13 augusti 2015

EPA skapar problem och smiter sedan undan

Utsläppet som USAs Environmental Protection Agency (EPA) orsakade har dumpat miljontals liter förorenat vatten i Animas River, som i sin tur rinner till San Juan floden och så småningom Coloradofloden.
Det senapsgula vattnet innehåller tungmetaller, inklusive arsenik, bly, koppar, aluminium och kadmium.
Floderna ger vatten för bete och grödor i stora delar av Four Corners-området, där  Arizona, Colorado, New Mexico och Utah möts. En stor del av detta territorium ägs av Navajo Nation. 


Nu går EPA-anställda från dörr till dörr och ber Navajo-indianerna, (varav vissa knappt talar engelska),  att underteckna ett formulär där EPA erbjuder sig att betala skadestånd för det som hittills uppstått, men för att få ersättning måste man avstå från rätten att komma tillbaka och kräva mer pengar, om man får större problem senare. Pengarna som lovas ut kommer naturligtvis från landets skattebetalare !

"Det är oärligt. De försöker bara skydda sin plånbok,”säger Navahos president Mr Begaye

Mr Begaye har redan planerat en stämningsansökan på uppdrag av Navajo Nation, och sade att han misstänker att EPA försöker köpa ut så många Navajo som möjligt nu för att avvärja en mer omfattande uppgörelse senare.

Det är upprörande att EPA begär att stam-medlemmar ska ge upp sina rättigheter efter att EPA: s oduglighet potentiellt hotar deras hälsa och utkomstmöjligheter. Folk drabbas på grund av EPAs vårdslöshet och den federala regeringens svar är att inte hjälpa dem, utan i stället försöker de hitta luckor i lagen innan den fulla omfattningen av skadorna är känd för Navajo-jordbrukare."

Om det varit ett privatföretag som orsakat katastrofen skulle EPA riva upp himmel och jord för att kräva så mycket skadestånd som möjligt.

Mr Begaye sade att situationen är ännu mer upprörande eftersom EPA har erkänt att det kommer att ta årtionden att städa upp utsläppet, men byrån begär att Navajo ska bedöma sina kostnader nu och avsäga sig sina rättigheter inför framtiden.

Vi har ett är nästan obefintlig stöd från White House.  Och nu begär de att vi avstår från ersättning och det gula vattnet rinner fortfarande ut i floden och man har inte gjort någonting åt det. Man bara mörklägger - regeringen gör inte sitt jobb och ingen bryr sig om vad som kommer att hända med vårt folk, vårt land, vår ekonomi."

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.