02 november 2015

I Sverige börjar kontanter bli radioaktiva

Översättning av Joseph Salernos artikel.


Den svenska regeringen, som medverkat genom sitt fractional-reserve-banking system, går obevekligt mot en helt kontantlöst ekonomi. Svenska banker har börjat ta bort bankomater, även i avlägsna landsbygdsområden, och enligt Credit Suisse är tumregeln i Skandinavien: “Om du måste betala kontant, är någonting fel.”
 Sedan 2009 har det genomsnittliga årliga värdet av sedlar och mynt i omlopp i Sverige fallit mer än 20 procent från över 100 miljarder till 80 miljarder kronor.
Vad som driver denna utveckling för att göra sig av med kontanter, är att göra det möjligt för den svenska centralbanken att driva ner räntan ytterligare i ett negativt territorium. För närvarande är den  -0,35 procent, men bankerna har inte tagit ut det från sina insättare, eftersom insättarna helt enkelt skulle ta ut sina pengar i stället för att lämna dem kvar i bankerna och stillasittande se hur beloppet krymper mot ett obevekligt  noll.

Men om kontanter avskaffas och siffrorna på bank-kontot var den enda formen av pengar, ja då skulle det inte finnas någon gräns för den negativa räntepolitiken och bankerna skulle kunna ta ut dessa negativa räntor från sina insättare utan negativa konsekvenser.
När allas löner, återbäringar, pensioner etc. betalas direkt genom insättning på ett bankkonto, kan man bara undkomma negativa räntor genom att spendera, spendera, spendera. Detta är naturligtvis precis det råd keynesian-ekonomerna ger regeringar och som centralbankerna siktar på.

Den globala ekonomin fortsätter att glida djupare in i en lågkonjunktur och kvantitativa lättnader och nollräntepolitik har visat sig klart ineffektiva, så beslutsfattarna är desperata att uppfinna en annan "okonventionell", dvs radikal inflationspolitik.  Deras fåfänga hopp är att en negativ ränte-politik kommer att åstadkomma en “magisk hävstång” som de kan använda sig av varje gång de ser ett behov av att öka konsumtionen. Som ett extra bonus kommer avskaffandet av kontanter att eliminerar risken att en massa kunder grips av panik och tar ut alla sina pengar och därmed avslöjar hur bräckligt det finansiella systemet är.

Under tiden börjar en motståndsrörelse växa fram i Sverige och chefen för en lobbying grupp säger: "Jag har hört talas om människor som har kontanter i sina mikrovågsugnar eftersom bankerna inte kommer att acceptera dem."

Huset är öppet för råd och funderingar!

6 Kommentarer:

Ann-Marie sa...

Det är ju enda sättet Storebror kan hålla reda på vad folk spenderar sina pengar på! Snaran dras åt mer och mer och vi är bara några steg från 1984....

Anonym sa...

Ded nya mynten (som kommer 2016) fungerar inte i p-automaterna. Så från oktober 2016 måste man betala med kort (eller någon sorts mobil-kontakt; SMS eller så)...
/ SD

Anonym sa...

Inflationen har hitintills varit socialisternas effektivaste sätt, näst skatteplukdringen att stjäla medborgarnas egendom.
Men att manipulera siffrorna på medborgarnas konton blir tydligen patraskets nya giv.
Återstår bytesekonomin, mänskligheten räddning när socialisterna gjort sitt!

Knute sa...

Sverige är ett praktiskt taget kontantlöst samhälle med låg och minskande penningmängd. Vad mer är, kontanter blir på en och samma gång allt svårare att få tag på samtidigt som bankerna alltmer aktivt försöker avskräcka allmänheten från att befatta sig med dem.

Svenska banker har förvisso ännu inte infört negativ ränta på sparkonton men detta kan mycket väl snart komma att bli fallet. Om detta skulle inträffa blir det, givet den låga penningmängden, väldigt svårt för svenskarna att ta ut sina pengar från banken i någon högre omfattning. De flesta svenska sparare kommer då inte ha något val. De måste då antingen acceptera negativ ränta eller börja konsumera i stället för att fortsätta spara.

http://fnordspotting.blogspot.se/2015/10/det-kontantlosa-samhallet-ar-en-falla.html

Anonym sa...

Thanks very interesting blog!

Berit sa...

Thanks for your nice words. I am glad you can rappreciate a Swedish blog

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.