20 augusti 2015

Är det politikerna som ger oss rätten att yttra oss?

SD skickade detta klipp från SVT:
Tack!
"En konsekvens av att hatbudskap och PROPAGANDA sprids på nätet är att yttrande-och tryckfrihet äventyras för alla.
Yttrande-och tryckfriheten är något som vi inte kan ta för givet. Politikerna ger oss rätten att trycka och yttra oss, men kräver att vi gör det på ett ansvarsfullt sätt. Om vi inte gör det, kanske FRIHETEN INSKRÄNKS," säger pressombudsmannen Ola Sigvardsson.

SD tillägger också ironiskt:

“Ja, usch! - Fast visst måste vi vara tacksamma för att den kloka överheten ser till att vi inte säger sådant som är opassande! R-sistiskt!“

        

Frihet är meningslöst när vi inte har rätt att uttala våra tankar och åsikter.

När folk tänker på hot mot yttrandefriheten, tänker de mest på statlig censur, eller att journalister blir tillfångatagna, eller våldsamma reaktioner som mord och attacker, som de vi såg mot tidningen Charlie Hebdo.

Det är naturligtvis oerhört viktigt att vi står upp mot sådana händelser, oavsett om dessa hot kommer från islamistiska grupper eller är ett fördömande från statens sida - men alltför ofta gör vi det inte -  men vi brukar åtminstone se det som ett hot mot vår frihet. Under de senaste decennierna har vi utsatts för en ny, mer smygande censur och den är lömsk och farlig, eftersom den ofta inte ses som censur. Det är en slags censur som kollektivisterna (socialister/marxister) tycker är bra.

Bara ett fåtal människor är villiga att säga "Jag är emot yttrandefrihet" eller "Jag tror att censur är  bra".
Vad de flesta motståndare till yttrandefriheten säger istället är, “Jag är för det fria ordet. Men ... “. Du kan säga vad du vill”, säger de, “bara du inte säger något som är stötande. Eller hatiskt. Eller kanske får folk att känna sig illa berörda.  Eller provocerar dem. Eller är oansvarigt……

Vad "Jag är för yttrandefrihet, men …”- argument betyder är att kollektivisterna egentligen ser yttrandefriheten som ett hot.  Det ligger i sakens natur, hävdar de, att ord skadar de grundläggande friheterna. Hatfyllda ord undergräver friheten att leva fri från fruktan. Om deras livsstil/värderingar/ övertygelser kritiseras känner de sig inte erkända och respekterade och det minskar deras frihet. 
 Tal måste därför begränsas , särskilt i ett mångkulturellt samhälle med en mängd djupt rotade åsikter och övertygelser, och censur (och självcensur) måste bli normen.

För många har censur kommit att bli en progressiv handling, ett sätt att skydda människor.
De hävdar att restriktioner för vad man kan säga skyddar dem som kan utsättas för rasism eller homofobi eller kvinnohat. Restriktioner vad gäller ord som kan anses kränkande skyddar maktlösa grupper.

Denna normalisering av idén om “vad som kan skada" kan ses framför allt vid universiteten i USA där man i alla sammanhang talar om “trigger warnings” - ord som kan väcka minnen av traumatiska händelser - och som därför bör förbjudas.

Enligt en lista är det ord som kan hänvisa till "kvinnohat, dödsstraff, terrorism, rattfylleri, hur mycket en person väger, rasism, vapenvåld, bomber, homofobi, PTSD, slaveri, offer, missbruk, svordomar, barnmisshandel, självmord, beskrivningar av medicinska procedurer, lik, nålar, diskussion om "ismer", förnedrande ord (inklusive "dum" eller "dumma"), kidnappning, diskussioner om kön, spindlar, insekter, ormar, spyor, graviditet, förlossning, blod, slemmiga saker och hål "

Varefter  man kan säga är, "Vore det inte enklare att bara sätta en “trigger warning” på livet självt?

11 Kommentarer:

Anonym sa...

Berit, det verkligen tragiska är att vår närmaste omgivning år 2015 är så grundligt indoktrinerade, även inom familjens hank och stör, gör det omöjligt att diskutera alldagliga händelser och är princip förbjudet av moraliska skäl.
En socialistisk svensk journalist som uttalar ömkan över ett påhittat offer i den svenska medborgarskaran (azylant t.ex.) gör det oftast för att skaffa sig poäng och pekuniärt underhåll hos någon korrupt politiker. Mer komplicerat än så är det inte.
SU

Anonym sa...

Ja, vad kan man säga mer än att:
"The second protects the first."
Eller möjligen:
"When you pry it from my cold dead hands."

Här i Sverige kan man faktiskt bli åtalad och dömd för att säga sanningen. Och det är djupt tragiskt.

Osynlige Mannen.

Anonym sa...

Lista översatt:
"kärringdjävlar, bunt ihop dem å slå ihjäl dem, islamister, rattfyllon, fetton, blattar, skjutjärn, kvarglömda resvärskor, bögdjävlar, urflippningar, negrer, stackare, knarkare och fyllon, fula ord, aga, självbestämmande trots dålig självinsikt, läkares vardag, döingar, vassa instrument, pucko-"ismer", förnedrande ord (inklusive allt du nånsin kan tänka dig eller alldeles särskilt nån annan kan tänka för dig), oförsiktiga spänningssökande mellanösternturister, diskussioner om kön, spindlar, insekter, ormar, spyor, graviditet, blivande föräldrar"

Ja, nu orkar jag fan inte mer, kvar blir taniga "blod, slemmiga saker och hål"...

I all vänlighet, och med helt eget ansvar för formuleringar och whatnot. Men jag står inte ut med en hel del omskrivningar som florerar. Inte för att ovanstående är någon slags omskrivningsordlista - alls inte. I så fall är den en ganska dålig sådan. Men en fri sådan. VSV.

(ursäkta dubbelpost ifall, men…)

Anonym sa...

Yttrandefriheten: Ola Sigvardsson (f 1954, sedan 2011 pressombudsman) klagar i SVT över att svenskarna vänder sig till annat än media. "De här andra sajterna (har) en politisk agenda" - de är "hatsajter". Och följden [av att sådant sägs] kan bli att vår yttrandefrihet inskränks!
http://www.svt.se/nyheter/inrikes/framlingsfientliga-framat-pa-natet

På DN Kultur & Nöje skriver han 13 augusti om att detaljer som att Ikea-mördarna kom från Eritrea borde ha tystats ner.
http://www.dn.se/kultur-noje/ola-sigvardsson-ett-samhalle-dar-allt-ska-publiceras-blir-ett-mycket-obehagligt-samhalle-att-leva-i/

Per Gudmundson på SvD hade ju sagt: "Nationalism, kultur och religiositet är betydande faktorer vid en hel del våld" !
Usch! säger pressombudsman Sigvardsson. Hela hans DN-inlägg vill stoppa den sortens friheter! Man kunde kanske få säga att förövarna bodde på en flyktingförläggning. Men där går gränsen!

Sigvardsson började sin bana på Sveriges Kommunistiska Partis tidning Rödluvan.
/ SD

Anonym sa...

USA ser på Sverige: I National Review skriver Andrew Stuttaford om 'Northern Discomposure', (Nordisk oro). SD 25%. Och slutar: "Frågan är om några andra partier än SD är beredda att ta [människors oro] på allvar. Det finns tecken att center-right börjar dra sig tillbaka från entusiasmen för mass-immigration som kostade dem förra valet."
http://www.nationalreview.com/corner/422840/northern-discomposure-andrew-stuttaford

- Utgångspunkten för Stuttaford är en artikel i Financial Times (UK), "Anti-immigration Sweden Democrats become country’s largest party" (20/8). Den slutar (Nicholas Aylott, forskare vid Södertörns): Regeringen "verkar oförmögen att formulera något svar ... Viktigast är kanske att våldet i svenska städer nu är helt okontrollerbart."
- Du kommer inte in på FT själv. Men sök i Google News på "Financial Times Anti-immigration Sweden Democrats" så får du upp en lista, och går in på FT därifrån.
/ SD

Knute sa...

Valet 2010 tog Alliansen på sängen. Man behöll förvisso regeringsmakten, men förlorade i och med Sverigedemokraternas inträde i riksdagen sin parlamentariska majoritet. Det var där och då som allt började gå fel.

Fredrik Reinfeldts svar på valresultatet var både irrationellt och emotionellt. En del har spekulerat i att han agerade i panik, andra har spekulerat i att det snarare var hämndvilja som drev honom. Resultatet blev hur som helst att regeringen, i stället för att genomdriva den invandringspolitik man själva hade arbetat fram före valet, slöt en radikal och ansvarslös uppgörelse med Miljöpartiet.

http://fnordspotting.blogspot.se/2015/08/opinionsundersokningen-och-bunkerganget.html

Knute sa...

Frågan som nu inställer sig är vilka fler friheter, utöver friheten att yttra sig i tal och skrift, som man inom det vänsterliberala etablissemanget är beredd att ta ifrån de medborgare som inte rättar in sig i ledet.

Bör vi förbereda oss på att bli hämtade av exekutionspatrullen och uppställda framför en mur, så som brukligt är i samhällen baserade på de ideologier som Sigvardsson har sina rötter i?

Vi har redan sett exempel på hur polisen i Sverige gjort räder mot konstgallerier, hur domstolar kastat konstnärer som utmanar makten i fängelse. Vi har sett politiker skrämmas till tystnad genom åtal för hets mot folkgrupp. När Pressombudsmannen, som borde vara yttrande- och tryckfrihetens väktare och garant, uttalar sig på det sätt Ola Sigvardsson gjorde häromdagen, i direkt strid med artikeln 19 i de mänskliga rättigheterna, då finns det fog för att ställa dessa framtidsfrågor och att frukta svaren.

http://avpixlat.info/2015/08/21/en-po-som-hotar-med-avskaffad-tryckfrihet-maste-avga/#more-153056

Knute sa...

Den man som högg ihjäl två besökare på Ikea skulle avvisas från landet, men Migrationsverket – kanske påverkat av opinionsarbete i vänstermedierna – valde att inte sätta personen i förvar.

Dödsfallen i Västerås på IKEA är därför sannolikt en konsekvens av det som pressombudsmannen Ola Sigurdsson kallar för ”en ansvarsfull journalistik som skall motverka fördomar”. Det vill säga att varken folk eller offentliga institutioner vågar agera korrekt av rädsla för att bli förföljda av den hatiska Twitter-pöbeln (vänsterpolitiker, vänsterjournalister, AFA-aktivister, etc.)

Det kan därför vara av stor vikt att rapportera om etnicitet, yrke, politisk tillhörighet, religiös åskådning, och så vidare, i allt större omfattning än vad vi gör idag.

Vi behöver yttrandefriheten mer än någonsin, bäste herr pressombudsman.

https://peterharold.wordpress.com/2015/08/21/vi-behover-yttrandefriheten-mer-an-nagonsin-baste-herr-pressombudsman/

Anonym sa...

SD > 25% och eponentiellt ökande!

Nu är det dags att tala om skuld - "Kjell höglund - Domens dag": https://www.youtube.com/watch?v=1lmuhv2w3no

Berit sa...

Breitbart reported Wednesday that Camre, a “former member of the Danish parliament and European Parliament for the Danish People’s Party (Dansk Folkpartei, DF) was convicted of racism offences handed a £750 fine on Tuesday. The conviction came after he made a tweet in 2014 lamenting the rise of anti-Semitism in Europe caused by the immigration of religiously intolerant Muslims.”

The Palestinian who was responsible for the charges against Mogens Camre is a 30-year-old violent criminal and drug dealer named Samir Badran

Anonym sa...

"79-årige Mogens Camre ... medlem af Gladsaxe byråd for Dansk Folkeparti, er 18. augusti dømt for at overtræde racismeparagraffen. Det gjorde han ifølge Retten i Glostrup, da han 24. juli sammenlignede muslimer med nazister." Han tweetade:
- "Om jødernes situation i Europa: Muslimerne fortsætter, hvor Hitler sluttede. Kun den behandling, Hitler fik, vil ændre situationen", skrev Mogens Camre, der er idømt 10 dagbøder af 800 kroner.
- Mogens Camre har anket dommen til Landsretten.
http://nyhederne.tv2.dk/krimi/2015-08-18-mogens-camre-doemt-for-racisme-sammenlignede-hitler-og-muslimer
/ SD

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.