18 december 2015

Vad inte alla vet om Assad


Bashar Assad föddes i den styrande familjen i Syrien, men av allt att döma planerade han inte att bli landets regent.  Han blev ögonläkare och arbetade som sådan och bodde i London tillsammans med sin vackra hustru,  när samtalet kom att hans äldre bror - som skulle bli president - hade dött i en bilolycka.

  Vad skulle han göra? Stanna i London och hoppas på det bästa? Även om han ville det, var det ingen bra strategi, för om regimen skulle falla i Syrien skulle han förmodligen inte kunna leva ett bekvämt liv i London, som om ingenting hänt. Nej, han skulle antagligen bli förföljd så som Gaddafi söner blev. Så han tog jobbet.

    Om din pappa dör och du blir president, vad skulle du göra? Förslå fria val? Det är inte så enkelt i ett land som Syrien där det finns en hel del “särintressen”  - tex. militären. Det troliga är att det skulle leda till en militärkupp nästa dag.

    Så han lade ut en mycket försiktig kurs -begränsade reformer, samtidigt  som han balanserade mellan extremistiska element som bubblade strax under ytan. Och naturligtvis var han medveten om det faktum att det fanns en USA-finansierad kampanj att undergräva hans auktoritet.

 Slog han ner för hårt mot demonstranterna? Kanske. Men om han inte slog ner hårt nog, riskerade han Gaddafis öde. Till slut visade det sig att han hade rätt - extremistelementen skulle komma att leda den syriska oppositionen.

  Han spelade med de kort han fick. Det är lätt att kritisera Assad som en tyrann, men om någon av oss hade fötts med samma uppsättning kort, är jag inte så säker på att vi skulle spela dem annorlunda. Och om vi gjorde det, kunde det ha blivit mycket värre.

Kommentar av Greg på "Fria syriska armén på gränsen till total kollaps."

2 Kommentarer:

Anonym sa...

Släkten al-Assad är alawiter, en muslimsk "sekt", en sorts shia-muslimer. Bashar's far styrde landet 1971-2000, därefter nuvarande regenten Bashar al-Assad (f 1965) [från början läkare].
- För minoritetsgrupper - udda muslimer, alla kristna osv - har Syrien varit ett mycket bättre land än andra arabstater. (Frankrike styrde 1918-1946, vilket gav en "öppenhet".)
- Den här öppenheten nämns aldrig numera, men det är ändå sant. Assad har kanske varit en "tyrann", med västerländska mått, men ändå ett mycket, mycket bättre alternativ än ISIS och andra muslimska fundamentalister.
/ SD

Knute sa...

ISIS utropar Obama till Kalif. "Obama, du har gett oss vapen som vi nu använder mot dina fiender. Du har gjort en hel del för oss, Obama, det är därför vi utropar dig till vår Kalif. Abu Malia Barack ibn Hussein al-Obama al-Amriki, vi lovar att höra och lyda dig." (5 minuter in i videon)

https://hodja.wordpress.com/2015/12/17/isis-udraaber-obama-til-kalif/

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.