24 juli 2015

Offer för kriget mot droger

Tidigare skrev jag om denna händelse här i en atlantaförstad där ett SWAT team mitt i natten trängde sig in hos en familj.  En av poliserna kastade in en “överraskningsgranat", vilken åstadkommer ett bländande ljus och högt ljud som är ämnat att skrämma den man tänker arrestera i en razzia. Granaten landade i baby Bou Bous lekhage där han sov och den exploderade i hans ansikte, vilket orsakade svåra brännskador och en djup bröstskada.

En federal grand jury i Georgia bestämde äntligen att den ansvariga ska åtalas.
(En grand jury är en slags "insvuren" (heter det så?) kommitté som undersöker huruvida det finns tillräckligt med bevis för att rättfärdiga att gå till domstol med ett formellt ärende.)

Den tidigare anställda Nikki Autry, 29, åtalas för att ha gett falsk information till en domare för att få en husrannsakan för razzian.

"Utan hennes felaktiga uppgifter, fanns det ingen anledning att genomsöka huset för droger eller för ett gripandet," säger US Attorney John Horn i ett uttalande. "Och i detta fall, var konsekvenserna av den olagliga razzian tragisk."

Med andra ord, polisen i fråga ljög för att få tillåtelse att storma in i huset och kasta en bomb i ansiktet på ett litet barn.

Den lokala polismyndigheten hade tidigare vägrat att åtala henne men om hon är skyldig borde hon bli ansvarig för medicinska kostnader vad gäller det skadade barnet. Tyvärr fungerar det för det mesta så att det är skattebetalarna i kommunen som måste betala det som polisförsäkringen inte täcker.

Vanligtvis brukar sådana här lögner och tjänstefel aldrig uppdagas, men i det här fallet blev det en nationell nyhet när drograzzian ledde till att ett litet barn blev svårt skadat.

 Bilder av en leende liten pojke sida vid sida med bilder på honom medvetslös på sjukhuset - fruktansvärt vanställd av en “flashbang granat” - uppmanar till diskussion om polistaktik, men inte tillräcklig diskussion om vad man egentligen vinner med en taktik som denna.

Kriget mot droger är som namnet antyder våldsamt, och så länge det fortsätter kommer vi säkert att se fler tragedier som den här.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.