14 augusti 2015

Varför araber hatar läsning

Det är ingen hemlighet att arabvärlden har ett enormt läskunnighetsproblem. Bara ett fåtal böcker publiceras på arabiska och praktiskt taget inga översätts till arabiska från andra språk. Jämför denna intellektuella svält och isolering med de många miljoner böcker som publiceras på alfabetiska språk varje år.

"Arabisk skrift har bara konsonanter, inga vokaler. Skrift som endast har konsonanter måste man förstå innan den går att läsa. Konsonanter fungerar som tips, men läsaren måste fylla i saknade vokalljud, som i "ll mn r CRTD ql" eller "Nc pn tm thr ws lttl prncss". Enkelt? Med både konsonanter och vokaler, å andra sidan, läser du det först för att sedan gå vidare för att räkna ut vad det betyder, som "Titta ut genom fönstret och ge mig en nagelfil".

Det är inte konstigt att många IS-krigare kommer från Europa. Om arabiska var för svårt för dem att stava sig igenom, så kan de ha läst uppmaningarna till jihad på europeiska språk på internet.

Boko Haram betyder "västerländsk utbildning förbjuden". Haram i arabiska används för att beteckna islamiska religiösa förbud, och ordet Boko är en förvrängning av "book". Utom en enda bok, den oläsbara Koranen. Totalt osammanhängande, och om det dyker upp någon moral ibland är det en avskyvärd moral.

4 Kommentarer:

Argus sa...

Och jag som som trodde Boko Haram kom från Beaucoup Haram; många förbud eller mycket förbud. :-) Det är i alla fall så de uppträder, om man kan prata om uppförande.

Anonym sa...

NY Times om islam av idag:
"Strax innan han våldtog den 12-åriga flickan, tog ISIS-kämpen sig tid att förklara för henne att det här inte var en synd. Eftersom den lilla flickan följde en annan religion än Islam, gav Koranen honom inte bara rätten att våldta henne – den uppmuntrade det, konstaterade han.
"Han band hennes händer och satte munkavle på henne. Sedan föll han på knä och började be, innan han lade sig över henne.
"När det hela var över, knäföll han igen, och avslutade så våldtäkten med nya andaktsövningar.
http://www.nytimes.com/2015/08/14/world/middleeast/isis-enshrines-a-theology-of-rape.html

(6 sidor text, 3487 ord. + bilder)
/ SD

Anonym sa...

Läskunnighet i muslimska länder. Källa: World Almanac 2015

LAND..............FOLKM...MUSLIM..LÄSKUNN
Marocko..........33,0 milj.......99%........68,5%
Algeriet............38,8 milj......99%.........80,2%
Tunisien...........10,9 milj......99%.........81,8%
Libyen...............6,2 milj.......97%..........91%
Egypten...........86,9 milj.......90%.........73,8%
Saudiarabien...27,3 milj....(100%)........94,7%
Iran..................80,8 milj....(>95%).......86,9%
Pakistan.........196,2 milj.......96%.........57,9%
Afghanistan.....31,8 milj.......99%.........38,2%

Säkerheten i den här statistiken är förstås diskutabel.
Skulle Marocko vara så mycket sämre än andra arabländer? (Utom Egypten...)
/ SD

Anonym sa...

Kayla Mueller, USA, som arbetade (sedan december 2012) i flyktinghjälpen i norra Syrien, togs till fånga av ISIS i Aleppo (augusti 2013), och blev en av 'kalifens', Abu Bakr al-Baghdadi, hustrur. Sex-slav, alltså. Hon hölls fången i ett hus som tillhörde en Abu Sayyaf (tunisisk ISIS-man). Detta säger bl.a. hustrun (en hustru) till denne Abu Sayyaf. Hon togs till fånga av USA när hennes man dödades.
Kayla blev 26 år.

www.telegraph.co.uk/news/worldnews/islamic-state/11804552/Islamic-State-leader-raped-American-hostage-Kayla-Mueller-US-officials-say.html

www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4690898,00.html
/ SD

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.