11 november 2015

Fattigare och dystrare


Medelklassen är på utdöende i USA och fattigdom är på uppgång.

En av de främsta anledningarna är de snabbt stigande levnadskostnaderna.  Så gott som allt är dyrare -  mat, hyra, sjukförsäkring, etc. och utgifterna ökar snabbare än lönerna. Man anger den federala fattigdomsgränsen för en familj på fem till $ 28.410, men 51 procent av alla amerikanska arbetare tjänar mindre än $ 30,000 per år nu. De “arbetande fattiga” blir fler för varje år.

En annan anledning till högre levnadskostnader är Obamacare.  Barack Obama lovade att hans program skulle minska försäkringspremierna med så mycket som $ 2500 per familj, men i verkligheten har genomsnittsfamiljens kostnader ökat med totalt $ 4865 sedan 2008.
Kostnaderna för 2016 visar att premierna kommer att öka 3 gånger så mycket som man först angav.

Matpriserna går upp och förpackningarna blir mindre. Det som kallas “reapris” är nu det som varan kostade innan den senaste höjningen.

Från US Census Bureau:
 - 47 miljoner amerikaner lever i fattigdom och köar vid sk. “foodbanks” där de kan få mat och kläder. Många av dessa platser drivs av kyrkliga välgörenhetsorganisationer.

- Antalet barnfamiljer som mist sina hem har ökat med 60% under de senaste sex åren och i vår lilla stad ser man flera motell som gjorts om till bostäder för hemlösa.

-Hälften av alla 25-åringar bor hemma hos sina föräldrar - höga studielån och arbetslöshet är främsta anledningen.

Det har blivit mycket tydligt att "den amerikanska drömmen" är döende och att framtiden inte ser särskilt ljus ut för "vanliga hårt arbetande amerikaner".

2 Kommentarer:

HazeP sa...

Jag har alltid fått höra att ökning av penningmängden leder till inflation. Är det detta vi ser nu i USA och i så fall: borde inte inflationen varit ännu högre med tanke på att sedelpressarna verkar arbeta på övertid i landet?

Jag är också förvånad, när man ser ett program som "Million Dollar Listings" (om elitmäklare i New York). Priserna är hutlösa, till och med i en stadsdel som Brooklyn. Visserligen finns det många rika utländska köpare, men flera av de amerikaner som köpt lägenheter och townhouses för flera miljoner dollar verkar ändå inte tillhöra överklassen och behöver förmodligen låna en hel del. Hur länge kan denna lånefest vara?

Berit sa...

Även om Bernankes Fed-bank har betalat ut $ 2.284 triljoner i nya pengar (den monetära basen) sedan 1 augusti, 2008, (en månad innan finanskrisen 2008), sitter 81,5 procent av dessa pengar bara som överskottsreserver i privata banker.(fast så mycket inte krävs) De $85 miljarder som Fed’s tryckte ut varje månad har inte “stimulerat” ekonomin.
Cirka 18,5 procent (eller $ 15.72 miljarder) fortsätter att cirkulera eller hålls som de reserver som krävs på bankernas inlåningskonton.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.