12 november 2015

Nej till Keystone


President Barack Obama har sagt nej till byggandet av Keystone XL,  rörledningen som skulle transportera olja från Kanada till USA.  Det har tagit sju års “granskande” av något som blivit en av de mest brännande politiska frågorna vad gäller klimatförändringar, arbetstillfällen och energiutveckling.

Obama sade att han fattat beslutet efter att utrikesminister John Kerry sagt att Utrikesdepartementet bestämt att rörledningen inte är i nationens intresse.
“Rörledningen skulle inte ha inneburit något meningsfullt långsiktigt bidrag till vår ekonomi", sade Obama  “Att frakta smutsigare råolja till vårt land skulle inte ha ökat USA:s energisäkerhet."

Keystone förväntades skapa tusentals byggjobb, men bara cirka 35 heltidsjobb. Rörledningen skulle transportera oljesand från Alberta i västra Kanada till raffinaderier i Texas.  Miljögrupper som bearbetat regeringen - och som nu jublar av glädje - påstår  att den kanadensiska oljan skulle resultera i 17 procent mer värmande koldioxidutsläpp än från andra oljekällor.

Kongressen lade fram ett lagförslag tidigare i år som syftade till att tvinga Obama att godkänna oljeledningen, men presidenten lade in sitt veto.

"Det har blivit pinsamt tydligt att presidenten är mer intresserad av att blidka särintressen  (läs: Warren Buffet, vars tåg nu transponerar oljan) och extremister som bidrar med kampanj-pengar,  än att hjälpa tiotusentals amerikaner som kunde ha dragit nytta av Keystones goda jobb.”  (Mitch McConnell (R-Ky)

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.