  trots vad de officiella språkrören säger. Amerikanen verkar vakna upp till insikten om att det som gör Amerika till Amerika är under allvarligt hot. 
Det finns en känsla av att skattebetalarna inte värderas. Faktum är att vissa människor ogillar skattebetalare även om skattebetalarna finansierar välfärdsstaten.

Man börjar också fatta att härskar-klassen stänger ute människor . “Du byggde det inte“- mentalitet har fått fäste i stora delar av Amerika.

I en marknadsundersökning säger nu 35% att de vill utvandra och 55% av dem är unga, mellan 18 och 34.
I  videon här säger rapportören  att resultatet av  undersökningen är "överraskande".
Jag vet inte om jag kan hålla med om det.

Naturligtvis blir nästa fråga: "Vart ska du flytta?”

16 Kommentarer:

Anonym sa...

Problemet är ju att vi vet så lite, var och en.
Jag kan en del om nationalekonomi; läste det i Stockholm; så jag inser om en politiker pratar i nattmössan om sådana ting.
Men annars... Vad vet jag om teknik, t.ex.?
Frihet är väl mera att man själv avgör vad man ska ägna sitt liv åt.
Och visst - att man själv avgör vilka man ska rösta på.
/ SD

PS: Om ni hade makten i EU, vad skulle ni göra åt Grekland, dessa dagar? όχι? ναί ?

PS2: Socialisten Bernie Sanders (Demokratisk presidentkandidat) talade i Iowa 3 juli. Hans mål: Högre minimi-lön. Staten står för sjukvården (inga privata). Gratis college. Bryt upp bankerna. Lägre ränta på studielån. Få slut på den globala upphettsningen. Etc.
http://www.powerlineblog.com/archives/2015/07/live-from-council-bluffs-the-mania-of-bernie.php

Påminner mig om RKU's affischer här. ("Riksförbundet Kyrkans Ungdom"? Nej, det var länge sedan. "Revolutionär Kommunistisk Ungdom"! Förstås.) Antag att de fick makten. Vad kunde de göra? Öka bidragen, förstås. Men annars?

Berit sa...

Om du frågar mig SD vad Grekland skulle göra är mitt svar: Gå i konkurs och få det överstökat och starta om igen. Allt detta att skylla på andra och dra ut på det hela kommer inte att lösa problemet. Det enda är att inte bara bita i det sura äpplet utan att svälja det också.

Anonym sa...

Svar Berit: Ja. I princip. Låt grekerna gå i konkurs.
Med tillägget att vi borde stödja pensionärerna (och andra som inte kan arbeta) där nere.
Det finns väl hjälp-organisationer som klarar det? Med understöd från staten.

(Jag har släktingar som flög ner till Grekland (som turister) tidigare idag. Har en känsla av att grekerna klarar av det hela, där nere. Borde bli billigare för turisterna, framöver. Eller?)
/ SD

Berit sa...


Låter som en god idé att starta en fond för att hjälpa greker som behöver. En fond som folk FRIVILLIGT kan skänka pengar till eftersom inte alla tycker att deras skattekronor nödvändigtvis ska gå till denna typ av projekt.

Berit sa...

SD, kan du vara snäll och berätta om vad dina släktingar upplever på plats

Anonym sa...

Sorry, jag har ingen löpande kontakt med greklands-resenärerna. F.ö. for de till Kreta, som väl kan vara lite annorlunda än andra delar av landet. Rätt?
/ SD

Berit sa...

Jag är bara nyfiken. Om de har tillräckligt med kontanter och håller sig borta från folksamlingar och protester går det nog bra.

Anonym sa...

Många i USA "sätter säkerhet före frihet", står det i artikeln.
Det finns rätt goda skäl för det. "Sätta sig upp mot överheten?" Inte idag.

Läs i National Review om hur Cindy Archer, som arbetat för konservative guvernören Scott Walker i Wisconsin, bemöttes av polisen. När de kom hem till henne en tidig morgon, och trängde sig in i hennes hem.
http://www.nationalreview.com/article/417155/wisonsins-shame-i-thought-it-was-home-invasion-david-french

Idag skriver National Review om hur 16-årige "Jonah" (inte hans riktiga namn) råkade ut för polisen hemma; hans far, känd konservativ politiker, och mor hade rest bort. Kunde han ringa sina föräldrar? "Nej". Kunde han ringa en advokat? "Nej".
John Chisholm, local "District Attorney", låg [bl.a.] bakom dessa fall. Det fanns en klart politisk bakgrund.
Men gör det saken bättre? Tvärtom, skulle jag vilja säga.
http://www.nationalreview.com/article/420766/wisconsin-john-doe-investigations-conservatives-16-year-old-victim-story

/ SD

Berit sa...

SD, det är svårt att acceptera att USA har kommit hit.

Anonym sa...

USA är nog i utförsbacke idag. I Oregon har man dömt Aaron och Melissa Klein till $135,000 i böter, 1,14 miljoner kronor, för att de inte ville baka till en lesbisk ceremoni. (Giftermål? Nix. Inte tillåtet då!)
Kleins har aldrig vägrat att sälja till homos. Men de vägrade att ställa upp i en ceremoni med sin kaka.
- Politikern Brad Avakian (den ansvarige) slog också fast att Kleins skulle 'cease and desist' (upphöra och avstå) från att offentligt säga att de inte ville ställa upp i homo-ceremonier.
- En miljon i böter är illa nog. Men att en demokratisk politiker också försöker tvinga människor till tystnad är ännu värre. (Är han beredd att ta debatten med påven?)
- Google (News) har mycket om 'Aaron and Melissa Klein'. T.ex.
http://www.christianpost.com/news/oregon-declares-war-on-the-christian-faith-and-aaron-and-melissa-klein-141174/

/ SD

Berit sa...

SD, det är närmare fritt fall!
De sägs att Kleins inte kommer att betala och jag hoppas verkligen att de inte hamnar i fängelse

Anonym sa...

Hemska nyheter om USA. Att sådant kunde hända i Sverige skulle inte förvåna mig men i USA??
Sista utposten i världen trodde jag.
Heima

Knute sa...

Obama: “We’re speeding up training of ISIL forces”

Freudian slip?

https://syrienblog.net/2015/07/09/obama-speed-up-training-of-isil/

Anonym sa...

Myndigheter i USA: I en skilsmässoprocess i Detroit fick tre barn, 9 - 14, order av domaren, Lisa Gorcya, att äta lunch med sin far. De vägrade. 14-åringen sade att han sett sin far slå deras mor; han ville inte umgås mer.
Så alla tre skickades till 'ungdomsförvaring', juvenile detention center, över sommaren. "Vi tar upp det här igen när skolan börjat. Det kan bli så att ni få gå i skola där", sade den lagkunniga.
Mamman? Ja, hon fick förstås inte komma till centret den här sommaren.
"Ni behöver göra ett forsknings-program om Charlie Manson och hans kult", sade domaren. "Din pappa är en bra man", fortsatte hon till 10-åringen. "Och torka bort flinet från ansiktet."
-- Ni som har familj kan väl bedöma det här. Visst borde alla ha goda relationer med föräldrarna, men om det gått åt skogen, kan en domare ordna upp det hela? Sätta barnen i förvaring?
http://www.usatoday.com/story/news/nation/2015/07/09/judge-jails-kids-refusing-lunch-dad/29940397/

/ SD

Berit sa...

Jag läste artikeln och det handlar tydligen om en skilsmässostrid som pågått i 5 år. Det är nog mycket som vi inte vet, men är det inte alltid så att när det blir vårdnadsstrider är det en domare bestämmer reglerna?

Anonym sa...

“GOPUSA” skriver också om affären:
http://www.gopusa.com/news/2015/07/10/michigan-judge-orders-kids-to-juvenile-detention-facility-for-not-talking-to-dad/?subscriber=1

Och Jerusalem Post (eftersom föräldrarna är israeler):
http://www.jpost.com/Diaspora/Israeli-kids-in-Detroit-locked-up-for-refusing-lunch-with-father-408584

Men visst - efter fem års bråk i familjen så kan det vara mycket vi inte känner till.
/ SD

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.