08 augusti 2015

Om någonting är bra borde det inte vara nödvändigt för regeringen att tvinga oss att köpa det, eller hur?


Vi tvingas köra våra bilar på etanol-blandad bensin och 6 miljarder dollar från skattebetalarna skickas årligen till en handfull stora jordbrukskarteller - inte små familjejordbruk - för att "uppmuntra" produktion av etanol (majs-alkohol) som sedan blandas med vad som brukade vara bensin - så nu har vi 10 procent etanol (E10).

Jordbrukskartellerna bli rika och i gengäld får amerikanska förare uppblandat bränsle som har mindre energiinnehåll per liter, förstör motorerna i äldre bilar, båtmotorer och gräsklippare och gör att nyare bilar blir mindre bränslesnåla än de skulle vara om de gick på ren bensin.

Majs är mat för kossor, som är mat för oss, men nu går det till etanol i stället. Större områden måste odlas för djurfoder och maten blir dyrare.

Nu är det dags att förstöra dieselbilarna också. Ett förslag är framfört i Congress för ett mandat från Environmental Protection Agency (EPA) - samma agentur som förgiftade floden nedan -  att kräva att biodiesel (som är motsvarande etanol för diesel) ska framställas i mycket större mängd och blandas  i bränslet.
Detta är inte en begäran eller ett förslag.  Det är en föreskrift från den federala regeringen - EPA - och kommer att ha samma verkan som en lag, vilket kommer att kräva att produktionen av biodiesel ökar.  Amerikanska skattebetalare - och bilister - kommer  att tvingas att betala för det.

Biodieseln tillverkas främst av sojabönor, vilket är föda för djur och människor, så här är vi tillbaka i samma onda cirkel igen. Först kommer skattepengar att fylla de till synes bottenlösa fickorna av biodiesel -“industrin" ( inom citationstecken eftersom en industri som inte kan klara sig utan regeringen "hjälp" är egentligen bara en förlängning av regeringen, med samma kontroll över våra plånböcker som Skattedepartementet).
Sedan ska samma skattebetalare njuta av "fördelarna" med högre bränsleförbrukning per mil och mekaniska problem i sina dieseldrivna fordon. Som grädde på moset ska vi också betala mer för mat eftersom mer åkermark avsätts för produktion av råvaror för biodiesel.

Det diskuteras nästan aldrig, mendet åtgår faktiskt energi för att göra biodiesel, precis som det går åt energi för att producera etanol. Det väller inte magiskt upp ur jorden. Hur mycket energi går åt för att producera biodiesel?
 Om de ekonomiska aspekterna är så gynnsamma,  varför måste regeringen tvinga oss?

2 Kommentarer:

Anonym sa...

Det värsta av allt som du inte tar med i din artikel är ju att det handlar om GMO-grödor som dessa bränslen framställs av...

Berit sa...

Det är väldigt skilda meningar om GMO är bra eller dåligt

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.