19 augusti 2015

Gissa vad som är rasistiskt nu

Läser i en av Julia Caesars utmärkta artiklar att mörkhyad aktivist nu är kränkt av plåster.

Just den dagen som skulle bli Carola och Emil Herlins sista i livet, måndagen den 10 augusti, vaknar jag liksom många andra svenskar till ett braskande larm i Sveriges Radios P1 Morgon. I Ekot klockan 08 framförs skarp kritik mot att hudfärgade plåster bara finns i en färg, beige. En mörkhyad aktivist, Steffi Alouch, utgjuter sig om hur diskriminerad hon känner sig av detta. Att det finns genomskinliga plåster minskar inte hennes kränkthet.
“Det handlar om människovärde. Det känns som om vi som har annan hudfärg inte har något människovärde” säger Steffi Alouch. Hon kallar det “avhumanisering”.
Julia Caesar undrar ironiskt: Fick mördaren, den illegale eritreanske invandraren Abraham Ukbagabir, 36, rätt färg på plåstren när han kom till Västmanlands sjukhus efter att ha knivskurit de båda svenskarna till döds och sedan skadat sig själv? Frågan lämnar mig ingen ro.

Plåster är tydligen den senaste symbolen för rasism eftersom det ger tillfälle för vita människor att visa upp sina “hud-privilegier”.
Plåster är ämnade att skydda sår från infektion och spridning av bakterier men nu är det dags för plåster-tillverkare att ta på sig det sociala ansvaret.

Idén att göra färgade plåster är ingenting nytt.  För femton år sedan skapade en entreprenör vid namn Michael Panayiotis plåstret Ebon-Aid för mörkare människor.   Av en miljon lådor som tillverkades, sålde han 20.000. Två år senare med en skuld på 2 miljoner dollar, gick företaget i konkurs men han behövde inte oroa sig -  skattebetalarna och regeringen tog hand om räkningen för detta sociala experiment.


13 Kommentarer:

Christer sa...

Det är lättare att hålla ett ljust plåster rent än ett mörkt.
Kan ju vara en anledning att även färgade föredar ljusa plåster.
Efter plåstret täcker ett sår är det viktigt att det hålls rent.
Jag ber om ursäkt för att ta upp er tid med självklarheter.

Anonym sa...

Jag tror att det finns folk som funderar ut något riktigt löjligt och hävdar det, bara för att se hur många dumbommar som går på det och tar det på allvar.
Lisa/

Anonym sa...

Lisa
Det kan ju också vara så att sådana som hävdar sådant strunt själva är dumbommar. Det tror jag.
/SB

Anonym sa...

Vi som skriver här (jag själv, i alla fall) borde kanske tänka på vad en medie-talesman säger i SVT:
"En konsekvens av att hatbudskap och PROPAGANDA sprids på nätet är att yttrande- och tryckfrihet äventyras för alla."
"– Yttrande- och tryckfriheten är något som vi inte kan ta för givet. Politikerna ger oss rätten att trycka och yttra oss, men kräver att vi gör det på ett ansvarsfullt sätt. Om vi inte gör det, kanske FRIHETEN INSKRÄNKS, säger Ola Sigvardsson."
http://www.svt.se/nyheter/inrikes/framlingsfientliga-framat-pa-natet
Ja, usch! - Fast visst måste vi vara tacksamma för att den kloka överheten ser till att vi inte säger sådant som är opassande! R-sistiskt!
/ SD
PS. "Avpixlat, Nyheter Idag och Fria Tider delades [på nätet] i samband med dubbelmordet på Ikea i Västerås förra veckan. De tre sajterna hade fler delningar tillsammans i sociala medier än SVT och SR:s sajter ihop" ! Samma källa.
PS2. "Efter dubbelmordet i Västerås rapporterade medierna om VILKET LAND de misstänkta kom ifrån. Enligt de pressetiska reglerna ska journalister vara försiktiga med sådana uppgifter" ! D:o

Anonym sa...

Tre personer skadades idag på a high-speed train i Frankrike, av en man med AK-47 och kniv. Två skadades direkt, och en när han försökte fly undan. Förövaren är gripen.
Tåget skulle gå Amsterdam-Paris, men stannades nu ca 2 timmar nordöst om Paris.
http://abcnews.go.com/International/french-officials-responding-incident-aboard-train/story?id=33233626

Så'nt är livet, numera... Det räcker inte att vara rätt rik och röra sig i rätta kretsar...
/ SD

Anonym sa...

Terroristen var marockan. Han togs ner av en grupp amerikanska marinsoldater på tåget. De hade hört ljudet av ett vapen som laddades, på en av tågets toaletter. De försökte gripa honom, men han hann skjuta två personer och knivskära en annan.
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/france/11817490/Gunman-injures-three-after-firing-Kalashnikov-on-train-in-France-latest.html
/ SD

Anonym sa...

De två militärerna var obeväpnade. Båda skadades, en av AK-47:an, en av kniven. En är mycket allvarligt skadad, den andre mindre. Den förre flögs med helikopter till sjukhuset i Lille. -- Den tredje skadade var skådespelaren Jean-Hugues Anglade. Han hade försökt nå larm-signalen, men skadades av glaset.
Fyra chockade personer har fått psykolog-omvårdnad.
http://www.lavoixdunord.fr/region/arras-coups-de-feu-dans-un-thalys-la-piste-terroriste-ia0b0n3001636
/ SD

Anonym sa...

Telegraph.co.uk (ovan) ger nyheterna om Thalys-attacken som de kom in. Redaktionerna kan ha det svårt att direkt avgöra vad som är riktigt, förstår man! (Un Thalys är ett snabbtåg mellan länderna.)
- LaVoixDuNord.fr länkar till en kort (0:37) video från Alek Skarlatos.
http://www.lavoixdunord.fr/region/deux-soldats-americains-a-bord-d-un-thalys-neutralisent-ia0b0n3001636
Marockanen ligger framstupa på golvet, bakbunden:
https://youtu.be/T2g31Rxol-E
- Telegraph har Skarlatos på bild kl 04:45, tillsammans med Anthony Sadler (och Chris Norman, UK). Idrottsmän, verkar det. De har tydligen hunnit få medalj redan, för sin insats!
- Skarlatos, 22, sade (kl 05.18): "Kom tillbaka från Afghanistan förra månaden. Det här skulle varit min semester från Afghanistan!"
/ SD

Anonym sa...

BBC News summerar Thalys-attacken bra. (Ayoub el-Qahzzani hette marockanen, 26; men det får man inte nämnna...)
http://www.bbc.com/news/world-europe-34023361

Anonym sa...

Daily Mail (UK) berättar att militärerna Spencer Stone, Alek Skarlatos och Anthony Sadler hade fått ner marockanen på marken. Men Ayoub fick fram sin "box cutter" och skar Spencer ett par gånger. (S:s tumme gick nästan av...) De tre slog honom igen.
- Och då bad Ayoub att få tillbaka sin AK-47. "Give me back my gun! Give me back my gun!"
- Men de elaka jänkarna gav honom inget gevär utan fortsatte att slå honom. Tills han var medvetslös!
- Ohyggligt, inte sant! Vägra honom hans AK-47!
http://www.dailymail.co.uk/news/article-3206977/Spencer-airman-charged-Kalashnikov-wielding-terrorist-Paris-bound-train-hearing-load-gun-toilet.html
/ SD

Anonym sa...

Ayoub el-Qahzzani fann [säger han] sin AK-47 under en buske i en park. Och han ville inte alls bli terrorist; han bara ville råna tåg-passagerarna... Så det så.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-3207822/Train-gunman-laughs-accusations-planning-terror-attack-says-wanted-rob-passengers.html

Anonym sa...

De som stoppade muslimen har blivit Chevaliers av Hederslegionen. I Elysée-palatset hedrade president Hollande dem. "Det var över 500 passagerare på tåget, och Ayoub hade mer än 300 kulor" [till en Kalashnikov och en vanlig pistol] sade Hollande. Så det kunde ha blivit en massaker.
- Tre amerikaner och en britt hedrades nu. En fransk-amerikan som sårades svårt ska också få medalj, men han är på sjukhus nu.
https://www.washingtonpost.com/world/us-servicemen-become-french-knights/2015/08/24/c4654613-f872-48ad-ba81-bb4bf414dd88_story.html
/ SD

Knute sa...

Den eneste verdige og fornuftige måten å møte rasismebeskyldninger på:

«Kall meg gjerne rasist, men det gjør ikke det minste inntrykk på meg. Er du uenig med meg, får du heller komme med konkrete, saklige motargumenter mot mine standpunkter, i stedet for å gjemme deg bak språklige hersketeknikker.»

http://www.rights.no/2015/10/kall-meg-gjerne-rasist-men/

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.