20 november 2015

Min fiendes fiende är min vän

Konflikten i Syrien är ett synnerligen förvirrat krig och den här korta videon gör ett ganska bra jobb att förklara “spelreglerna”.

Det finns många intresserade "parter" och det är inte helt klart vem som är vän med vem och hur många sidor det finns i denna konflikt.

 Vad man underlåter att nämna är vikten av olja och gas och att konflikten i Syrien inte bara handlar om religion och terrorism. Det är mycket stora penningintressen involverade.
Man säger ingenting om de gasledningar som vissa skulle vilja ha. De finns de som vill ha en gasledning direkt från Persiska Viken till Europa.  För närvarande får EU sin gas från Ryssland. Européerna (och USA) vill sätta stopp för det och förståeligt nog är ryssarna inte angelägen om det.

 Vissa arabstater är också rädda för att Iran kan spela en viktig roll i handeln med olja och gas. Syrien visar sig vara en viktig länk i oljeaffärerna, och favoriserar Iran och Ryssland. Således beslöt Västvärldens huvudstäder att Syriens regim måste förändras.


Assad vägrade att underteckna ett förslag till avtal med Qatar och Turkiet om en rörledning från Turkiets norra gräns, genom Saudiarabien, Jordanien, Syrien och Turkiet, i syfte att leverera till de europeiska marknaderna - för att kringgå Ryssland. Assads motivering var "att skydda det allierade Rysslands intressen”.
 USA och EU var oroliga för att den europeiska gasmarknaden skulle hållas som gisslan till ryska gasjätten Gazprom. Turkiet är Gazproms näst största kund.
Hela den turkiska energi-strukturen bygger på gas från Ryssland och Iran. Turkiet kan också hysa  Ottoman-liknande ambitioner att bli ett strategiskt vägval för export av rysk, irakisk och iransk olja och även gas till Europa.

 I stället förhandlade Assad om en alternativ $10 miljarder-plan för oljeledningar från Iran, över Irak till Syrien, som också skulle göra det möjligt för Iran att leverera gas till Europa från sitt South Pars område som de delar med Qatar.
 Memorandum of Understanding (MoU) för projektet undertecknades i juli 2012 - just som Syriens inbördeskrig spreds till Damaskus och Aleppo - och tidigare i år tecknade Irak ett avtal för konstruktion av gasledningar.

 The Guardian försökte reda ut begreppen i rävspelet redan 2013 men det ligger en aning över min lönegrad.

3 Kommentarer:

Knute sa...

Hur en väpnad konflikt över en gasledning utlöste massmigration till Europa.

Qatar och Saudiarabien har varit starkt engagerade i att finansiera sunnimuslimska rebellgrupper inklusive IS, islamiska staten. Därmed släppte de lös öknens ande.

I februari i år hotade IS att sätta igång en enorm våg av migranter för att orsaka kaos i Europa. Nu har vi facit, det är precis vad de gjorde. Allahs krigare har kommit till Paradiset Sverige.

http://oil-price.net/en/articles/oil-prices-and-syrian-civil-war.php

Anonym sa...

Jodå, och som ett brev på posten har Sverige efter åratal avståndstagande börjat handla olja från Saudiarabien. Saudi är en av världens brutalaste diktaturer som bedriver ett bombkrig i grannlandet Jemen utan någon som helst kritik från väst. Bildt ska enligt uppgift vara hjärnan bakom detta nymornade intresse för saudisk olja till Sverige. Ryssland som skaffat sig nya kunder i Kina, Japan, Sydkorea m.m bryr sig väl knappast om EU köper deras gas och olja i framtiden och drar väl därför inte ut i krig för den skull, utan orsaken står nog att finna i historiska orsaker...man överger inte en gammal allierad som dessutom upplåter en militärbas till Ryssland. Den dagen tekniken gör olja till en förlegad energiform, den dagen kommer världen att bli betydligt lugnare. Men det lär nog dröja är jag rädd för...

Benny

Berit sa...

Youtube har tydligen tagit bort videon, Sorry

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.