23 augusti 2015

Så här fungerar Obamacare

Bara veckor efter att ha lämnat kontoret den 20 januari 2017 upptäcker förre presidenten Barack Obama en läcka under en vask, så han kallar på rörmokaren Troy för att han ska komma ut och fixa det.
 
Troy kör till president Obamas nya hus, som ligger i ett mycket exklusivt, "gated community" nära Chicago där alla som bor har en nettoinkomst på mer än $250.000 per år.
 
Troy anländer och tar sina verktyg med sig in i huset. Han leds till en gästtoalett som har det läckande röret under vasken. Troy bedömer problemet och berättar för president Obama att det är en enkel reparation som tar mindre än 10 minuter. President Obama frågar Troy hur mycket det kommer att kosta. Troy kollar sin prislista och säger, "$9,500."
 
"Vad ?! $9500 ?!" säger Obama, chockad, "Men du sade att det är en enkel reparation. Michelle kommer att slå ihjäl mig om jag betalar en rörmokare så mycket!"
 
Troy säger: "Ja, men avgiften för de som tjänar mer än $ 250,000 per år är ett mycket högre belopp för att jag ska kunna fixa VVS gratis för fattigare människor. Det har alltid varit min filosofi. Som en sakfråga, bedrev jag korridorpolitik på den demokratiska kongressen, som lagstadgade detta. Nu måste alla rörmokare göra affärer på detta sätt. Det är känt som "Affordable VVS Act of 2014". Jag är förvånad över att du inte har hört talas om det. "
 
Trots det säger Obama att han inte tänker betala så mycket för en liten VVS reparation, så Troy går sin väg. Obama tillbringar en timme för att försöka hitta en annan rörmokare, men tyvärr har alla andra VVS företag i området gått i konkurs. Eftersom han inte vill betala Troys pris, gör Obama ingenting och läckan går oreparerad i flera dagar. En vecka senare är läckan så svår att president Obama är tvungen att sätta en hink under vasken. Michelle är inte glad eftersom hon har Oprah och andra gäster som ska anlända nästa morgon. Hinken fylls snabbt och måste tömmas varje timme, och det finns en risk att badrummet kommer att svämma över, så Obama ringer till Troy och vädjar till honom att återkomma.
 


Troy åker tillbaka till president Obamas hus, ser på det läckande röret, kontrollerar sin nya prislista och säger: "Låt oss se, detta kommer nu att kosta dig $ 21.000."
 
President Obama frågar förfärad, "Vad? För några dagar sedan sade du att det skulle kosta $ 9500!"
 
Troy förklarar, "Jo, på grund av" Affordable VVS Act, "har en hel del rikare människor lärt sig att reparera och ta hand om sin egen VVS, så det finns färre betalare i VVS-börserna. Som ett resultat, kommer det pris jag måste ta ut av rika människor som du,  att fortsätta att stiga.
 Inte bara det, men av någon anledning så har efterfrågan på VVS-arbete av dem som får det gratis skjutit i höjden! Det finns en lång väntelista för dem som behöver reparationer, men det belopp som vi får täcker inte våra kostnader, speciellt med allt pappersarbete och byråkrati. Detta har tyvärr lett till att en hel del av mina rörmokarkolleger har gått i konkurs, de blir inte ersatta av andra då ingen vill ge sig in i VVS branschen eftersom de inte kan tjäna några pengar på det.  För mig går det också dåligt, allt tack vare giriga rika människor som du som inte har betalat er "beskärda del". Förresten, varför köpte du inte VVS försäkring i december förra året? Om du hade köpt VVS försäkring som var tillgänglig under "Affordable VVS Act," så skulle alla reparationer varit täckta under försäkringen. "
 
"Menar du att jag inte skulle behöva betala något för att få dig att fixa min VVS-problem?" frågar Obama.
 
"Tja, inte riktigt", svarar Troja. "Du skulle ha varit tvungen att köpa försäkring innan tidsfristen gick ut.  Och eftersom du är rik, skulle du ha varit tvungen att betala $ 34.000 i premier, vilket skulle ha gett dig en"silver"plan, och sedan, eftersom detta skulle ha varit din första reparation, skulle du behöva betala fullt pris upp till $ 21.000, och allt över det skulle ha en $ 7.500 självrisk, och sedan har vi det obligatoriska underhållet, som är täckt upp till 17,5%, så ja, det finns lite kostnader. Ingenting är gratis. "
 
"VA?!" utropar Obama. "Varför så mycket för en ynka liten läcka i vasken ?!"
 
Troy svarar oberört "Ja, det är pappersarbetet, mestadels, som sagt. Och interna kostnaden för själva programmet. Du tror inte att ett program av denna komplexitet och omfattning kan sköta sig själv, eller hur? Dessutom finns miljontals människor med lägre inkomster än du, även många i "medelklass", som kvalificerar sig för subventioner som sådana som du måste stödja. Det är därför de kallar det "Affordable VVS Act"! Endast människor som inte tjänar mycket pengar har råd med det. Om du vill ha billig VVS, måste du ge bort det mesta av din förmögenhet och dra ner på din och Michelles intäkter med cirka 90%. Sedan kan du kvalificera dig för att få din "skälig andel" i stället för att ge den."
 
"Men vem skulle låta en vansinning plan som "Affordable VVS Act" passera ?!" utbrister en uppretad Obama.
  Med en suck svara Troy, "Kongressen ... eftersom de inte läst den.”

   Detta kanske kan hjälpa dig att förstå Obamacare ....

Tack Ann-Marie !

5 Kommentarer:

Ann-Marie sa...

Varsågod Berit! ;o)

Anonym sa...

Kan man komma sanningen närmare än den som Ann-Marie beskrivit den här?
I Sverige tvingade socialisterna på oss något liknande, men det märkte aldrig befolkningen.
Den yttersta konsekvensen av hälsolagstiftningen kom socialisterna med i tidningen i torsdags.
Konsumenten får inte själv bestämma graden av stekningen av hamburgaren på McDonald's, det gör den lokala miljö och hälsoskyddsförvaltningen. En rosa stekt hamburgare kan vara farlig för hälsan och över den har socialisterna i Sverige monopol, tror dom.

Ann-Marie sa...

@ Anonym I ärlighetens namn så har jag bara översatt detta från engelska, det var något jag fick via ett email och jag brukar dela med mig till Berit saker som kan vara av intresse. Så jag kan absolut inte ta åt mig äran. Vet faktiskt inte vem som skrivit det men bra är det i alla fall för den förklarar den eländiga Obama-care ganska bra.

Anonym sa...

Jag tycker liknelsen haltade, kan inte föreställa mig att den som tjänar mycket bråkar om en vvs reparation, inte dom jag känner i alla fall. Sedan undrar jag hur sjukvården ska få in pengar om alla ska betala samma, då blir det som det har varit, att människor ligger och dör på gatan för att de inte har råd. Det var det Obamacare skulle fixa, och eftersom de fattiga inget har så får de rika betala mer. Kom ihåg att systemet är mycket mer komplicerat än att du är fattig och jag rik. Alla som jobbar med ett, två eller tre jobb gör kanske mer samhällsnytta än den som tjänar massor på sitt jobb. Ett ojämlikt samhälle skapar problem som kostar en massa pengar som det fattiga betalar i dålig lön, dålig hälsa m.m. medan den rike i bästa fall betalar det via skatten och kanske genom att också ge samhället mervärde. Och apropå hamburgarens stekgrad så kan du säkert gå in på närmsta restaurang och få en rosa hamburgare. Det är väl bra att vi har en miljöförvaltning som både tänker på medborgarnas hälsa och på sjukvårdskostnaderna ?

Ann-Marie sa...

Jag har då aldrig hört att folk dör på gatorna för att dom inte har råd med sjukvård. Sjukhusen kan inte skicka iväg dig för att du inte har försäkring. Speciellt om du kommer in på akuten. Vilket många gör. Dessutom finns det läkare som inte tar
försäkringar utan har en fast taxa. Visserligen är dom få, men dom finns…..

Det som har hänt med O-care är att folk som hade hyfsad försäkring genom jobbet (majoriteten) har fått se sina försäkringar försämras och fördyras högst väsentligt. Självrisken är nu oftast på flera tusentals dollar och en medelklassfamilj har svårt att få fram så mycket pengar om dom skulle behöva läkarvård/sjukhusvård. Vilket gör att folk helt enkelt inte går till läkare trots att dom skulle behöva och väntar tills det ofta är försent. Precis som fabeln ovan. Det var inte perfekt före O-care, men det är sju resor värre nu.

F.ö. så är jag av den åsikten att staten och byråkrater inte ska lägga sig i våra göranden och låtanden. Det har blivit alltför mycket Orwells 1984 över allting. Han skrev faktiskt bara en roman, inte en manual för staten.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.